16. jaan 2018

Porgandikook


Tegelikult oli juba tükk aega tagasi minu blogis porgandikoogi retsept. See oli selline iidne ja üsna tahumatu. Aga ikkagi üks esimesi retsepte. Kui juba paar inimest kurtis, et retsept ei õnnestunud päris nii nagu võiks, siis otsustasin retsepti maha võtta ja selle ootele panna, et saaksin koogi uuesti üle testida. Aga kohe, kui retsept maas, tuli mulle kirju, et kuhu porgandikook kadus. Nii-et ei saa ma üle ega ümber sellest retseptist ja otsustasin talle täiesti uue ja värske elu anda uue retsepti ja postituse näol. Sest üks hea ja toimiv porgandikoogi retsept peab siin blogis olema!


Avatasin selle koogi juures paar olulist nüanssi. Nimelt on see kook absoluutselt teistmoodi ja parem kui lasta sel vähemalt üle öö kreemi all seista. Kui alguses oli see pigem kuiv, siis peale seismist lihtsalt ideaalne ja mahlane. Kreemiks kasutasin seekord ühte suurepärast ainult kahest koostisainest koosnevat leiutist - kondenseeritud kookospiima! Koosneb see orgaanilisest kookosekstraktist ja orgaanilisest suhkrust. Sobib võrratult igale poole, kus muidu kondenspiima kasutaks. Maitselt hästi-hästi magus ja tekstuurilt nagu paks ja tihke võikreem. Ma hoidsin purke mõni tund külmikus ja siis pöörasin purgi tagurpidi, valasin üleliigse vedeliku ära ja vahustasin allesjäänud kreemi, et seda oleks kergem koogile kanda.


Ehk siis ma soovitan soojalt kook rohke kreemiga katta ja selle rahulikult ööseks tahenema jätta. Tulemus on seda väärt! Ning kuna Germund oli mulle taas saatnud kastitäie pähkleid ja seemneid, kaunistasin koogi kohe helde käega, lisades hulga pekaanipähkleid. Aga kindlasti sobivad siia ka näiteks kreeka pähklid või purustatud metspähklid. Vee ja taimse piima asemel kasutasin seekord hoopis apelsinimahla, mis tasakaalustas hästi porgandi magusust.


Mina tegin koogi 22 cm läbimõõduga ahjuvormi sisse. Siis jäi koogike üsna paks ja küpsetamisaeg on pikem - kuskil 50 - 55 minutit. Aga kui teed koogi 24 cm või 26 cm läbimõõduga koogivormi sisse, siis vähenda küpsetusaega kuskil 10 minutit ja arvesta, et kook jääb õhem. Mõnusat koogitamist ja andke teada, kuidas see teil õnnestus! 

PS! Koogi võib ka kihiti pooleks lõigata ning kreemi ka koogi vahele kanda.
PPS! Üks väga mõnus täiesti gluteenivaba porgandikoogi retsept on minu kokaraamatus "Gluteenivabad taimetoidud".

Aeg: 1 tund
Kogus: 22 - 26 cm koogivormi täis

Porgandikook:

  • 150 g kaerajahu
  • 150 g täistera nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsaga soola
  • 150 g rafineerimata suhkrut
  • 100 ml rafineeritud oliiviõli, rapsiõli või päevalilleõli
  • 300 ml apelsinimahla
  • 1 tl õunaäädikat või valge veini äädikat
  • 300 g riivitud porgandit 
  • peale raputamiseks suhkrut

Kreem:

+ soovi korral kaunistamiseks pähkleid

Pane ahi 180-kraadi peale kuumenema. Vispelda kaerajahu täistera nisujahu, küpsetuspulbri ja soolaga läbi. Teises kausis vispelda suhkur õliga läbi, lisa apelsinimahl ja õunaäädikas ning vispelda veel. Riivi ka porgand (mina riivisin jämeda riiviga). Kui ahi on kuum, määri ümmargune koogivorm õliga, sega kuiv segu märja seguga, lisa riivitud porgand ja sega veel õrnalt läbi. Vala koogitainas vormi. Kõige peale raputa veel helde kogus suhkrut. Küpseta kooki vähemalt 45 minutit. Kui kasutad väiksemat koogivormi (nt. 22 cm), siis küpseta kooki natuke kauem (kuskil 55 minutit). Kui vajutad koogi sisse tiku ja see tuleb välja tõmmates puhtalt välja, on kook valmis. 

Eemalda kook vormist ning jahuta see maha. Seejärel võta kondenseeritud kookospiimad külmikust välja, keera tagurpidi, vala üleliigne vedelik ära ning kraabi põhja jäänud kreem kaussi. Vahusta käsimiksriga, kuni segu on natuke kohevam ja pehmem ning seda on parem koogile kanda. Kui kook on jahtunud, määri see pealt ja külgedelt kreemiga ning kaunista soovi korral pähklitega. Lase koogil vähemalt üle öö külmikus kreemi all taheneda. Serveeri.