26. juuni 2018

Mahlane ühe poti köögiviljapasta kikerhernestega (gluteenivaba)


Ma hakkasin ükspäev mõtlema, et ma ei ole ammu keetnud pastat ja kastet eraldi. Ikka koos on nad potis podisenud. Ühe poti pasta on lihtsalt nii geniaalne. Esiteks on seda lihtne valmistada, sest kasutada on vaja ainult ühte potti ja pastat ei pea kurnama. Teiseks püsib pasta sellisel kujul kaua aega mahlane. Seetõttu on see roog suurepärane ka üles soojendatult. Lisa lihtsalt sortsuke vett või koort ning näpuotsaga soola lisaks. Kolmandaks sisaldab see pastaroog tervet hunnikut köögivilju, mida esmapilgul ei pruugi isegi tuvastada. Hea moodus rohkem köögivilju süüa! Ilmselgelt on siin palju suvikõrvitsat, sest see teeb toidu eriti mahlaseks ja pealegi on suvikõrvitsa hooaeg. Minu jaoks on tegelikult aastaringi see hooaeg, aga praegu on juba oma aia suvikõrvitsaid ka saada, mis on eriti luksuslik.

Mul on siin lehel tegelikult veel üks ühe poti pasta. Samuti kikerhernestega, aga natuke teise nüansiga, sisaldades kookospiima ja sidrunit. Ka üks väga-väga hea retsept! Kõik maitsvad pastaroad leiab SIIT lingilt. 


Mina kasutasin seekord gluteenivaba pastat. Leidsin Coopist sellised mõnusad torukesed, mis on kuidagi eriti mokkamööda. Suur lemmik on endiselt ka Panzani gluteenivaba toodang. Aga täiesti suurepäraselt sobib siia ükskõik milline pasta, ka tavaline nisujahust variant. 

Mõelda vaid, et juuni hakkab vaikselt läbi saama. Seda saab eriti hästi selle järgi aru, et sääski on vähem (ptüi-ptüi-ptüi). Endiselt on harjumatu see, et väljas on kogu aeg valge. Üks tore detail, mis juba teist aastat suviti kordub, on meie murukatusel katuseakna taga kasvavad karikakrad. Nii-et aknast välja vaadates on katusel alati ilusad valged kollase südamega lilled näha. Armas. Loodan, et leiate ka toredaid suviseid hetki, mis teile rõõmu teevad. Ja muidugi loodan, et teete seda maitsvat pastat ja annate mulle teada, kuidas õnnestus :)


Aeg: 35 minutit
Kogus: neljale

  • 1125 ml keeva vett
  • 2 - 3 sl õli
  • 2 sibulat
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 keskmine suvikõrvits (riivitud)
  • 2 väiksemat või üks suur porgand (riivitud)
  • 1 + 1 - 1 ½ tl soola
  • 250 g (gluteenivaba) pastat (keetmata)
  • 400 g purk kikerherneid
  • 3 tl paprikapulbrit
  • ½ tl kurkumipulbrit
  • 200 ml taimset koort, kookospiima või tee koor ise
  • (2 kuhjaga sl maitsepärmi)

Pane vesi kannuga keema. Samal ajal aja paksema põhjaga pott või suur sügav pann kuumaks. Lisa õli ja hakitud sibulad. Prae paar minutit. Lisa hakitud küüslauk. Prae minutike. Lisa riivitud suvikõrvits, porgand ja teelusikatäis soola. Prae 4 - 5 minutit. Lisa keetmata pasta, kurnatud ja loputatud kikerherned, paprikapulber ja kurkumipulber. Sega kõik segamini. Lisa keev vesi, sega ja keeda keskmisel kuumusel kaane all 15 minutit. Kui kasutad väiksema kujuga pastat, võib keetmisaeg natuke lühem olla. Lisa koor, veel teelusikatäis või natuke rohkem soola ning keeda veel kaane all kuni 10 minutit. Kõige lõpus võid sisse segada maitsepärmi. Maitse ja lisa vajadusel soola. Lase pastal enne serveerimist kindlasti natuke seista. Nii imbub kaste rohkem pastasse ja see ei ole nii vedel.