17. märts 2017

Retseptivargustest ja koostöödest


Mul oli tegelikult praegu plaanis teile hoopis uus ja äge retsept avaldada, aga pean enne ühe asja südamelt ära saama. Ma usun, et nii mõnedki minu lugejad on kursis sellega, kuidas minu senine koostööpartner Mahemarket (kelle omanikud on seotud ka firmaga Biomenu) minu (õigemini minu ja kahe teise inimese poolt 2012. aastal väljamõeldud) norivorste ehk taimseid verivorste tootma hakkas ja neid ka Ringvaates tutvustas kui enda uudset toodet. Muide, Rahvusringhäälingu artiklis oli nende "uudsete" taimsete verivorstide ja Ringvaate video juures hoopis minu norivorstide pilt. Räägin natuke sellest teemast ka siin postituses.
Ma nii lootsin, et asi ei lähe selleni, et ma pean avalikult nimesid nimetama ja saame asjad mõistlikult lahendada, aga kahjuks mul pole pääsu, kui koostööpartner noa selga lööb ja kõike eitab. Püüan väga lühidalt teha, sest tegelikult on mul sellest kõigest juba süda paha. Miks ma selle kõik siia kirja panen? Lihtsalt infoks, et te teaksite, mis hinnaga see vorst lauale saab :)

Mul on juba mõnda aega olnud koostöö Mahemarketiga, kes on seni minunimelisi küpsiseid tootnud. Ehk siis minu retseptide järgi toodetud küpsised, kus on karbi peal ka minu logo. Sain müügist väikese protsendi ja kõik oli legaalne. Aga mingi aeg otsustasid nad, et toodavad ka taimseid verivorste, aga ilma minult luba küsimata ja ilma ausa kokkuleppe ning protsendita. Võib vist arvata, et sõna "koostöö" peale käivad mul nüüd külmajudinad üle selja. Aga ma toon siia ka ühe positiivse näite -  Haapsalus asuv Beguta taimetoidukohvik helistas mulle enne jõule ja küsis, kas nad võivad minu norivorste enda jõululaadal müüa. Ma olin nõus, kui nad mainivad, kust idee on pärit. Ja oligi väga ilusasti igal pool märge juures ning kõik olid rahul. Mõni firma ajab aga asju kahjuks teistmoodi.

Kui ma Facebookis Mahemarketile ja Biomenule mainisin, et neil pole luba minu retseptiideed kasu tootmise eesmärgil kasutada, siis nad väitsid, et see on nende kokkade poolt välja mõeldud toode ja sel pole midagi pistmist minu norivorstidega. Ometi on nad tänu koostööle väga hästi kursis minu tööga ning mulle muide ka paar korda tunnistanud, et nad on nende vorstide jaoks minult idee saanud. Päris tobedaks läks asi siis, kui nad hakkasid Facebookis mind toetavaid kommentaare kustutama. Pöördusin nende poole ka e-maili teel, kus samamoodi kõike salati (samas jälle tunnistati, et idee on minult) ja minu ettepanekut ausaks kokkuleppeks ignoreeriti.

Kuhu see kõik jõudnud on? Ma võtsin endale juristi, kes spetsialiseerub intellektuaalsele omandile ning on väga kursis ka autoriõigusega. Ma ei hakka praegu detailidesse laskuma, aga peale põhjalikku materjalide kogumist leiti, et Biomenu ja Mahemarket on reaaselt rikkunud mitmeid seaduseid ning nende tegevus on olnud pahatahtlik, kuna nad on sellest kõigest teadlikud ja nad jätkavad seda tegevust. Nende vastus juristile oli napp - nemad ei ole midagi valesti teinud ning meie nõuded on alusetud. 

Ma ütlen ausalt, et sellisel hetkel kaob mul ära isu retsepte luua. Minu looming lihtsalt varastatakse ja õigust jääb ülegi. Siin ei ole halli ala - tegu on seaduserikkumisega ja see kõik on ka ametlikult fikseeritud. Seda juhtub järjest rohkem ja mitte ainult Eestis. Retseptiloojad üle maailma peavad sellega igapäevaselt tegelema, sest ei saada aru, et retseptid on samuti looming ja looming on automaatselt autoriõigusega kaitstud. Autorile kuulub õigus ka teose töötlustele. Sellised norivorstid on minu leiutis ja looming. Ei ole OK seda lihtsalt varastada ja kasu teenimise eesmärgil kasutada. Siin võiks veel väga pikalt kirjutada, sest näiteid on nii palju. 

Ma tean, et ma tõmban selle emotsioonide põhjalt tuleva postitusega endale asjatult stressi kaela, aga ma pidin selle kirja panema. Ma jumaldan seda, kui te kõik kodudes minu retsepte kokkate ja toredat tagasisidet jätate. See on põhjus, miks ma kõik need aastad olen oma retsepte jaganud. Kui minu loomingut heatahtlikult kasutatakse, on see suurepärane! Aitäh kõikidele headele inimestele ja neile, kes mind selle saaga ajal toetanud on. Ma tõsiselt ei unusta seda! 

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly