6. juuli 2015

Mureli-rummitaskud


Pean tunnistama, et suve alguses olin kuidagi kärsitu, sest ei osanud lihtsalt olla ega nautida. Et nüüd ongi suvi ja selline aeg, kus pole korraga nii palju tegemisi käsil ja tuleb lihtsalt olla ja energiat uute projektide jaoks koguda. Tundub, et nüüd olen hakanud seda kunsti vaikselt omandama ja natuke maha rahunenud. Meie metsatares on igal aastajal suurepärane ja õhtused jooksud männimetsade vahel on midagi väga erilist. Samuti on hästi tore olnud mu vanemate juures. Ema hoole ja armastusega tehtud lopsakas aed on viljade all lookas ning iga hommik on alanud suure kannutäie maasikasmuuti ja õhtuste maasikasöömistega peenarde vahel. Lisaks veel mõnusad jutuajamised ja lugemised isa värskelt ehitatud katusega terrassil. 


Eile käisime mererannas. Mul on kinnisidee, et vähemalt korra aastas peab ikka randa saama ja mere ära nägema. Seda avarust sisse ahmima ja lainetesse sukelduma ja naha kergelt õhetama saama. Pidasime rannas ka väikse pikniku, kus sõime sidrunimekiga riisirooga suvikõrvitsaga ja eineleibu isetehtud pesto ja küpse tomatiga. Kaasa olin teinud ka suure pudelitäie smuutit. Perega koos rannas piknikku pidada...suvi suure tähega! Rannas mõtlesin, et sellisele piknikule sobiksid väga hästi ka need mureli-rummitaskud, mis juba eelmisel õhtul meil küll otsakorral olid. Ega midagi, peab varsti uuesti tegema, eriti kuna murelid on hetkel hooajas. Nende puhastamine on omaette teraapiline tegevus. Kindlasti tasub mõned vahepeal ka põske pista. 

Kui mõtlesin murelipirukatele, teadsin, et need peavad ka natuke rummimekki sisaldama. Mureli ja rummi kooslus koheva lehttaina vahel on väga õnnestunud! Need pirukad sobivad hästi nii päikselisele rannale kui ka natuke sombusema suveõhtuga piparmünditee kõrvale nosimiseks.


Valmistamisaeg: 15 minutit aktiivset, 35 minutit passiivset.

Kogus: 10 suurt pirukat

Mureli-rummimoos: 

  • 500 g värskeid mureleid 
  • 2 sl vett 
  • 2 kuhjaga sl moosisuhkrut 
  • ¼ tl rummiessentsi (natuke alla poole ampulli) 

+ 500 g vegan lehttainast (nt. "Säästu" või "Pagaripoisid")


Valmistamine:

Eemalda murelitelt kivid (kasuta väikest teravat nuga või juurviljakoorija teravat otsa). Lõika puhastatud murelid pooleks ja aseta kastrulisse koos natukese veega. Pane kastrul tulele ja kuumuta, kuni potist hakkab auru tulema. Lisa moosisuhkur ja sega läbi. Keeda keskmisel kuumusel umbes 20 minutit, kuni segu natuke pakseneb. Kõige lõpus sega sisse rummiessents. Jahuta moos veevannil või jahedas kohas maha (jahenedes pakseneb moos natuke veel). Pane ahi 225 kraadi juurde kuumenema. Rulli sulatatud lehttainas õhemaks ja lõika sellest 10 suurt ruutu (umbes 14,5 cm x 10,5 cm). Aseta iga ruudu keskele pool supilusikatäit moosi ja keera nurgad täidise peale. Aseta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 13 minutit või kuni pirukad on kuldpruunid.


2 kommentaari :

  1. Mul läks pahasti - moosisuhkur oli poes otsas ja ostsin selle asemel samast riiulist kõrvalt marmelaadisuhkru (hinnasildil seisis mõlema puhul 'moosisuhkur' kusjuures..) Kuna ma pole elus kumbagi varem kasutanud, lootsin parimat, aga.. välja tuli nagu alati, ehk välja tuli see, et moosi ei tulnudki. Ei soojana ega jahedana läinud ta paksemaks.
    Sandra, Sa oled kogenum ja targem, kas Sa oskad öelda palun, kas ma saaks selle kompoti nüüd näiteks mingi tärklisega läbi kuumutades äkki ikkagi paksendada ja proovida nii pirukad ikka ära teha? Sest ma kardan, et kui ma nüüd moosisuhkruga proovin teda läbi keeta, läheb ta tulimagusaks...?
    Mingi eraldi moosipaksendaja oli ka poes müügil pisikeses pakikeses muidugi...
    Ja egas midagi, kui muidu ei saa, siis pudru peale sobib see tekkinud murelikompott ikka, ega ta seisma ei jää ja proovin järgmine kord lihtsalt uuesti ja siis juba õige suhkruga! :) (Ehk teistele minusugustele algajatele äkki on abiks see väike kommentaar siin, et marmelaadisuhkruga ikka ei saa isegi kui kiusatus oleks;))

    VastaKustuta
  2. Liis, kahju kuulda, et moos ei paksenenud! Arvan, et kõige kindlam variant oleks nüüd kompott uuesti keema ajada, 1-2 sl maisitärklist natukese veega lahustada ja see kompoti sisse segada. Siis peaks kindlasti paksem segu jääma, mida saaks pirukate tegemisel kasutada.

    VastaKustuta