28. jaan 2017

Oliivi tapenade ehk suurepärane leivakate


Kui mul õigesti meeles on, siis täpselt täna, kümme aastat tagasi, otsustasin ma lihast loobuda. Pikemalt räägin sellest kõigest siin videos. Alguses igatsesingi kõige rohkem mõnda head leivakatet. Just sellist, mida oleks lihtne kooli kaasa võtta. Üheks esimeseks lemmikuks sai seenepasteet, mida siiani rõõmuga valmistan. Siis sai söödud ka tofutooteid, mis alguses üldse peale ei läinud. Samas olid need hirmus põnevad ja uudsed. Eriti, kuna soov loomset mitte tarbida oli kindel. Siiani on meeles see köömnetofu ja tomati leib, mis tundide lõpupoole oli juba parajalt vettinud. Nüüd on poodides taimseid leivakatteid omajagu. Mõned neist on väga meeldivad, aga tihti ka üsna kallid. Seetõttu eelistangi neid pigem ise valmistada. Näiteks see lihtne läätse ja sibula leivakate on mul samuti üks suuri lemmikuid.

Aga viimase aja lemmikuks on see ülilihtne ja rammus oliivipasta ehk tapenade. Olengi juba mitmed korrad seda mõnusalt soolakat ja krehvtist leivakatet valmistanud. Ka minu äi sõi hea meelega veini kõrvale. See sobibki ideaalselt nii argiseks kõhutäiteks kui ka peolauale! Lisasin seda paar supilusikatäit seeneseljankasse ja ka seal oli see hea. Samuti kindlasti vrapi ja burgeri vahel. Kui ma seda esimest korda tegin ja tulemust maitsesin, mõtlesin, et see on küll hea, aga midagi on veel puudu. Otsustasin ka natuke tomatipastat lisada ja see oligi täpselt see umamine mekk, mida vaja oli. Kindlasti võid katsetada ka päikesekuivatatud tomatite ja kapparitega. Head nautlemist!

PS! Tore uudis on ka see, et minu kokaraamatu "Taimsed õhtusöögid" kordustrükk on nüüd taas poodides saadaval. 


Valmistamisaeg: 5 minutit

Kogus: keskmise kausikese täis, neljale

  • 300 g musti kivideta oliive (netokaal)
  • 2 sl peeneks hakitud (punast) sibulat
  • 3 sl tomatipastat
  • ½ tl purustatud musta pipart

Valmistamine.

Purusta oliivid peeneks massiks (mina kasutasin saumikserit). Lisa peeneks hakitud punane sibul, tomatipasta ja must pipar. Sega hoolikalt läbi. Kui oliivid on soolakad, siis soola pole vaja lisada. Naudi näiteks musta leiva peal koos sibulaviilude ja värske peterselli või basiilikuga. Kui soovid, nirista peale külmpressitud oliiviõli.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar