18. juuli 2013

Mahlane läätse-porgandilasanje

Mul oli juba mitu päeva suur lasanje isu ja see pidi kindlasti saama hästi mahlane, kreemjas ja suviselt kerge. Siia vahele läks parast ports maitsvat päevalilleseemnekreemi, millest ma ei saa viimasel ajal üle ega ümber. No on võrratu leiutis! Kasutan seda majoneesi-hapukoore asemel salatites, teen erinevaid pasta- ja vormiroogi ning kastmeid. Päevalilleseemned on soodsad ja tervislikud ning põhimõtteliselt igas poes saadaval. Ja siia lasanje vahele ja peale sobis see toitev kreem suurepäraselt.

Selle toidu tegemiseks soovitan varuda aega. See on selline vaikselt nikerdamise ja toimetamise toit. Mina väga nautisin, sest mul oli just aega ja tahtmist. Nende lasanjeplaatide lõikamine ja sobitamine oli omamoodi nagu käsitööga tegelemine :) Nädalavahetusel on see toit kindlasti omal kohal!
Mina tegin lasanjeplaadid ise, aga loomulikult võid need ka poest osta. Mul jäi tainast pisike pallike üle ka. Mässisin selle kilesse ja panin külmkappi, saan sellest näiteks supi sisse ise nuudleid teha või minipitsa küpsetada.


Enne lasanje valmistamist leota päevalilleseemneid vähemalt paar tundi külmas vees või keeda 15 minutit!

6-8 inimesele (32 x 24 cm ahjuvorm)

Tainas:

  • 3 kruusi nisujahu (võib kasutada ka täistera või panna 1 kruus täistera ja 2 valget)
  • 1 kruus sooja vett
  • 1 spl õli

Vala nisujahu kaussi ja sega õliga läbi. Lisa pool kruusi sooja vett ja hakka kätega tainast vormima. Seejärel lisa teine pool ja vormi, kuni tekib ilus ühtlane tainapall. Jäta tainas räti alla seisma.

Täidis:
  • 300 g punaseid läätsi
  • u. 550 g porgandeid (ligikaudu 10 tk)
  • 1 suur sibul
  • paar spl õli
  • soola ja pipart vastavalt maitsele
  • natuke riivitud muskaatpähklit
  • 200 g päevalilleseemneid + 150 ml vett + 0,5 spl köögiviljapuljongi pulbrit (nt.Vegeta Natur)
Keeda läätsed magedas vees pehmeks ja kurna. Pese porgandid ja lõika need köögiviljakoorijaga õhukesteks ribadeks. Haki sibul peeneks. Vala kuumale suuremale pannile paar supilusikatäit õli ja lisa hakitud sibul ja näpuotsaga soola ja pipart. Prae sibulat aeg-ajalt segades paar minutit. Lisa porgandiribad ja riivi peale natuke muskaatpähklit. Prae, kuni ribad on tunduvalt kahanenud ja peaaegu pehmed. Seejärel lisa keedetud ja kurnatud läätsed koos natukese soolaga. Sega ja prae paar minutit. Maitse ning lisa veel vajadusel soola ja/või pipart. Tee valmis ka päevalilleseemnekreem: kurna leotatud päevalilleseemned ja vala need kaussi. Lisa köögiviljapuljongi pulber ja 150 ml vett. Püreesta saumiksriga ühtlaseks kreemiks. Jäta täidis kõrvale ja valmista kaste:

Kaste:
  • 1 l tomatimahla
  • 4 spl taimset koort (Alpro Soya oma on parim)
  • näpuotsaga värsket või kuivatatud majoraani
  • 0,5 spl pruuni suhkrut
  • natuke soola ja pipart
Vala kõik koostisosad potti, sega segamini ja keeda paar minutit.

Nüüd pane ahi 200 C juurde kuumenema. Samal ajal võta tainapall ja tee suurem pind korralikult jahuseks. Mul oli suur-suur lõikelaud, aga hästi sobib ka näiteks vakstu. Rulli palli, kuni saad suure õhukese lapiku taina. Nüüd lõika sellest välja paraja suurusega lasanjeplaadid. See on selline mõnus nikerdamine ja tegelikult ei saa siin midagi väga viltu minna, sest ahjus kastme sees küpseb kõik ilusasti ühtlaselt kokku. Määri sügavam ahjuvorm õliga ja vooderda põhi lasanjeplaatidega. Vala peale umbes 1,5 kulbitäit kastet ja lisa mõned supilusikatäied läätse-porganditäidist ja määri ühtlaselt laiali. Kõige peale lisa paar supilusikatäit päevalilleseemnekreemi ja määri samuti ühtlaselt laiali. Seejärel aseta peale taas uued lasanjeplaadid ja korda protseduuri. Mina tegin niimoodi 3 kihti ja kõige peale jäid plaadid, tomatikaste ja laiali määritud päevalilleseemnekreem. Küpseta lasanjet ahjus 200 C juures umbes 40 minutit. Kui lasanje on ahjus, saad samal ajal köögi ära koristada :)
Enne serveerimist lase kindlasti vähemalt 10 minutit taheneda. Peale sobib rebida värsket basiilikut.



Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...