16. märts 2014

Kreemjas kapsa-tomatipirukas

Mul on juba üsna pikka aega ühe maitsva kapsapiruka isu olnud. Tahtsin teha natuke rikkalikuma ja toekama täidise. Seetõttu lisasin ka paraja portsu vana head päevalilleseemne kreemi, mis teeb täidise mõnusalt kreemjaks ja "munaseks". Nuputasin pikalt ka põhja üle, aga jäin ikkagi pärmitaina peale. No on üks väärt tainas, eriti kui teda rikastada näiteks täisterajahuga. Valmib soodsalt ja tegelikult väga lihtsalt ning rasvaine kogus on minimaalne.

Pirukas ise sai tõeliselt toitev ja just selline, millest unistasin. Kergelt krõbe aga parajalt kohev põhi ja toekas kreemjas täidis. Peale veel hakitud rohelist sibulat ja kõrvale kausike kuuma tomatisuppi ning ongi kõht täis ja meel rõõmus.




koguseliselt suur ahjuplaaditäis (umbes 25 pirukaruutu)

Pärmitainas:

  • 25 g presspärmi
  • 250 ml käesooja vett
  • 1/2 tl soola
  • näpuotsaga (pruuni) suhkrut
  • 1/2 tl kuivatatud tüümiani
  • 200 g nisujahu
  • 120 g täistera nisujahu
  • 2 spl õli
Võta suurem kauss ning aseta sinna pärm. Vala peale vesi, lisa sool, suhkur ja tüümian. Sega kõik segamini. Sega omavahel jahud ning lisa jahusegu vedelikule. Sega ja sõtku, kuni hakkab juba tainapall moodustuma. Nüüd sõtku kätega edasi. Lisa õli ning sõtku natuke veel. Kata kauss puhta rätiga ning jäta sooja kohta umbes tunniks kerkima (et kerkiks kahekordseks). Samal ajal saad valmistada täidise:

Täidis:

  • 3-4 spl õli
  • 2 sibulat
  • 1 1/2 tl soola
  • jahvatatud musta pipart vastavalt maitsele
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 spl hakitud sidrunikoort
  • väike kapsapea (umbes 1 kg)
  • 150 ml vett
  • 2-3 suuremat tomatit

Päevalilleseemne kreem:

  • 150 g kooritud päevalilleseemneid (leota paar tundi või keeda 15-20 minutit)
  • 150 ml vett
  • 1/2 tl karripulbrit
  • 1/2 tl soola



Võta paksema põhjaga pott või sügavam vokkpann. Kuumuta potis või pannil õli ning lisa hakitud sibulad. Prae umbes minut, lisa pool soolakogusest ja natuke pipart. Prae veel minut. Lisa hakitud küüslauguküüned ja sidrunikoor. Prae umbes minut. Lisa peeneks hakitud kapsapea. Prae aeg-ajalt segades umbes 15 minutit, kuni kapsas on kergelt pruunistunud. Nüüd vala peale vesi, lisa ülejäänud soolakogus ja kata pott või pann kaanega. Hauta keskmisel kuumusel umbes 10-15 minutit, kuni kapsas on pehme. Samal ajal valmista päevalilleseemnekreem. Kurna leotatud või keedetud päevalilleseemned ning vala kaussi. Lisa kõik ülejäänud koostisosad ja mikserda ühtlaseks kreemiks. Lisa pehmeks hautatud kapsale koos hakitud tomatitega. Hauta kogu täidist veel minut-paar ja keera kuumus maha.

Pane ahi 200 kraadi juurde eelkuumenema. Võta kerkinud tainas ja sõtku veel korraks läbi. Määri suurem ahjuplaat õliga ning aseta tainapall sinna peale. Rulli või venita tainas laiemaks ja õhemaks, kuni see katab ühtlaselt tervet ahjuplaati. Vala taina peale kogu täidis ja määri see lusikaga laiali. Jäta ettevalmistatud pirukas veel umbes 10-15 minutiks sooja kohta kerkima, kuni ahi kuumeneb. Küpseta 200 kraadi juures 25 minutit, kuni pirukaääred on kuldpruunid. Enne lahtilõikamist lase natuke jahtuda. Serveeri hakitud rohelise sibula ja mõne kosutava supiga.







3 kommentaari :

  1. Nii lihtne teha ja üli maitsev! :) Imetlen su oskust luua nii imehäid taimetoitlaste retsepte.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suur-suur aitäh Sulle!! Mul nii hea meel lugeda, et Sulle maitses :)

      Kustuta