4. aug 2011

Läätsepallid tomatikastmega


Need maitsvad pallikesed sobivad nii pasta juurde, kartulipudruga kui ka pita saia vahele. Vastavalt tujule ja maitsele. Kui parasjagu retseptis antud vürtse käepärast pole, katseta olemasolevatega. Riivsaia asemel võid proovida ka riivleivaga. Koguselt tuleb neid üsna suur kogus, nii-et ülejäägi võid näiteks sügavkülmutada. Head katsetamist!

terve suur ahjuplaaditäis pallikesi

Pallide jaoks:

  • 250 g kuivatatud rohelisi või pruune läätsi
  • 2 dl riisi (keetmata)
  • 3 sl odrajahu (või mõnda muud jahu)
  • 2 sl täistera nisujahu
  • 5 sl riivsaia või riivleiba
  • 3 sl tomatipastat või kvaliteetset ketšupit
  • 1 tl karripulbrit
  • 2-3 tl köögiviljapuljongi pulbrit või soola vastavalt maitsele

Tomatikastme jaoks:

  • 350 ml tomatimahla
  • 1,5 sl pruuni suhkrut
  • näpuotsaga soola ja purustatud musta pipart
  • (3 sl taimset koort)
  • (värskeid ürte kaunistamiseks)

Valmistamine:

Vala läätsed ja riis keevasse vette ning keeda neid seni, kuni mõlemad on pehmed (ligikaudu 30-40 minutit). Seejärel kurna läätse-riisi segu korralikult ning vala see suuremasse kaussi. Lisa kõik ülejäänud koostisained. Sega kõik hoolikalt läbi ning jäta umbes 45 minutiks seisma. Seejärel määri ahjupann korralikult õliga sisse, tee ka käed natuke õliseks ning vormi väikesed pallikesed. Küpseta läätsepalle 200 C juures 30 minutit. Võid pallikesi ahjus küpsetamise asemel ka praadida.

Samal ajal valmista kaste. Sega kõik kastme koostisosad läbi ja keeda paar minutit. Nüüd võta umbes 25 küpsenud pallikest, vala pallikesed tomatikastmega üle ja serveeri näiteks pastaga, kartulipudruga või eineleiva vahel.


4 kommentaari :

  1. Tere! Proovisin retsepti ja üsna head tulid, ainult et liiga kuivad... Kas oskate midagi soovitada? Muidu mulle väga meeldib see idee ja läätsed maitsevad väga.



    Heli

    VastaKustuta
  2. Tere Heli!

    Ahjus jäävad pallikesed tõepoolest natuke kuivemad. Mina olen neid pallikesi alati koos kastmega serveerinud, näiteks tomatikastme peale valanud. Üks võimalus on pallikesi mitte ahjus küpsetada, vaid pannil praadida. Jäävad palju mahlasemad. Ja siin on mul üks teine väga hea läätsepallide retsept, mis on alguses praetud ja pärast küpsetatud. Soovitan väga ka seda varianti proovida: http://www.taimetoit.ee/2013/12/mahlased-laatsepallid.html

    VastaKustuta
  3. Suur aitäh! :) Proovin kindlasti.

    VastaKustuta
  4. Suur aitäh! :)

    VastaKustuta