3. märts 2017

Kreemjas ja krehvtine vegan Caesari salat


See salat sai sisse õnnistatud ühel minu hiljutisel kokakoolitusel ning nüüd on aeg retsept ka siia üles panna. Salatikastet pidin hea mitu korda katsetama, enne kui lõpuks tekstuuri ja maitsega täiesti rahule jäin. Tekstuur on suurepäraselt kreemjas ja rammus ning maitse väga rikkalik ja krehvtine. See sobib suurepäraselt mahlase rooma salati ja paneeritud kikerhernestega. Viimased asendavad edukalt saiakuubikuid ja teevad salati ka toitvamaks.

Kui tihti kasutatakse Caesari salati kastmes anšooviseid, siis mina asendasin selle linaseemneõliga. Minu jaoks on see õli alati kergelt "kalase" mekiga olnud. Kuna ta sisaldab omega-3'e, siis valan seda hommikuti oma pudrule. Seetõttu on linaseemneõli mul pea alati kodus olemas. Salatikastme baas on tehtud india pähklitest, mis on lihtsalt parimad, kui tahta eriti kreemjat taimset kastet. Lisaks veel mõned koostisosad on ja ongi üks väga eriline kaste sündinud, mis selle salati ekstraheaks teeb.


Rooma salati hinda ma siin parem ei maini. Okei, üks salatipea maksis üle kolme euro. Pole just odav, aga ma nii hindan, et saan poest aastaringselt pea kõike osta. Ning rohkem kui üks salatipea polegi siin retseptis vaja. Kui aga tahta soodsamat varianti, siis on alati võimalus ka jääkapsast kasutada. Caesari salati politsei krimpsutab nüüd nina, aga las krimpsutab!

Mu kallim sõi seda salatit nii palju, et ma naersin, et pean retseptis koguse ühele märkima. Ma väga loodan, et see retsept meeldib teile ka ning leiab oma koha ühel mõnusal õhtusöögil või peolaual.


Valmistamisaeg: 15 minutit + pähklite keetmise või leotamise aeg

Kogus: neljale

Salatikaste:

  • 100 g india pähkleid
  • 1 keskmine küüslauguküüs
  • 1 sl linaseemneõli
  • 1 sl mahedat sinepit (nt. Meira)
  • ½ tl jahvatatud musta pipart
  • ½ tl soola
  • 1 - 1 ½ sl sojakastet või tamarit
  • 200 ml vett

Lisaks:


Valmistamine:

Leota india pähkleid paar tundi kuni üleöö või keeda 15 minutit. Kurna ja loputa hoolikalt. Lisa pähklid kannmikserisse koos küüslauguküüne, linaseemneõli, maheda sinepi, pipra, soola, sojakastme ja veega. Blenderda minut-paar, kuni kaste on ühtlaselt kreemjas ja paksenenud.

Valmista paneeritud kikerherned ja lase neil natuke jahtuda.

Pese salatilehed ja lõika või rebi tükkideks. Lisa näpuotsaga soola ja sega salatilehed soolaga läbi (mina kasutasin puhtaid käsi). Sega salatilehed kastmega läbi või aseta salat suuremale vaagnale ja nirista kaste peale, kuid ära sega. Kuidas ise soovid :) Kõige peale aseta paneeritud kikerherned. Naudi!