14. sept 2015

Arvustus: Veggo vegan tooted


See lasanje oli eepiline. Maitses täpselt sama jumalikult kui ta välja paistab. Täidises oli rohkelt puravikke, suvikõrvitsat, ube, sibulat ja tomatikastet. Ning see kõik oli ülimalt juustune. Ma millegipärast arvan, et nii mõnigi lugejatest tahaks ka nii juustust vegan lasanjet süüa. Kohe räägin, kuidas!

Nimelt ühel päeval saabus minuni tore uudis. Eestis avati vegan veebipood VEGGO, kust saab tellida imelisi vegan juuste, vorste, seitanit, taimset piima, suppe, puljongit, misot, maiustusi, lemmikloomatoitu, kuivaineid, vitamiine ja isegi taimset tuunikala!
Kui nad minu käest küsisid, kas nad võivad mulle arvustamiseks ühe paki koos toodetega teele panna, olin ma loomulikult nõus. Olen juba aastaid sellisest veebipoest unistanud. Mäletan, et kunagi ammu-ammu üritasin Inglismaalt vegan vorste tellida, aga öeldi, et nii kaugele pole kahjuks võimalik, mis on arusaadav. Ja nüüd saan neid tellida enda kodu lähedale!



Eriti hea ongi selle poe teenust kasutada siis, kui elad suuremast asundusest eemal ning lähedale ei jää ühtegi ökopoodi, kust vahel sellist head spets vegan kaupa osta. Kaup tuleb Leedust koos Cargobus'iga kohale. Siinkohal küll üks väike märkus - Cargobus on üsna arhailine teenus. Näiteks minu pakk saabus hilinemisega ning kohalik teenindusjaam jättis ka soovida. Aga ma olen ikkagi tänulik selle eest, et teeninduspunkte üle Eesti nii palju on ja kaup ju jõudis kohale ning ükski toode polnud isegi lähedal sellele, et hakkaks halvaks minema.

Nii-et ühel päeval tulidki minu jõulud vara ja koju saabus suur pakk:


Kui ma paki lahti tegin, avanes mulle selline vaatepilt:


Elame ikka täiesti uskumatul ajal. Vegan ei pea mitte millestki puudust tundma. Oleme viimased päevad kahe suupoolega juustu ja vorsti näost sisse ajanud. Kas pole äge, kui taimetoitlasel tekib isu millegi vana tuttava järele, siis saab ta endale selle lihtsa vaevaga koju tellida? Esimesena asusingi proovima erinevaid vegan juuste:


Tomati- ja basiilikumaitselised vegan juustuviilud olid täitsa mõnusad kerge tomati-ürdimekiga. Nendes viiludes oli rohkem maitset ja iseloomu, kui sama sarja vegan suitsujuustu viiludel, kus suitsu maitset väga ei tuvastanud. Mulle meeldis neid viile süüa kuuma röstleiva peal, kus juust natuke ka sulas.


See vegan mozzarella juust oli minu lemmik! Sama juustu riivisin ka lasanje peale ning see sulab 100% imeliselt. Lisaks on see oma kõva tekstuuriga riivimiseks loodud. Maitselt ja tekstuurilt meenutab tegelikult väga sellist klassikalist Eesti juustu. Ei olnud üldse mingit kookose kõrvalmaitset ning minu arust väga universaalne toode. Sobis hästi ka burgeri vahele ja eineleiva peale. Ka hinnalt täiesti mõistlik. Kindlasti tahan seda juustu veel oma köögis kasutada!


Tavaline vegan pitsajuust oli väga sarnane eelmisele mozzarella-tüüpi juustule. Värvuselt lihtsalt mõnusalt kollakas ja maitselt võib-olla sutsuke neutraalsem. Tegelikult riivisin seda koos mozzarellaga segamini ja mõlemad rändasid lasanje sisse ning mõlemad maitsesid ja sulasid võrratult. Mulle meeldibki nende Violife toodete juures see, et neil pole liigset kookosemaitset ja need ka tõesti sulavad imehästi. Näiteks kõik Tofutti juustud, mida ma saanud olen, on üsna halvad olnud ja pole ka hästi sulanud.


Sai proovitud ka kreemjat sulatatud vegan juustu. Ausalt öeldes olin ma üsna üllatunud, et kodulehel oli tootenimetuseks sulatatud juust. Mulle meenutas maitselt ja tekstuurilt see hoopis hapukat margariini. Jällegi - halb ei olnud, aga ise endale uuesti ei telliks.

Juustudest tahaksin mingi aeg kindlasti proovida veel vegan parmesani! Juba välimus on nii vinge.

Järgmisena võtsin ette ühed oma lemmiktooted - vegan vorstid.


Vegan sardellid olid väga hästi maitsestatud ning tekstuurilt ka suurepärased. Midagi teha, mul lihtsalt on veider nõrkus vegan vorstide ja sardellide järele. Kõige imelikum on see, et lihasööjana ma sardelle üldse ei fännanud. Mulle meeldib neid näiteks pastaroa sisse tükeldada või hoopis ahjus koos kartulitega küpsetada. Nii head! Kindlasti sobivad hästi ka praekapsa juurde. Mmm...


Minu arust need klassikalised vegan viinerid on samad, mida Eestis müüb ka Bon Soya. Lihtsalt seekord on need teistsuguses pakendis. Igatahes mulle on nad juba ammu tuttavad ja suured lemmikud. Iga kord kui Kaubamajja, Prismasse või mõnda Konsumisse satun, haaran ühe paki kaasa. Maitselt ja tekstuurilt täiesti viinerid. Minu jaoks ideaalsed. Lisaks on neil ülihea omadus - toidu sisse pannes annavad need tõeliselt rikkalikku maitset. Piisab ka üsna vähesest kogusest. Minu lemmik on näiteks vana hea koorene viinerikaste kartulipudruga. Samuti sobivad need väga hästi eineleiva peale koos natukese ketšupiga või näiteks taimse borši või seljanka sisse. Miks mitte ka kartulisalatisse? Kiidan heaks!


Need vegan suitsuvorstviilud (toodet hetkel lehelt ei leidnud) on minu arusti samuti samad, mida müüb Eestis Bon Soya. Seetõttu taas tuttav kraam. Maitselt ja tekstuurilt väga hea, midagi pole öelda. Lihtsalt viilud on hästi õhukesed ja et mingit elamust saada, peab ikka paar viilu korraga leivale panema. Aga suitsumekk on seekord täitsa olemas. Mõne toidu sees ka kindlasti hea.

Minu arust on super see, et Veggost saab osta ka lausa vegan lativorsti ja lõigata endale just meelepärane amps! Näiteks tahaksin proovida seda suitsuvorsti. Väga isuäratavad tundusid ka need karrivorstid ja chorizo.

Järgmisena võtsin ette tofutooted:


Need pirakad tofuviilud olid suurepärased. Täpselt sama toodet taas hetkel lehelt ei leidnud. Hästi maitsestatud ning ülimahlased! Näiteks burgeri vahel olid need võrratud. Korralik amps!



See burgeritofu ei avaldanud mulle erilist muljet. Maitselt üsna neutraalne ning tekstuurilt kumjas ja kuiv. Kindlasti soovitan rohkem eelmist mahlast tofut! Aga näiteks tükeldatuna pastaroa sees oli täitsa hea:


Tofu, seitani ja soja kategooriast tahaksin kindlasti proovida taimset tuunikala! Miks mitte ka neid taimseid steigitükke.


Leivamääretest sain proovida seda pasteeti tomati ja oliividega. Minule väga maitses ning kindlasti sööksin seda veel. Mulle kohe meeldib, kui toodet on hoolikalt maitsestatud. Ka tekstuurilt oli hästi kreemjas ja sobib suurepäraselt leiva peale.

Väga põnev tundub ka hakitud nori, mida saaks lisada näiteks supi, kotlettide või kastmete sisse, et toitu rohkem meremaitseliseks muuta. See seenepasteet tundub ka nunnu.


Veggos on müügil ka gluteenijahu! Oeh, kui kaua olen ma seda oodanud ja otsinud. Lõpuks ometi saab lihtsalt seitanit valmistada. Kindlasti võtan mingi aeg seitaniteo ette ja proovin midagi põnevat meisterdada. Sellest peaks saama lausa korraliku jõuluprae teha :)

Üldse on seal väga vingeid teravilja- ja jahutooteid müügil!


Oma arvustuse lõpetan ma väga magusalt. See riisipiimaga šokolaadibatoon tervete metsapähklitega tõestab taaskord, et vegan saab tänapäeval absoluutselt kõik oma isud rahuldatud. Ja ma ikka veel imestan, miks neid miljardeid tundlikke loomi piinatakse ja tapetakse, kui ma saan rahus süüa riisipiimaga valmistatud šokolaadi, kookosest tehtud juustu ja ubadest tehtud vorsti. Ning need kõik maitsevad nagu vana hea mälestus lapsepõlvest.

Pihustatav riisivahukoor? Jah, palun! Ning kes igatseb vahukomme - ka teie peale on mõeldud.

Lisaks on Veggost tellimine väga mugav. Tasuda saab kenasti pangaülekandega ning kohaletoimetamine maksab vaid 2,25 eurot. Mis ma muud oskan öelda - kui sa ei satu tihti ökopoodi ning soovid taimset spets kaupa mugavalt koju tellida, siis vali endale aga meelepärased tooted välja ja anna tellimus sisse. Kaup on kohal 1-2 päevaga. Iga sinu vegan ost on hääl loomasõbralikuma tuleviku poolt :)