12. jaan 2015

Ülilihtne kreemjas tatrasalat


See mahlane ja kreemjas tatrasalat on meie viimase aja lemmiktoite. Esiteks on seda superlihtne valmistada. Tatart pole vaja isegi keeta, piisab ainult leotamisest. Ühesõnaga paned lihtsalt päevalilleseemned ja tatra likku ning mõne aja pärast saad suurepärase salati valmistada. Teiseks on tatar tervislik ja toitev ning see salat on minu jaoks üks parimaid viise, kuidas tatart oma menüüsse veel rohkem lisada. Ausalt öeldes ei ole ma tükk aega tahtnud tavalist tatraputru, ikka tatrahelbeid olen pudrutegemisel kasutanud. Siin salatis on aga vana hea tatratang nii maitsev. Ilma keetmata ja ainult leotades jääb tatar hästi mõnus ja sõmer, just nagu salatis ta olema peaks.

Kastme tegin loomulikult taas päevalilleseemnetest. Ma ei mäletagi, kunas viimati poest taimset salatikastet ostsin. Nii lihtne (ja odav!) on päevalilleseemnetest kõik salatikastmed, soojad kastmed ja toidukoor ise valmistada. See salat on selline, kuhu sobib kindlasti lisada veel sulle sobivad lisandeid. Mina hoidsin retsepti üsna lihtsa ja universaalsena, aga kindlasti sobib siia veel näiteks ka tomat, herned, oad, seened jne. Aga ka see lihtne versioon on väga-väga maitsev! Ühesõnaga - tatar ja seemned likku ning proovi järele! :)



Valmistamisaeg: 5-10 minutit, lisaks tatra ja seemnete leotamisaeg

Kogus: 6-8 inimesele

Koostis:

Salati jaoks:


  • 400 g tatratangu (keetmata)
  • 400 g hakitud marineeritud kurki või soolakurki
  • 1 peeneks hakitud (punane) sibul
  • ½ tl soola


Salatikastme jaoks:


  • 200 g kooritud päevalilleseemneid
  • 240 ml + 5 sl vett
  • 2 sl õuna- või veiniäädikat
  • ½ tl soola
  • 1 ½ sl sojakastet või tamarit


Valmistamine:


Pane tatar rohke külma veega suuremasse kaussi likku. Sama tee päevalilleseemnetega (nendel piisab keskmisest kausist). Lase neil vähemalt 8-12 tundi liguneda. Ehk siis on hea need likku panna näiteks hommikul ja õhtul salat valmis teha või siis õhtul panna ligunema ja valmistada salat hommikul.

Kurna tatar korralikult. Sega tatra hulka hakitud kurk, sibul ja sool. Salatikastme jaoks blenderda kõik kastme koostisosad, nii-et tekiks ilus kreemjas kaste. Parim on selleks kannmikser, aga ka saumikser ajab asja ära, kuigi siis võib kaste natuke teralisem jääda. Sega kaste hoolikalt tatraga läbi. Maitse ja lisa vajadusel natuke soola. Salat on parim, kui see on natuke seisnud, aga võib ka kohe serveerida.






4 kommentaari :

  1. Ma tahaks seda retsepti kohe teha ning ei jaksa oodata kuni tatae ja seemned ligunevad. Mis sa arvad, kui neid keeta, siis oleks ka ok?

    VastaKustuta
  2. Lilli, ka keetes peaks väga maitsev jääma :) Lihtsalt keeda tatar ühes potis pehmeks ja teises potis päevalilleseemneid. Seemneid keeta kuskil 15 minutit.

    VastaKustuta
  3. Väga-väga maitsev on! Ja isegi soojalt! Natukene lisasin kanget sinepit ka :)

    VastaKustuta
  4. Lilli, seda on küll hea kuulda! Ja kujutan ette, et soojalt võis tõesti ka väga maitsev olla.

    VastaKustuta