27. jaan 2016

Vegan böfstrooganov


Kuidas sinu jaanuar on läinud? Ma ei tea miks, aga minul kipub jaanuar pea igal aastal teistest kuudest natuke raskem olema. On palju asju, millega peab tegelema ning korralik trenn ja vaimne töö endaga on hädavajalikud, et selles saginas pea selge hoida. Aga on ka hingematvalt ilusaid hetki. Nagu ühel õhtul, kui me olime oma palktares ja ma korraks välja astusin. Mu suu vajus otseses mõttes lahti väljas avanenud vaatepildi peale. Oli hästi külm talveõhtu, oma -25 kraadi. Kirkas tähistaevas oli hiiglaslik täiskuu, meie tarekese korstnast tuli paksu valget suitsu, pakane paukus ja ma imetlesin neid ülipikki kuuski, mis meie maja ümbritsevad. Loodus kogu oma ilus. Tõeliselt meeldejääv hetk. Ning muidugi need külitamised sooja rakettahju peal head raamatut lugedes. Või õhtused sarjavaatamised, kus ringlusesse lähevad meie lemmiksarjade väga vanad osad. Või kodune jooga, lihtsalt selleks, et peale pikka arvutis töötamist end venitada ja õlgades pingeid vähendada. Palju ilusaid hetki.

Ja maitsev toit! Kui sa oled siin lehel tihe külaline, siis oled võib-olla märganud, et mulle meeldib mõnikord retro lemmikuid veganiseerida ehk taimseks muuta. Nagu näiteks see böfstrooganov. Täielik töölõuna klassika. Seekord kasutasin ma sojaviile, et saada üsna originaalilähedane tulemus. Kui sa ei ole sojafänn, siis on mul ka suurepärane läätsestrooganovi retsept. Või loe siit lähemalt soja kohta. Kuivatatud sojatoodetega söögivalmistamisel on väga oluline õige tehnika. Mina olen päris hea viisi avastanud, nii-et soovitan edasi lugeda. See tummine kaste sobib suurepäraselt vanade heade keedukartulitega. Kõrvale ehk mõni värske salat? Korralik talvine lõuna- või õhtusöök. Head aega jaanuar ja tere veebruar!


Valmistamisaeg: 30 minutit

Kogus: 4 - 5 inimesele

  • 125 g pakk kuivatatud sojakotlette (saadaval näiteks Konsumis ja Prismas)
  • 3 sl õli
  • 3 keskmist sibulat
  • 2 suurt marineeritud kurki
  • ½ tl purustatud musta pipart
  • 1 kuhjaga tl paprikapulbrit
  • 2 kuhjaga sl nisujahu
  • 950 ml keevat vett
  • 4 sl taimset koort (nt. Alpro Soya) või tee koor ise
  • 3 sl tomatipastat
  • 1 tl soola
  • 2 sl sojakastet

Keeda sojakotlette rohkes vees 10-15 minutit, kuni need on täiesti pehmed. Kurna ja loputa korralikult külma veega. Pigista iga kotlet kätega korralikult kuivaks, siis imavad nad kõik head maitsed kastmest endasse. Lõika kotletid ribadeks.

Aja pann kuumaks, vala sinna õli ja lisa sojaviilud. Prae mõned minutid, kuni viilud on krõbedamad. Lisa sibulaviilud. Prae paar minutit, kuni sibulad on kergelt kuldpruunid. Lisa marineeritud kurgi viilud, must pipar ja paprikapulber. Sega ja prae minutike. Lisa jahu, sega korralikult läbi ja prae minutike. Lisa keev vesi ja sega samal ajal hästi korralikult. Lase 5 minutit podiseda. Lisa taimne koor, tomatipasta, sool ja sojakaste. Sega ja lase veel paar minutit keeda. Serveeri keedukartuli, riisi, pasta või tatraga.