27. dets 2016

Minu 2016 - hea, halb, pildid ja retseptid

Meie talvine metsatare.

Minu 2016 oli kergelt öeldes kirju nagu tedremuna (nii tore väljend). Juhtus palju, nii head, kui halba. Mis mind kõige rohkem rõõmustas?


  • Minu kallim ja minu lähedased.
  • Veebruaris olnud tore Monaco reis ämma juurde, mille käigus muuhulgas sain oma talvist sünnipäeva tähistada täiesti kevadise piknikuga Prantsusmaa mägede vahel.
  • Minu neljanda kokaraamatu "Taimsed õhtusöögid" ilmumine ja selle ruttu läbimüümine. AITÄH teile!
  • Minu esimese kokaraamatu "Kodused ja maitsvad taimetoidud" kordustrükk. 
  • Töötamine Neoandertalsi uue albumi kallal. 
  • Hetked meie metsatares.
  • Mitmed toredad jätkuvad koostööd (eriline tänu GermundileMaitsemaailmale ja Loodusväele!)
  • Ülipalju head toitu!
  • Blogiauhindadel kokandusblogi kategoorias 2.koht. Muide, ainult 40 häält jäi esikohast puudu!
  • Death DTA kontsert Tallinnas!

Panen siia ka mõned pildid sellest aastast, mis mulle endiselt häid emotsioone toovad:

Jumaldan selliseid talveõhtuid! 
Jõhvikasmuutid ja paks lumi!


Värske sonksiga peab ikka pilti tegema! Pilt tuletab ühtlasti meelde, et peaksin jälle need teksad välja otsima.
Monaco tripi käigus külastasime ka Prantsusmaad ja Itaaliat. Pildil on ilus linnake Menton, kus sõime head-paremat kohalikus Loving Hutis.
Itaalia turg ja turske roheline sibul :)
Sünnipäevapiknik Lõuna-Prantsusmaal.
Sünnipäevaõhtu Monacos.
Liiga ilus Prantsuse mägiküla!
:)


Pastataldrik oli reaalselt sama suur kui tohutu kübar ja pasta seal sees ülihea!
Reisilt tagasi tulles hakkas ka Eestis kevad juba vaikselt ligi hiilima. See ilus päikselise metsaga pilt on tehtud ühe väga mudase ja koleda 11-kilomeetrise jooksu käigus.
Tokumaru ramen ja sake enne Deathi kontserti.
Volber!


Lemmikvoodi!
Pilt suviselt rattasõidult.

Minu kokakoolitus Kalamaja Kokaklubis. Melu püüdis pildile kokaklubi perenaine Mari-Liis Ilover.
Minu neljanda kokaraamatu Taimsed Õhtusöögid esitlus Tallinnas Solarise Apollos. Tagataustal paistavad ema kasvatatud pojengid ja seljas õe tehtud kleit :)


Blogiauhinnad 2016
Pangodi maasikad
Küpsisetort värskete maasikatega jaanipäevaks.



Ema saatis endakasvatatud kraami. Imeline!
Vol.2!
Neid suveküpseid tomateid ahmiks praegu korralikult.
Peale jooksu Emajõe ääres varbaid sirutamas.
Iga-aastane traditsioon: sünnipäevaburger kallimale! Ja vastupidi.
Anne & Stiili ökoeri. Lihtsalt lust oli nendega koostööd teha ja Krõõt Tarkmeel on imeline fotograaf.
Ungaris 150-le kodutule süüa kokkamas :) Foto: Szabolcs Vadnai.



Ungaris suurepärast vegan toitu nautimas.
Ungaris Neoandertalsiga esinemas. Foto: Marton Berta.
Kõige ilusam aastaaeg!


Selline oli üks pisike osa minu lemmikhetkedest. Teate, mis on veel suurepärane? Teie, kes te minu retsepte kodudes kokkate ja mulle nii ägedat tagasisidet jätate ja pilte jagate. See on hindamatu ja see on see, mille pärast ma varsti juba 8 aastat olen regulaarselt tasuta retsepte jaganud ja kokaraamatuid kirjutanud. Samuti on toredad inimesed, kes küsivad luba, kui soovivad minu retsepte muudel eesmärkidel kasutada.

Teate, mis pole nii suurepärane? Tuntud firma, kellega mul on kehtiv koostöö ja kes toodab ilma minult luba küsimata minu loodud originaalse retsepti järgi tooteid kasu saamise eesmärgil ja tutvustab neid otse-eetris enda leiutatu pähe. Eriti "meeldis" mulle nende pärastine õigustamine ja mind kaitsvate kommentaaride kustutamine (siiras aitäh teile, kes ka hea sõna sekka ütlesid, ma ei unusta seda). Ma olen aastate jooksul kõike näinud ja siit läks minu piir.

Kui pannakse enda nimi ette minu loodud kontseptsioonile, mis väikeses Eestis märkamata ei jää, siis see on kole. Ja kahjuks pole see viimasel ajal ainus firma, kes nii teeb. Kuigi ma absoluutselt jälestan draamasid, konflikte ja ammugi internetisõdasid, siis seekord ma tundsin, et pean midagi ütlema. Eriti, kui inimesed mulle kirjutasid ja ütlesid, et nad märkasid sama asja ja see ei ole ilus. Mulle tuleb veel meelde võigas juhtum, kus üks välismaa leht kopeeris minu retsepti enda lehele, pani juurde minu fotod ja siis kirjutas veel, et seda retsepti oli nii raske välja mõelda. Mul hakkab alati füüsiliselt halb, kui ma midagi sellist näen. Sest ma tean, kui palju ma olen oma retseptidesse panustanud. Millegipärast on see nii uus nägemus, et retsepte ei tohigi tuimalt varastada. Ei saada aru, et see on samuti intellektuaalne omand. Viitamine on vähim, mida sel puhul teha saab.

Ma olen vegan ja loodan, et väga paljud inimesed katsetavad taimseid retsepte. Aga ma olen ka retseptilooja ja ilmselget retseptivargust äriliselt eesmärkidel ei kavatse kunagi tolereerida. Rõhutan, et mõtlen siinkohal eriti seda võõra nime juurde panemist.

Nagu te võib-olla aru saite, siis siit hakkas see halbade asjade loetlemine. Ma tean, et kogu aeg on rõhk sellel, et peaks ainult positiivsele keskenduma. Eks omamoodi on see õige ka. Ma tihti mõtlen kõikidele nendele asjadele mu elus, mille eest ma NII tänulik olen! Aga ma leian ka seda, et tuleb autentselt elada ja emotsioonid endast läbi lasta. Olla infoga kursis ja hinnata ümbritsevat adekvaatselt. Kõik tunded kuuluvad elu juurde. Ma olen nii-nii palju aastate jooksul endas hoidnud ja tihti halva lihtsalt alla neelanud ja selle käärima jätnud. Ma ausalt ei jõua enam. Selle aasta jooksul oli nii palju pettumist inimestes. Korraga liiga palju. Ma nägin kõrvalt liiga palju halva õigustamist. See on laastav ja tekitab vahel väga üksiku tunde.

Jah, see aasta oli natuke raskem, kui mõni teine. Oli üsna mitu rusuvat asja, mis suure tüki elurõõmust ära hammustasid. Ma ei teagi, miks ma seda kõike siin kirjutan. Tundsin vist, et pean. Kasvõi enda jaoks. Las see postitus jääda siia vanasse aastasse. Minu jaoks oli 2016 üks õpetlikemaid aastaid. Loodan, et ma ei unusta neid õppetunde!

Uuelt aastalt ootan ma eelkõige seda, et see oleks sutsu helgem, kui eelmine. Ehk läheb ahv minema ja võtab oma kirbud kaasa ning kukk toob uue värske energia? Loota võib! Eriti ootan ma juba märtsis toimuvat Nepali reisi! Päike, mäed, taimetoit, matkamine ja ajurveda...kõlab imeliselt. Ma soovin meile kõigile uueks aastaks palju häid inimesi, palju head taimetoitu, uusi ilusaid mälestusi, elurõõmu, head tervist, uusi ideid, meeldivat põnevust, rohkem looduses viibimist, vähem muretsemist, mitte liiga valusaid õppetunde ja julgeid otsuseid!

Lõpetuseks jätan siia TOP 10 kõige rohkem vaadatud taimetoit.ee retseptid 2016.aastal. Kui leidus veel mõni lemmik siit lehelt, mida rõõmuga sel aastal kokkasid, siis oleksin nii rõõmus, kui seda kommentaaris mainiksid!


Imeline rabarberikook oli vaieldamatu number üks. Küpsetasin ka ise seda mitmeid ja mitmeid kordi. Nii endale kui ka külla kaasa võtmiseks. Ega muud ei jää üle, kui tuleb maikuud oodata või siis on mõnel õnnelikul ka sügavkülmas rabarberit käepärast.


Kohevad kaneelirullid olid kohe auväärsel teisel kohal. Lihtsalt rõõm oli lugeda, kuidas inimesed, kes on enne pärmitainale alla vandunud, said selle retseptiga lõpuks soovitud pehme tulemuse. Hurraa!


Lihtne, maitsev ja mahlane õunakook. Pole midagi öelda, küpsetised on blogis väga popid. Eks soolaste toiduga olegi rohkem improviserimist. Küpsetiste puhul on seevastu pea alati vaja täpselt retsepti järgida. Kärt kommenteeris retsepti all lausa, et selle aasta parim õunakoogi leid. Ainult rõõm seda lugeda!


Unelmate šokolaaditort. Juba vana lemmik aastast 2013. Soolaka küpsisepõhja peal olev rammus šokolaadivaht ja purustatud pähklid on imeline kooslus.


Popp oli ka see õhuke krõbe pärmita pitsapõhi. Ma ise kokkasin ka selle retsepti järgi sel aastal lugematu arv kordi pitsat. Kiire ja lihtne ning katteks sobib pea kõik taimne! 


Ka pirakad peediburgerid on endiselt tihti kasutuses. Mul on siiamaani meeles, kus ma selle retsepti välja mõtlesin Tegime tanklas peatuse ja samal ajal, kui kallim tankis, mõtlesin mina, et koju jõudes tahan kindlasti peedikotlette teha. Mõtlesin, et peete keeta ei viitsi ja riivin hoopis toorelt sisse. Siiani kasutan seda retsepti ja toimib alati.


Endiselt lööb laineid ka see vürtsikas kikerherne-avokaadosalat. Viimasel ajal olen retsepti nii palju mugandanud, et kikerherneid enam pannilt läbi ei lase, vaid lisan otse salatisse koos majoneesiga. Samas on ka praetud kikerhernestega variant suurepärane. Kuidas parasjagu aega ja tahtmist on. 


Gluteenivaba ahjuõunatort. Hea lihtne ja universaalne retsept. Eriti suurepärane just talvisel hooajal, kui on isu soojade vürtside järele.


Vürtsikas vegan tex-mex burger. Selles retseptis on üks minu lemmikuid pihve ja kastmeid. Mõnusalt krehvtine ja suud õhetama panev.


Seeneseljanka. Kuna eestlased on suured seljankasõbrad, siis see tulemus ei üllata mind üldse. Ühtlasi tuletab see retsept meelde, et peaks rohkem suppi sööma!

Selline sai selle aasta TOP 10. Olen nii tänulik, et teid siin lehel nii palju käib ja minu retsepte kokkab. Loodan, et tulete jälle ka uuel aastal :)

Helget vana-aasta lõppu!

Sandra

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

Lisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly