4. aug 2011

Läätse pikkpoiss

Toekas toit, mis sobib väga hästi näiteks ahjukartulite juurde. Säilib paar päeva külmkapis ning külmalt sobib ideaalselt näiteks võileiva peale koos natukese maheda sinepiga ning miks mitte ka pitsa peale.



kaheksale–kümnele

  • 250 g rohelisi läätsi
  • 200 g riisi
  • 1 sibul
  • 3–4 küüslauguküünt
  • 1 loorberileht
  • 3 spl guljašimaitseainet
  • 5 spl riivsaia
  • 3 spl odrajahu
  • natuke (küüslaugu)soola
  • 4 spl tomatipastat
  • 0,5–1 tl köögiviljapuljongi pulbrit
  • 0,5 tl karripulbrit

Pane läätsed, riis, hakitud sibul, küüslauguküüned ja loorberileht koos keema. Keeda, kuni riis ja läätsed on pehmed, seejärel kurna korralikult (võid sõela peal lusikaga kaasa aidata, et enamus vedelikust ilusasti kurnatud saaks ja segu ei jääks väga vesine). Lisa kurnatud läätse-riisi segule guljašimaitseaine, riivsai, odrajahu, natuke (küüslaugu)soola, tomatipasta, puljongipulber ja karripulber ning sega kõik väga korralikult läbi. Määri keeksviorm õliga ning vala pikkpoisisegu sinna sisse. Määri lusikaga pealt ilusasti ühtlaseks. Et pikkpoiss ahjus väga ära ei kuivaks, määrin veel kõige peale tavaliselt paar supilusikatäit tomatipastat ja raputan peale riivsaia, nii et pikkpoiss oleks pealt ilusasti kaetud. Seejärel pane vorm ahju ning küpseta 200 kraadi juures umbes 40 minutit. Kui oled pikkpoisi ahjust välja võtnud, lase tal natuke jahtuda ning seejärel kummuta suurema vaagna peale ning lõika viiludeks. Sobib suurepäraselt ka näiteks külmalt leiva peale koos natukese maheda sinepiga.

12 kommentaari :

  1. [...] Läätse pikkpoiss on väga väärikas jõululauaroog ning sobib ideaalselt pearoaks: [...]

    VastaKustuta
  2. Siiani taimetoitudest minu ja ka omnist elukaaslase vaieldamatu lemmik! Aga retsepte on õnneks veel palju palju olemas :)

    VastaKustuta
  3. Väga-väga tore kuulda, et teile maitseb! Mina ka fännan seda pikkpoissi ja aeg-ajalt ikka valmistan:)

    VastaKustuta
  4. Tegin mõningad muudatused: sojajahu asemel speltajahu ja guljaššimaitseaine asemel oma peenralt kogutud vorstirohtu. Tulemus jäi päris hea. Idee on järgmine kord panna maitseks tüümiani ja sidrunit.

    VastaKustuta
  5. Tüümian ja sidrun kõlavad ülihästi ning sobivad siia kindlasti.

    VastaKustuta
  6. Nt. Karjuse pirukas on ka üks selline asi, mida tahaks teha, aga tomatimahla ei tahaks kasutada. Samas on tomat selles toidus ilmselt oluline maitseandja. Millega asendada?

    VastaKustuta
  7. Tomatimahla asemel võib kasutada näiteks mõnda taimset koort. Siis saab toit sama mahlane, aga mahedam ja mitte nii happeline.

    VastaKustuta
  8. Serveerisin koduse mädarõikaga. Väga maitsev!

    VastaKustuta
  9. Oi, mädarõikaga kindlasti suurepärane. Eriti kodusega. Nii tore, et maitses :)

    VastaKustuta
  10. Proovisin siis ka täna esimest korda käepäraste ainetega. Lisasin porgandit ning guljaššimaitseaine ja terve tomatipasta paki puudumise tõttu lisasin 2-3 supilusikatäit salsakastet (mõnusalt tomatine, kuid üsna terav). Tuli välja päris tšilline ja kosutav pikkpoiss :-) aitäh hea retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõlab väga hästi, Lorena! Aitäh katsetamast ja kogemust jagamast! :)

      Kustuta