30. juuni 2012

Kartuli-suvikõrvitsavorm punaste läätsedega

Kuna mulle vaatas köögis vastu üks imekaunis suvikõrvits ning kausitäis kartuleid, tuli mõte teha üks kosutav köögiviljavorm. Ja et vorm ikka toitev ja valgurikas oleks, lisasin ka hoolega punaseid läätsi. Lõppkokkuvõttes oli see üks mõnus õhtune toit, mis täitis kenasti kõhtu ning maitses hästi ja mahedalt. Ürte ja maitseaineid võib siin vormis julgelt kombineerida ning soovi korral lisada veel näiteks seeni (kukeseened!) või muid köögivilju.



  • 8 suuremat kartulit
  • 1 keskmine suvikõrvits
  • 3 sibulat
  • 300 g punaseid läätsi
  • pakk kaera- või sojakoort (200 ml)
  • 200 ml vett
  • 3 sl õli
  • 5 küüslauguküünt
  • 4 tl paprikapulbrit
  • 1 tl kuivatatud tüümiani
  • 1 sl kuivatatud tilli
  • 5 sl sojakastet või paar spl mõnda muud soolakamat maitseainet
  • natuke purustatud musta pipart
  • (2 sl pärmihelbeid ehk nutritional yeast´i)
  • natuke soola
Pane suuremasse potti vesi keema. Samal ajal pese ja koori kartulid ning lõika umbes poole sentimeetri paksusteks viiludeks. Kui vesi juba keeb, lisa sinna kartuliviilud, punased läätsed ning natuke soola. Keeda, kuni läätsed on pehmed (umbes 10-minutit). Samal ajal pane ka ahi 200-kraadi juurde kuumenema ning määri sügavam ahjuvorm õliga. Lisa sinna õhukesed suvikõrvitsarattad, sibulaviilud, natuke soola ning sega kõik läbi. Kurna kartulid ja läätsed ning lisa ahjuvormi. Sega kartul ja läätsed väga hoolikalt ja õrnalt suvikõrvitsa- ja sibulaviiludega läbi (võid suvikõrvitsa- ja sibulaviilud ka lihtsalt põhja jätta). Sega valmis kaste: lisa kaera- või sojakoorele vesi, õli purustatud küüslauguküüned, paprikapulber, tüümian, till, sojakaste, natuke pipart ning võimalusel ka pärmihelbeid. Sega korralikult läbi ning vala ahjuvormis ootavad köögiviljad kastmega ühtlaselt üle. Küpseta vormi ahjus 200-kraadi juures umbes 20-minutit. Peale sobib väga hästi ka maitseroheline.




6 kommentaari :

  1. Väga maitsev vorm tuli! Eriti põnev oli kartuli, läätsede ja küüslaugu kooslus (viimast panime natuke rohkem kui retseptis).

    VastaKustuta
  2. Nii tore kuulda, Annika!:) Olen ise suur küüslaugufänn ning lisan ka seda toitudesse tihti pigem rohkem.

    VastaKustuta
  3. tahan kindlasti proovida. A
    ga kus kohast saada pärmihelbeid?

    VastaKustuta
  4. Hei Heli! Mina ostsin pärmihelbed näiteks Tartu looduspoest "Via Naturale". Ehk on mõnes teiseski looduspoes? Aga kindlasti ei ole nad siin retseptis primaarsed ning ka ilma nendeta saab roog väga maitsev.

    VastaKustuta
  5. Väga maitsev roog! vee asemel kasutasin sojapiima ning lisasin ürdipuljongi (basiilik-tüümian) kuubiku! Teen kindlasti veel! :)

    VastaKustuta
  6. Super, et maitses, Linda! :) Kindlasti sai sojapiima ja ürdipuljongiga eriti maitsev!

    VastaKustuta