14. nov 2012

Makaronivorm kollaste köögiviljadega

Mulle vaatasid vastu suur kõrvits, keskmine kaalikas ja prisked, sõbra Marje saadetud naerid (aitäh!) Tundus olevat õige aeg valmistada üks mahlane kuldkollane makaronivorm, kus kõik need väärt köögiviljad sees on. Selline soodne ja maitsev toit.

Ja oi kui hea see roog sai! Ma olin ülimeeldivalt üllatunud. No ikka tõsiselt maitsev. Köögiviljaarmastajale tõeline maiuspala, kuna vorm jääb tänu riivitud aedviljadele eriti mahlane. Värske till muudab toidu varasuviselt lõhnavaks ja krõbe riivleib teeb kõik täiuslikuks. Selline päikseline argine ja kergelt vürtsikas roog, mis ei rüüsta rahakotti ja maitseb hästi. Ahjutoitudega ei annagi eriti mööda panna, need saavad peaaegu alati väga maitsvad.

Mõnusat katsetamist ja olge valmis suuremaks riivimiseks :)



Koguseliselt saab suure ahjuvormitäie.

  • umbes 600 g naerist (kaks keskmist) (kui naerist pole, lisa sellevõrra rohkem kõrvitsat ja kaalikat)
  • 800 g kaalikat (1 suur)
  • 1 kg kõrvitsat (1 priske sektor) (mina kasutasin erkoranži muskaatkõrvitsat, mille ema hoolega kasvatas)
  • 2 sibulat
  • 4 spl õli
  • 3 küüslauguküünt
  • poolt tl kuivatatud tüümiani
  • 3 tl karripulbrit
  • 1 tl kurkumit
  • 5 tl köögiviljapuljongi pulbrit
  • 4-5 spl sojakastet
  • 400 g makarone (sarvekesi)
  • 4 viilu leiba
  • 0,5 l taimset piima või taimse koore ja vee segu (kasutasin isetehtud sojapiima)
  • värsket tilli
  • natuke purustatud musta pipart

Koori ja riivi naerid, kaalikas ja kõrvitsasektor. Vala suurde ja sügavasse vokkpanni või paksema põhjaga potti 4 supilusikatäit õli, aja kuumaks ning lisa hakitud sibulad. Prae, kuni sibulad on kuldpruunid. Lisa hakitud küüslauguküüned, sega läbi ning lisa tüümian. Prae pool minutit. Lisa riivitud köögiviljad. Lase neil rahus 10-15 minutit pannil haududa. Vahepeal võid panna ahju tööle (200 kraadi) ja makaronid keema. Kui köögiviljad haudunud ja koguseliselt vähenenud, lisa taimne piim, karripulber, kurkum, köögiviljapuljongi pulber ja sojakaste. Sega kõik läbi ja hauta veel paar minutit. Kui makaronid on pehmeks keenud, kurna ning vala õliga määritud ahjuvormi. Lisa pannil valminud segu makaronidele ning sega kõik läbi. Pudista näppudega või riivi leivaviilud ning sapsuta ühtlaselt üle terve vormi. Pane vorm 20 minutiks 200 kraadi juurde küpsema, kuni leib on pealt krõbe. Võta ahjust välja, sapsuta hakitud värske tilliga üle ning serveeri kohe.

4 kommentaari :

  1. Küll Sa armastad seda küüslauku ohtralt! :) Tundub mõnus, ahvatleb juba katsetama :)

    VastaKustuta
  2. Pean ausalt tunnistama, et olen küüslaugust lausa sõltuvuses. Loomulikult võib toite endale vastavalt muuta ja küüslauku vähem panna või üldse mitte. Olen avastanud, et tarbin küüslauku lausa mammutkogustes! :)
    Aga roog sai hüva, soovitan ülisoojalt!

    VastaKustuta
  3. tore on see, et paljusid sinu roogasid olen nö iseseisvalt avastanud...ka on kõrvitsalised, küüslauk ja igasugu aedviljad mu suured lemmikud...kasvatan neid ise oma maheaialapil. Jatku leivale!

    VastaKustuta
  4. Väga tore, Riina!:) Sullegi jätku leiba ja värskeid köögivilju! Omakasvatatud kraam ikka parim :)

    VastaKustuta

Lisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly