28. märts 2015

Pehmed kakao-apelsiniküpsised


Liiga kaua ei ole ma siin lehel magustoidu retsepti jaganud. Eks põhipõhjus on see, et panin kõik parimad magusad palad kirja oma kaunisse ja praktilisse kokaraamatusse "Taimsed magustoidud". Endiselt on raamat mul köögis tihe kaaslane ja suur abimees, kui vaja jälle vormitäis kohevaid vegan muffineid, plaaditäis krõbedaid küpsiseid või hoopis mõni suussulav lusikamagustoit kokata. Need küpsised aga lihtsalt nõudsid kohe blogisse saamist. 

Minu kallim on suur küpsisesõber. Mina ja ka mu ülejäänud pere teab juba ammu, et talle ei ole mõtet šokolaadi kinkida. Paki küpsiste üle on ta palju rõõmsam. Kõige lemmikumad on tal muidugi ahjusoojad kodutehtud küpsised. Magustoiduraamatu kirjutamise ajal oli ta parim toidutestija. Kui juba temale küpsised maitsesid, siis oli tegemist ühe väga hea retseptiga. Ka need kakao-apelsiniküpsised said kohe suureks lemmikuks ning olen neid juba mitu plaaditäit valmistanud. Tavaliselt on küpsised krõbedad, aga need on hoopis pehmed. Nagu väikesed kohevad kakaopadjakesed, mis on pungil hõrku apelsinimekki.

Nii raske on tegelikult seda teksti kirjutada, sest need pildid tekitavad isu hambad kohe ühe värske küpsise sisse lüüa. Ega muud ei jää üle, kui peab jälle küpsetamise ette võtma. Lisaboonus on see, et aega kulub selleks vaid 15 minutit! Proovi kindlasti järele :)




Valmistamisaeg: 15 minutit

Kogus: 20 küpsist

Koostis:
  • 100 g täistera nisujahu
  • 100 g nisujahu
  • 2 kuhjaga sl kakaopulbrit
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • ¼ tl soola
  • 100 g Demerara suhkrut
  • 75 ml õli
  • 1 keskmine küps banaan
  • ühe väiksema apelsini riivitud koor
  • 1 sl apelsinimahla
Valmistamine:

Pane ahi 180 kraadi juurde kuumenema. Sega jahud kakaopulbri, küpsetuspulbri ja soolaga läbi. Teises kausis vispelda jõuliselt suhkur õliga. Lisa suhkru-õlisegusse kahvliga puruks tehtud banaan, riivitud apelsinikoor ja apelsinimahl. Sega korralikult läbi. Nüüd sega kuivained märja seguga hoolikalt läbi (mina segasin kätega, et kõik korralikult seguneks). Peaks jääma nätske tainas. Vormi tainast väikesed pallikesed ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajuta iga pallikese peale kahvliga muster. Kui ahi on soovitud temperatuuri saavutanud, pane küpsised ahju ja küpseta neid 9-10 minutit. Lase enne söömist jahtuda.

12 kommentaari :

  1. Avastasin Sinu blogi täna ja kohe katsetasin neid küpsiseid, kuigi ma pole küpsiste-fänn, siis need on küll super maitsvad ja teen kindlasti ka teinekord, sest nii lihtne valmistada. Plussiks on ka see, et koostisained on väga tavalised, ei pea poodi minemagi, kui isu peale tuleb! Aitäh retsepti eest :)

    VastaKustuta
  2. Super seda lugeda! Aitäh, Sandra :)

    VastaKustuta
  3. Sandra, mis õli sobib sinna küpsistess, mil mingit järelmaitset pole?

    VastaKustuta
  4. Seda ka veel, et kas retseptide alla saaks luua ka pealkirja "Küpsised", siis on neid lihtsam leida:-)

    VastaKustuta
  5. Helle, mina kasutan tavaliselt päevalilleõli.

    VastaKustuta
  6. Täiesti nõus, teen kohe ära. Siiamaani on lihtsalt soolased toidud olnud ülekaalus, nii-et piirdusin eriti üldise kategooriaga "Magustoidud" :D

    VastaKustuta
  7. Kas võiks ka kaarobiga proovida neid küpsiseid teha?

    VastaKustuta
  8. Proovisin ka täna lõpuks järgi ja tõesti väga maitsvad tulid. Kasutasin apelsini asemel apelsini eeterlikku õli ja osa küpsistest tegin piparmündi eeterliku õliga, väga super tuli :)

    VastaKustuta
  9. Armas Sandra! Need küpsised said niiiii head, et enne mulle rahu ei antud, kui 3 plaaditäit valmis tegin :) Lisan siia pildi ka
    Ja veel- Sinu blogi on nagu algaja taimetoitlase päästja. Olen praeguseks kuu aega täistaimetoitlane olnud ja kõik söögid sinu lehelt ja raamatust teinud :) Aitäh!

    VastaKustuta
  10. Laura, hästi suured tänud Sulle nii rõõmustava kommentaari eest, seda oli lihtsalt võrratu lugeda :) Ja küpsised näevad imeilusad välja! Ka mina fännan neid väga :)

    VastaKustuta