21. sept 2011

Kokkasime emaga natuke...

Sügis on minu kõige-kõige lemmikum aastaaeg. Täna oli selline hästi mõnus vihmane ja sombune sügisilm ning otsustasime emaga kokata. Lihtsalt niisama. Perele söögiks. Ja täiesti märkamatult kokkasime kokku kaheksa tundi. Õnnestus ka mõned pildid teha ning soovin teiega jagada meie mõnusat kokkamispäeva.









Alustasime leivateoga. Selle õige musta juuretiseleivaga. Mul oli purgitäis juuretist, mille mulle kallima sugulane andis. Mõtlesin, et enam ma koduleiva tegu edasi lükata ei saa! Olen küll küpsetanud pärmiga rukkileiba, kuid juuretisega tehtult on see ikka hoopis midagi muud. Kui me emaga koos kööki kokkama satume, siis oleme dünaamiline duo - tema on suurepärane küpsetaja ning ka mina oskan natuke süüa teha. Koos kokkame, koos rahustame üksteist vaheldumisi.



Senikaua, kuni leib kerkis ja ahjus küpses, kosutasime keret ühe maitsva pastaga. Pastaks fusillid ehk spiraalid ning kastmeks "kõik-mis-kodus-leidub" ehk kaste, mis koosnes sibulast, küüslaugust, kukeseentest, kapsaribadest, tomatimahlast, sojakoorest, balsamicost, puljongipulbrist ja punest.



Siis läks meil edasi burgeriteoks. Pihvideks vanad head hernepihvid, kukliteks kokkas ema mitmeviljakukleid ning vahele läks veel marineeritud sibulaid, roosat kastet (sojamajonees, ketšup, pipar, sool ja kuivatatud pune) ning marineeritud kurki.



Vahepeal jõudis ema veel kokata ja hoidistada tomatimöksi sibulatest, tomatitest, soolast ja pruunist suhkrust. Samuti oli juba eilsest paras laar koduaiakapsast hapnemas.



Lõpuks asusime magustoidu kallale. Seekord oli mõtteis teha kaneelilõõts ehk põhimõtteliselt teise kujuga kaneelisai, mis valmib keeksivormis. Kõigepealt teha pärmitainas. Lasta sel kerkida, rullida lahti, määrida korralikult kokku margariini, kaneelipulbri ja pruuni suhkruga, lõigata ribad, tõsta need üksteise peale, lõigata ruudud, asetada pikkupidi õlitatud keeksivormi, lasta veel kerkida ning küpsetada ahjus.








Ja siis rebid sellelt soojalt kaneeliselt küpsetiselt mõnusad pehmed tükid ning rüüpad kõrvale kuuma kakaod või kohvi...




Aitäh, ema, mõnusa päeva eest!