5. apr 2016

Baklažaan vürtsikas küüslaugukastmes


Mul on üks lemmik Aasia restoran Tartus, minu lemmiklinnas (ja ma isegi ei fänna linnasid). Aga Tartu on super ja mul on seal palju toredaid mälestusi. Kuna minu vanavanemad elasid Tartu lähedal, siis külastasime neid perega tihti ja alati peatusime ka linnas, et head-paremat maale külakostiks kaasa haarata. Ning kui ma olin teismeline, siis oli Tartu minu number üks linn, kus ma hängisin metal muusika sõpradega ja käisin kontsertidel. Praegusel ajal külastan ma seda linna peamiselt selleks, et sõpru näha või vahel väljas söömas käia. Siiani haigutas Tartus suur auk selle koha peal, kus oleks pidanud olema mõni veganitele sobilik toidukoht. Aga see on muutunud. Nüüd on seal Aparaat, minu suur lemmik ja Hot Pot, see sama Aasia restoran, mida mainisin.

Tavaliselt söön ma Hot Potis alati sama toitu, aga ükskord tahtsin vahelduseks midagi muud. Selleks oli baklažaan Hong Kongi moodi ja see oli suurepärane! Ma olin nii vaimustunud, et ei jõudnud ära oodata, et saaksin midagi sarnast kodus järele proovida teha. Minu versioon sai võrratu ja ma olen nii elevil, et saan seda retsepti teiega jagada. Kui sul isutab vürtsika ja maitserikka Aasia toidu järele, siis see on õige kraam. Mis veel hea - retsept ei ole üldse keeruline. Toredat kokkamist ja andke teada, kuidas maitses :)



Valmistamisaeg: 25 minutit

Kogus: 6-le inimesele

  • 600 g suuri baklažaanitükke
  • 2-3 sl õli
  • 6-7 küüslauguküünt
  • 2 kuhjaga sl peeneks hakitud ingverit
  • 1-2 sl kuivatatud tšillihelbeid (kui tahad vähem vürtsikamat, lisa alguses teelusikatäis ja siis soovi korral rohkem)
  • 100 g india pähkleid
  • 150 g viilutatud brokoliõisikuid
  • 150 g viilutatud šampinjone
  • ½ tl soola
  • 240 ml kuuma vett
  • 2 väikese kuhjaga sl maisitärklist
  • 480 ml külma vett
  • 6 sl sojakastet või tamarit
  • ½ sl õunaäädikat või valge veini äädikat

+ keedetud riisi või riisinuudleid ja värsket koriandrit serveerimiseks

Valmistamine:

Auruta baklažaanitükke 15 minutit. Mina kasutasin tavalist metallsõela ja laiemat potti (vaata ülemist fotot). Lihtsalt vala poti põhja natuke vett, lisa metallsõel (nii-et see vaevu vett puudutab), sõela sisse baklažaanitükid ja kõige peale potikaas. Lase keskmisel kuumusel podiseda, kuni baklažaan kõvasti massi kaotanud. Vahepeal kontrolli ja lisa vajadusel vett juurde.

Aja pann kuumaks ja vala sinna õli. Lisa peeneks hakitud küüslauguküüned ja ingver. Prae minutike. Lisa tšillihelbed ja india pähklid. Prae minut-paar. Lisa brokoliviilud, šampinjoniviilud ja sool. Sega ja prae minut. Lisa kuum vesi. Lase podiseda, kuni baklažaan on valmis.

Vahepeal võta kauss ja vispelda seal maisitärklis vee, sojakastme ja äädikaga läbi. Jäta korraks kõrvale. Lisa aurutatud baklažaanitükid pannile. Sega. Lisa kaste ja sega veel. Lase mõni minut podiseda. Kaste pakseneb ja tumeneb tunduvalt. Eemalda kuumus. Serveeri keedetud riisi või riisinuudlitega ja soovi korral värske koriandriga.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

Lisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly