6. okt 2014

Salat päevas ehk suur toorsalatieri

Tegin endale eesmärgiks valmistada iga päev lisaks oma põhitoidule üks suur kausitäis toorsalatit. Värsket kraami pole kunagi liiga palju ning praegusel ajal kuluvad vitamiinid väga ära. Poes müüdavad toorsalatid on minu arust üsna kehvad ja pealegi kallid. Tahtsin, et minu salatite põhikomponendid oleksid soodsad ja lihtsalt kättesaadavad. Siis pole mingit vabandust salatit mitte valmistada. Kas lööd minuga kampa? Et elu eriti lihtsaks teha, pakun sulle kohe ka viis salatiretsepti. Muidugi võid neid vastavalt oma maitsele täiendada. Kõikide salatite kogused on mõeldud kolmele-neljale inimesele.














Hea salat valmib muidugi heast värskest toorainest. Lisandiks sobivad eriti hästi sidrunimahl, natuke kvaliteetset külmpressiõli ja peotäis seemnesegu. Mul oli kindel soov, et seemnesegu peab sisaldama linaseemneid (omega rasvhapped ning A- ja E-vitamiin), päevalilleseemneid (magneesium, seleen, raud, kaltsium, tsink, foolhape ja E-, B- ja K-vitamiin), kõrvitsaseemneid (magneesium, raud, A- ja B-vitamiin) ning seesamiseemneid (kaltsium ja omega-9). Nagu tellitult, leidsin Konsumist Seemneleiva segu, mis sisaldas täpselt neid samu seemneid!


Lisaks võib salatid põnevamaks muuta näiteks sellise väikese vidinaga, mille ma soetasin Tartu Kaubamaja kodutarvete osakonnast. Polnud väga kallis ka, kuskil 5 euro ringis (võrreldes nende suuremate spiraalitajatega) ja firmaks on Victorinox. Sellega saab mugavalt teha juurviljaribasid ehk juurviljanuudleid. Eriti hästi töötab see piklike viljadega nagu porgand, kurk ja suvikõrvits. Ümarate köögiviljadega on asi natuke keerulisem. Aga loomulikult saab ka ilma selle tööriistata häid salateid valmistada. Appi tuleb vana hea riiv.




Porgandi, kurgi ja tomati salat punase sibulaga

Seda salatit sõime terve suvi läbi. Ema saatis meile enda kasvatatud porgandit, kurki, tomateid ja sibulat ning mina hakkisin jälle suure kausitäie salatit kokku. See kooslus on lihtsalt nii maitsev, et võibki sööma jääda. Krõmps porgand, mahlane kurk, hapukas-magus tomat ja särtsakas punane sibul. 



  • 2 suurt porgandit
  • 1 keskmine värske kurk
  • 250 g / paar peotäit kirsstomateid
  • pool punast sibulat
  • natuke jahvatatud musta pipart
  • 1 sl kvaliteetset õli
  • ½ tl soola
  • paar sl seemnesegu


Riivi või ribasta porgand ja kurk. Lõika kirsstomatid ja punane sibul viiludeks. Sega kõik koostisained omavahel läbi.  

Juurselleri, õuna ja kaalika salat

Seller ja õun sobivad ikka omavahel hästi kokku. Eriti veel juurseller ja õun. Lisa veel riivitud kaalikas ja seemned ning ongi üks tervistav ja maitsev salat taas sündinud. 



  • 1 suurem õun
  • 200 g riivitud kaalikat
  • 120 g riivitud juursellerit
  • ½ tl soola
  • 1 sl sidrunimahla
  • 1 sl kvaliteetset õli
  • paar sl seemnesegu


Koori õun, lõika südamik välja ja ülejäänud õun viiluta. Sega õunaviilud teiste koostisosadega läbi.

Kõrvitsa ja porru salat natukese karriga

Üks erakordselt mahlane salat. Karripulbrit olen ma juba ammu harjunud osadele salatitele lisama. See annab mõnusalt sooja hõngu ja väga hea lisamaitse. Kõrvitsat tasub palju rohkem ka toorelt süüa, sest see sisaldab hulgaliselt kasulikke aineid (näiteks karotiini on kõrvitsas rohkem kui porgandis). Ja kui peaksid köögis süüa valmistades ennast ära kõrvetama, siis aseta toores kõrvitsatükk põletada saanud kohale. Olen proovinud, toimib väga hästi!


  • 1 porru
  • 400 g riivitud kõrvitsat
  • 1 ½ tl karripulbrit
  • ½ tl soola
  • 1 sl kvaliteetset õli
  • 1 sl sidrunimahla

 Haki porru ratasteks ja sega ülejäänud koostisainetega.


Kapsa, kurgi ja küüslaugu salat soolatud maapähklitega

Kui kapsas lihtsalt viiludeks lõigata ja salatisse segada, siis peab seda ikka tükk aega järama, et söödud saaks. Siin on aga üks nipp. Nimelt kui oled kapsa soolaga seganud, siis mudi ja pigista seda parasjagu, et see pehmemaks muutuks. Hoopis mõnusam on kohe süüa. Kapsas on üldse üks väärt salati põhitoiduaine, sest see on nii soodne, alati igalpool kättsesaadav ning muidugi pungil kasulikke aineid (korralik kogus C-vitamiini ning väga hea seedimisele). Lisa salatisse veel mahlane kurk, supertoit küüslauk ja soolatud maapähklid ning ongi jälle üks väga hea kooslus sündinud.


  • 500 g peakapsast
  • ½ tl soola
  • 1 keskmine värske kurk
  • paar peotäit soolapähkleid
  • 1-2 sl sidrunimahla
  • 1 küüslauguküüs


Lõika kapsas peenikesteks ribadeks ning sega soolaga läbi. Pigista ja mudi kapsaribasid, et need pehmemaks muutusid. Lõika värske kurk viiludeks ja lisa salatisse koos ülejäänud koostisainetega. Sega kõik korralikult läbi.


Suvikõrvitsa, brokoli ja peedi salat

Peeti ei pea alati keetma ning ka toorena sobib see hästi salatisse. Nii peet kui ka brokoli sisaldavad hulgaliselt kasulikke vitamiine ja mineraale. Suvikõrvits annab siin kõvasti mahlasust.


  • 400 g suvikõrvitsat
  • 1 väike toores peet
  • paar peotäit brokoliõisikuid
  • 1 sl sidrunimahla
  • ½ tl soola
  • paar sl seemnesegu
  • 1 sl kvaliteetset õli

Riivi suvikõrvits ja peet. Haki brokoliõisikud vajadusel väiksemaks. Sega kõik koostisained omavahel läbi.

Kas tuli nüüd värske kraami isu? Siis pole muud, kui salatit hakkima ja kahe suupoolega head-paremat vitsutama!

Vaata salateid ka videost:

31 kommentaari :

  1. Sügiskirju salatirivi, nii ahvatlev, samas lihtne ja loomulik. Ja see vahva juurvilijavigur, millised kaunid värvilised ribad. Peab poodi minema otsima. Aitäh, kollakirjut sügist, Sandra!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suur aitäh, armas Mustikas! Sullegi toredat ja maitsvat sügist :)

      Kustuta
  2. 1 lugeja juures tänu Ringvaatele. Tundud olevat väga armas inimene, kes on hingega asja juures!

    VastaKustuta
  3. Ringvaates nähtu ja Reikopi kommentaarid tekitasid huvi ka ise neid salateid järgi proovima.
    Mõnusat kokkamist ja lennukaid ideid toidumaailmas ka edaspidiseks

    VastaKustuta
  4. Esimeses salatis pean mina valima kas kurk või tomat. Kuigi sellest pole palju räägitud, tunnistavad ka perearstid, et kui neid koos süüa, tekivad maogaasid ja maole ei ole see hea.
    Samas teised salatid on huvitavad ja kindlasti proovin need ära :)

    VastaKustuta
  5. Mitte ainult üks lugeja ei ole juures! Mina ka. Pärast öist Ringvaate kordust hakkasin tavapärase magamamineku asemel Su blogi lugema. Nüüd tahaks juba ruttu homset, et saaks midagi katsetada. :)

    VastaKustuta
  6. Sama siin.Plaanis on seemsesegu ostama minna ja ehk leian ka kuskilt nuudlite tegemiseks vidina.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vidin on kindlasti olemas Kaubamaja toiduosakonnas. Hetkel kahjuks ei tea, kus mujal veel seda müügil võib leida.

      Kustuta
    2. Nii nunnud laastud, tekkis ohjeldamatu isu ja tarvidus endale instrument hankida:) Tore, et leidub kirglikke inimesi, kes mõjuvad ülipositiivselt:)

      Kustuta
    3. Minu arust ka need laastud on toredaks vahelduseks. Ja suur aitäh, Kiti! :)

      Kustuta
  7. Minagi koppisin hoolikalt endale retseptid. Tõesti, lausa suu hakkas vett jooksma. Just see laastudeks tegemine on eriti nunnu. Olen vaadanud neid kokkasid (nt Jamie), kes muudkui hööveldavad oma juurvilju, lähen ostan endale ka:)

    VastaKustuta
  8. Oioi kui hea see kapsasalat soolapähklitega on! Täiesti nõustun Reikopiga, supermaitsev! Minul on ka kapsaga alati natukene see teema olnud, et toorelt oleks jube tervislik süüa, aga kuidas jne. Nüüd on siis 4 salatit veel jäänud ja vaja ka sammud Kaubamajja seada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, mul on nii hea meel, et sulle maitses! Tegin täna ise hoopis porgandi-õunasalatit seemnetega, aga nüüd tuli ka selle kapsasalati isu.

      Kustuta
  9. Katsetasin porgandi-tomati-kurgi salatit. No võrratu maitse. Ja nii kerge. :)
    Seemnesegu leidsin ka Prismast. Ja hind ka mõistlik - 0.90 eurot 150g pakikese eest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Super, et maitses! Minu arust ka see seemnesegu hea hinnaga. Ise ostsin Konsumist. Eraldi ostes tuleb ikka palju kallim.

      Kustuta
    2. Ma algul mõtlesin selle ise kokku segada, aga kui nägin, kui soodne on valmissegu poes, loobusin mõttest. Esialgu. :)

      Kustuta
  10. Väga hea mõte, teha värsket salatit iga päev! Aitähh sulle, nüüd tekkis minul tahtmine igasuguseid toorsalateid proovida. Jõudu sulle!! ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suur aitäh, sullegi jõudu ja maitsvaid salateid! :)

      Kustuta
  11. Väga maitsvad salatid :) Tänam koos lastega. Kysiksin sellist asja mida mõtlete teie kvaliteetse õli all. Mina kasutasin tavalist oliiviõli. Või on olemas midagi paremat :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii vahva, et maitsesid! Ja oliiviõli sobib suurepäraselt salatisse. Ise kasutan ka seda põhiliselt.

      Kustuta
  12. Kui mõistus otsas,siis sinu juurest saab abi,ma nüüd otsaga päris toore toidu juures sinu salatid sobisid kohe väga hästi.

    VastaKustuta
  13. Juurselleri, õuna ja kaalika salat. Tegin seda hommikul tööle kaasa. Olin meeldivalt üllatunud, et kaalikas jäi nii mahe ja sellerit polnud peaaegu tundagi, hoopis õun domineeris. No ma riivisin ekstra peenelt ka. Hea trenn peab ütlema ja talvel saab ka naha soojaks :) Nii et jah, laske kindlasti mõni tund maitsestuda. Tänud retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See riivimine on tõesti mõnus soojendav boonus talvel :D Aga super, et maitses! Tuli endalgi isu!

      Kustuta
  14. Omg, see Kõrvitsa ja porru salat natukese karriga tekitas sellise tunde, et tahaks tantsida! Hakkides hakkasin kartma, et äkki jääb liiga kreftine ja lisasin 1 spl mett ka, segasin läbi ja vajutasin lusikaga kogu kraami võimalikult alla. Ma ütlen, kui vähegi võimalik, tuleb ekraanid käest panna ja keskenduda ainult toidule. Aeglaselt süüa ja nautida. Ma olen ka suur nuhutaja. Juba selle salati lõhn on taevalik! Tänud ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii lahe kommentaar! Ma ka ikka vana karripulbri fänn, alati armastan seda lõhna ja muidugi maitset ka.

      Kustuta
  15. Kui ikka on kirjas, et kapsast tuleks mudida siis ei tasu sellest mööda hiilida! No tegin ükspäev punase kapsa salatit ja see tekitas raske tunde. Eile võtsin valge kapsa ja (hapu)kurgi salati tööks.. Töötlesin kapsast pudrunuiaga ja tulemus oli hoopis teine tera! Ma ei ole nii mahlast kapsasalatit vist saanudki😋

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui hea mõte seda kapsasalatit hoopis hapukurgiga proovida! Ja täiesti nõus - kapsa mudimine on üks üsna tüütu aga väga vajalik ja tänuväärt samm. Kohe parem toda seedida ja järada pärast.

      Kustuta