15. juuli 2018

Rammus vegan sushi omleti ja praetud baklažaaniga


Teate, mis? Ma olen kihlatud! Vot, selline tore lugu. Sain nüüd lõpuks seda avalikult kirjasõnas oma lugejatega ka jagada. Miks see uudis mul sushiga seondub? Kohe räägin lähemalt. Ühel imeilusal maikuu päeval, kui mind ühele põlvele laskudes naiseks paluti, tähistasime seda erilist hetke sushiga. Millegipärast on sushi meil läbi ajaloo olnud üks lemmikuid tähistamistoite (lisaks lasanjele), eriti palava ilmaga. See on ideaalne külm snäkk ja lisaks oma olemuselt selline pigem pidulik. 

Minu kaasa sõitis Valka ja tõi meile Fresh Buffe'st ülihead vegan sushit. Ma ikka ei suuda uskuda, et Valgas nii head taimset sushit saab. Seda kohta peavad noored sõbralikud naisterahvad ja näiteks meie lemmik avokaadosushi täiskomplekt maksab 3 eurot! Ilmselgelt võtame alati vähemalt kolm komplekti :) Ehk kui Valka satute, minge kindlasti sushit ostma! Täiesti tasuta reklaam praegu, sest mulle lihtsalt nii väga meeldib see koht. Tasub ainult silmas pidada, et ootaeg on kuskil 20-minutit. Üks võimalus on ka ette helistada ja tellimus varem sisse anda.


Aga räägime nüüd sellest eepilisest kodutehtud rammusast sushist ka! Olen seda teinud mitmeid kordi ja iga kord on ainult kiitvaid mõminaid kuulda. Esiteks on see hästi toitev, mis on alati minu jaoks suur pluss. Teiseks sisaldab see maitsvat kikerherneomletti ja praetud baklažaani. See kõik kokku moodustab hullutavalt hea koosluse. Kuna tegemist on tõesti rammusa kraamiga, sobib see isegi pearoaks. Kindlasti on siin mind inspireerinud ka Tokumaru, kes pakub võrratut baklažaanisushit ja oli üks esimesi, kes Eestis nii häid vegan sushisid tegema hakkas. 

Kodus sushit tehes olen ma sellele lähenenud üsna lõdva käega. Ehk siis kui mul riisiäädikat pole olnud, olen selle lisamata jätnud või hoopis õunaäädikat kasutanud. Sushiriisi asemel olen ka tavalist valget riisi kasutanud. Sushipolitsei pööritab silmi, aga tulemus on ikka nii hea, et minu jaoks vahet pole. Ma nii loodan, et proovite seda sushit järgmine kord, kui mõni eriline sündmus tulemas või miks mitte ka lihtsalt argiõhtuks. Hästi sumedat ja rõõmsat juulit teile!


Kogus: 5 norirulli, 45 - 50 sushiratast, 4 - 5 inimest
Aeg: umbes tund

  • 230 g sushiriisi, pudruriisi või tavalist valget riisi (keetmata)
  • 825 ml vett
  • 1 suur baklažaan
  • üks kogus omletitainast (ilma kartuliteta)
  • 5 norilehte
  • (paar supilusikatäit riisiäädikat või õunaäädikat)
  • õli, soola

Lisaks: sushimatt või tugevam köögirätik ja toidukile. 
Serveerimiseks: toidupulki, sojakastet või tamarit ning soovi korral marineeritud ingverit ja wasabit.

Loputa riis korralikult läbi ja pane koos külma veega keema (soovitatavalt paksema põhjaga potis). Keeda keskmisel kuumusel kaane all 15 - 20 minutit, kuni riis on pehme ja vett enam pole. Riisi kurnama ei pea. Pane riis jahtuma. Soovi korral sega riisi sisse paar supilusikatäit riisiäädikat või õunaäädikat.

Lõika baklažaan väikesteks kuubikuteks. Aja pann kuumaks ja vala sinna lahke käega õli. Lisa pooled baklažaanikuubikud ja sapsuta neile peale vastavalt maitsele soola. Prae mõned minutid, kuni kuubikud on läbipaistvamad ja kuldpruunid. Lisa vahepeal vajadusel veel õli. Tõsta praetud baklažaan köögipaberiga kaetud taldrikule nõrguma. Nüüd prae teine sats baklažaanikuubikuid täpselt samamoodi. Jäta baklažaan jahtuma.

Vispelda kokku omletitainas (kasuta seda retsepti, lihtsalt ära kartulit lisa). Aja pann kuumaks ja vala sinna õli. Vala kuuma õli sisse omletitainas ja aja see lusikaga natuke laiali. Prae paar minutit, kuni omlett on alt kuldpruun, pööra omlett ümber ja prae veel minut-paar. Jäta omlett jahtuma.

Kui kõik koostisained on ilusasti maha jahtunud, võta välja sushimatt või selle puudumisel saad kasutada ka tugevamat köögirätikut, mis on kaetud toidukilega. Võta valmis ka kausike külma veega (et saaksid käsi märjaks teha). Jaota riis viieks võrdseks pallikeseks (kõige lihtsam on seda teha märgade kätega). Aseta matile norileht, nii-et läikiv pool jääb allapoole. Tee käed jälle märjaks, võta üks riisipall ning aseta see norilehe keskele. Suru pall laiaks ja mudi ja vajuta see sõrmedega laiali, nii-et see kataks norilehte võimalikult äärest-ääreni, jättes ainult ülemise sentimeetrise riba katmata. Lõika omlett ribadeks. Aseta paar omletiriba ja natuke praetud baklažaani riisi peale, allapoole (nagu näidatud ülemisel pildil).

Tee ülemine katmata jäetud noririba märjaks ja keera sushi tugevasti rulli. Lõpus võid rulli veel kokku vajutada, et see võimalikult tugev jääks. Aseta täidetud norirull praegu kõrvale ning täida ja rulli ülejäänud norilehed samamoodi. Lõpus tee suurem teravam nuga märjaks ning lõika norirullid ratasteks (ühest rullist saab 8 - 10 ratast). Mitte nii nägusad lõigatud noriotsad võid jätta eraldi taldrikule. Ülejäänud lao ilusasti vaagnale. Serveeri kohe koos sojakastmega (dippimiseks) ja soovi korral marineeritud ingveri ja wasabiga või kata vaagen toidukilega ja säilita sushit külmas.