18. veebr 2015

Pannipitsa juustuse juurselleri ja kikerherne täidisega

Retsept asub postituse lõpus

Päris matsakas ja isuäratav tegelane, kas pole? Ma ikka tükk aega jõllitasin oma meistriteost, enne kui selle lahti julgesin lõigata. Kuidas ma selle retseptini jõudsin? Kõik sai alguse sellest, et tahtsin juba tükk aega teha retsepti koorese ahjus küpsetatud juurselleriga. Teiseks oli mul ammu plaanis pannipitsa retsept. Nii sündiski üks priske retsept, kus pannipitsa peal on korralikult juustust juursellerit ja taimset juustu. 

Võib tunduda, et tegemist on ühe väga keerulise toiduga. Tegelikult pole see seda üldse. Pean kindlasti üle kordama, et pärmitainast pole samuti vaja karta. See pärmitaina retsept on täiesti lollikindel ja õnnestub iga kord. Mulle meeldib pärmitainas kasutada täisterajahu ja nisujahu segamini, nagu väga paljudes mu küpsetistes. Siis saan korraga selle hea klassikalise tekstuuri ja maitse, aga samas on tainas ka sutsu tervislikum ja kiudainerikkam. Kui sulle kookospiima mekk ei meeldi, saad selle siin retseptis asendada näiteks sojakoorega, mis on neutraalsem. Samuti võid lisaks juursellerile või selle asemel katsetada erinevate köögiviljadega. Aga tegelikult on juurseller üks ääretult vahva ja alahinnatud juurikas. 

Esiteks näeb ta väga kihvt välja:

Juurseller või cthulhu koletis?

Teiseks on juurseller väga-väga mõnusa maitsega ja isegi kui sulle varsseller ei maitse, siis juurseller võib täitsa mokkamööda olla! Mul tuleb meelde üks hetk, kuidas keetsin lihtsalt terve juurselleri koos koorega pehmeks. Seejärel koorisin ta ära ja lõikasin viiludeks. Panin viilud leivale koos maheda sinepiga ja sõin. Nii hea oli! Ta on tõepoolest üks maitsekamaid köögivilju. Ning siinses pitsas moodustab ta koos kikerherneste ja kookosega super koosluse.


Valmistamisaeg: 20 minutit aktiivset, 1,5 h passiivset

Kogus: 26 cm koogivormi täis

Pärmitainas:
  • pakike kuivpärmi (11 g, 2 supilusikatäit)
  • ½ tl soola
  • ½ tl kuivatatud tüümiani
  • 380 g nisujahu (panin tavalist jahu ja täistera jahu pooleks)
  • 250 ml käesooja vett
  • 2 sl õli

Pitsakate:
  • 1 kg juursellerit (kaks suurt juursellerit)
  • 2 sl õli
  • 350 g kirsstomateid, lõigatud neljaks sektoriks
  • 1 ½ tl soola
  • 1 tl purustatud musta pipart
  • 400 g purk kikerherneid
  • 4 sl maitsepärmi (võib ka ära jätta)
  • 400 g purk kookospiima (nt. Santa Maria)
  • 1 kuhjaga sl nisujahu
  • punt värsket basiilikut
  • (+ riivitud vegan juustu kõige peale (umbes 100 g))

Valmistamine:

Soovitan juursellerid varem valmis keeta, näiteks eelmisel päeval. Selleks loputa juursellerid veega üle (ära koori neid) ning keeda terved juursellerid koos koorega pehmeks. Kurna ja lase maha jahtuda.

Valmista pärmitainas. Selleks sega kuivpärm soola, tüümiani ja jahuga läbi. Lisa vesi, sega ja sõtku natuke. Lisa õli ja sõtku veel, kuni tekib ilus tainapall, mis käte küljest lahti tuleb. Jäta tainas kaussi puhta räti alla sooja kohta kuni tunniks kerkima. Tainas peab kerkima umbes kahekordseks.

Nüüd asu pitsakatet valmistama. Vala kuumale pannile õli ja lisa kooritud ja väikesteks kuubikuteks lõigatud juurseller. Prae mõned minutid. Lisa neljaks sektoriks lõigatud kirssomtatid, sool ja pipar. Prae mõned minutid. Lisa kurnatud kikerherned, maitsepärm ja kookospiim. Sega ja lase mõned minutid podiseda. Sega kiirelt sisse nisujahu. Lase veel paar minutit podiseda. Viimasena lisa hakitud värske basiilik (jäta mõned basiilikulehed ka lõpus kaunistamiseks). Tambi pannil valminud segu veel kartulitambiga õrnalt läbi (mitte pudruks), et täidis jääks ühtlasem ja ei jääks väga suuri tükke. Eemalda pann tulelt.

Kui tainas on kerkinud, pane ahi 200 kraadi juurde eelkuumenema. Võta 26 cm läbimõõduga koogivorm ja määri õliga kokku. Sõtku tainas veel korraks läbi ning aseta see koogivormi keskele. Venita ja sobita tainast nii, et see kataks ühtlaselt koogivormi põhja ja ka ääred oleksid tainaga vooderdatud. Nagu siin pildil näha:


Seejärel vala kogu pannil valminud täidis ühtlaselt taina keskele nagu siin pildil:


Lase pitsal veel umbes 15 minutit räti all soojas kohas kerkida. Seejärel küpseta 200 kraadi juures 25 minutit. Raputa kõige peale riivitud vegan juustu ja küpseta veel umbes 5 minutit, kuni tainaääred on tumedamad pruunid. Lase enne lahtilõikamist natuke jahtuda. Kaunista värske basiilikuga. Soovitan süüa kahvli ja noaga.