21. juuli 2015

Isetehtud vegan juustukuubikud ürdimarinaadis


Oli päikseline ja soe suvepäev. Ma istusin väljas meie tare juures ja helistasin emale. Rääkisime kõigest ja loomulikult rääkisime ka toidust. Ema ütles, et tal on idee. Nimelt võiksin ma katsetada juustukuubikutega, mis sobiksid salatitesse. Nagu feta, aga täiesti taimne. Mulle meeldis see mõte kohe ja ma asusin eksperimenteerima.

Tulemus sai täiesti suurepärane! Marinaadi maitsed sobisid kõik ideaalselt kokku - ürdine, magus ja hapu samaaegselt ja hästi natuke küüslaugune. Juust juba ise oli väga maitsev, aga marinaadist omandas ta veel mõnusalt krehvtise maitse. Tekstuurilt hästi pehme ja juustune. Natuke nagu feta, aga maitselt meenutas pigem tavalist juustu.

Soovitan need kuubikud kiiremas korras järele proovida ja lisada neid suvistesse salatitesse. Minu salat koosnes näiteks küpsetest tomatitest, basiilikust, peedilehtedest ja maapähklitest. Samuti sobivad need juustukuubikud vrappidesse, pitsa peale ning pasta ja pajaroogade sisse. Proovisin neid ka ahjus küpsetada ning ka nii olid need supermaitsvad. Toredat kokkamist ja suvenautlemist!


Valmistamisaeg: 5 minutit aktiivset, paar tundi passiivset

Kogus: 3-4 inimesele

Koostis:

Juustu jaoks:
  • 400 ml sojapiima (või mandlipiima)
  • 1 tl soola
  • ½ tl valge veini äädikat või õunaäädikat
  • 2 kuhjaga tl agar-agaripulbrit
  • 3 kuhjaga sl maitsepärmi ehk pärmihelbeid
  • 50 g maisitärklist (2 ½ kuhjaga sl)

Marinaadi jaoks:
  • 1 ½ sl valge veini äädikat või õunaäädikat
  • 1 sl Demerara suhkrut
  • 2 sl külmpressi oliiviõli
  • ½ tl soola
  • 1 ½ sl sojakastet või tamarit
  • ½ tl kuivatatud punet
  • ½ tl kuivatatud tüümiani
  • 2 peotäit värskeid hakitud ürte (nt.basiilik, petersell, till, sibul)
  • 1 suur küüslauguküüs (purustatud)

Valmistamine:

Kõigepealt määri väiksem keeksivorm õliga ja jäta see juustu ootama. Vala väiksemasse kastrulisse taimne piim. Võta sealt osa piima ära ja sega see teises kausis agaripulbriga, nii-et tekiks vedelam pasta. Samaoodi toimi maisitärklisega ehk sega kolmandas kausis maisitärklis natukese piimaga läbi. Mõlemad segud peavad jääma vedelamapoolsed. Nüüd aja kastrulisse alles jäänud piim keema. Lisa sool ja äädikas. Vispelda ja lisa piimaga segatud agar-agar. Vispelda ja keeda minutike. Lisa maitsepärm ja vispelda korraks läbi. Keeda hetk. Kõige lõpus lisa piimaga läbisegatud maisitärklis. Vispelda korralikult läbi ja keera kuumus maha. Kaabi lusikaga kogu vedel juust õliga määritud keeksivormi ja silu ühtlaseks. Jäta juust jahedamasse kohta tahenema. Kui vorm on juba rohkem jahtunud ja juust tahkem, aseta see umbes 20-minutiks sügavkülma. Seejärel kummuta juust vormist välja ja lõika väiksemateks kuubikuteks.

Valmista ürdimarinaad. Selleks vispelda kõik marinaadi koostisained läbi. Vala marinaad juustukuubikutele ja sega läbi. Säilita külmas. Kui soovid juustu kauem säilitada, ära marinaadis värskeid ürte ja küüslauku kasuta. Serveeri juustukuubikuid salatis, vrapi vahel, pitsa või pastaga.


Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

Lisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly