21. juuli 2016

Minu täispikk Maalehe intervjuu


Eelmise nädala Maalehes ilmus minuga pikk intervjuu. Tegelikult oli see intervjuu aga veel poole pikem ja ma tahan väga seda täispikkuses ka teiega jagada. Allpoolne tekst on toimetamata ja sellisel kujul nagu ma selle Maalehele saatsin. Head lugemist! :)

1)Alustuseks, miks otsustasid hakata täistaimetoitlaseks?

Aastal 2007 oli internet juba nii kättesaadav, et sattusin kodus ringi surfates ühe tapamaja video peale. See, mida ma seal nägin, on mul eluks ajaks meeleks. Eks ma ju teadsin enne ka, et liha puu otsas ei kasva, aga alati olid minu jaoks olemas olnud nö. lemmikloomad ehk koerad ja kassid ning siis kariloomad, kes olid söögiks mõeldud. Peale seda videot see piir nende elusolendite vahel kadus. Need hirmunud tundlikud olendid tapeti võikalt ja vägivaldselt. See vaatepilt ajas mul südame pahaks. Ma teadsin, et ma ei taha enam liha süüa ja seda ebavajalikku ja hirmsat tööstust toetada. Viisin ennast veel rohkem kurssi nende tööstustega, kus loomi ekspluateeritakse ja tundsin, et minu jaoks on õige aeg lihast loobuda.

2)Kas märkasid mingeid muutuseid enesetundes?

 Peale söömist oli palju kergem olla kui muidu. 

3)Kas täistaimetoitlusest võiks abi olla ka tervisehädade leevendamisel?

Terviseteemad on ikka tundlikud ja mis ühele toimib, ei pruugi jälle teisele sobida. Inimkeha lihtsalt on päris keeruline ja individuaalne. Küll aga on üsna kindel, et taimselt toitudes saad sa palju rohkem kiudaineid kui muidu. Just kiudainetest olla eestlastel väga suur puudus. Kiudained on suurepärased seedimisele ja normaalse kehakaalu säilitamisel. 

Samuti on avastatud, et piimatoodetest loobumine võib aidata aknet ja astmat leevendada. Taimses toidus on ka rohkelt vitamiine ja mineraale. Kindlasti on taimetoitlusega lihtsam ka oma kolesterooli normaalsena hoida. Küll aga peaks tarbima piisavalt häid rasvu - kvaliteetsed õlid, kookospiim, pähklid ja avokaado. 

Lisaks on tõendeid, et taimetoitlusest võib olla abi diabeedi, kõrge vererõhu ja südamehaiguste puhul. Ka taimetoitlasena saab muidugi ebatervislikult toituda. Kui aga süüa mitmekesiselt ja oma menüüsse lisada teraviljad, kaunviljad, köögiviljad, seemned ja pähklid, siis võib taimetoitlus sinu tervist toetada küll.

4)Mis on Sinu arvates taimse dieedi eeliseks, mis on kõige positiivsem külg?

Väga palju häid toite. See on lihtsalt uskumatu, kui rikkalik saab olla taimne menüü kui vaid natuke süveneda. Ja minu jaoks ei ole see kindlasti dieet, vaid elustiil. Positiivne on ka teadmine, et ma ei hääleta oma ostudega ebavajaliku vägivaldse tööstuse poolt. 

5)Kas avastasid enda jaoks ka uusi maitseid ja toiduaineid?

Kindlasti! Suurteks lemmikuteks on kookospiim, seitan ehk nö. nisuliha, kikerherned, maitsepärm, Aasia ja Vahemere vürtsid ja ürdid ja erinevad taimsed kotletid. Tasub mainida, et tegelikult saab pea kõiki vanu lemmiktoite valmistada taimselt. Ma ei ole kordagi tundnud, et olen millestki loobunud. Vastupidi - minu menüü on rikkalikum kui eales varem.

6)Millistest kogukondadest, või millistest teistest blogidest; raamatutest, oli algul kõige rohkem abi?

Tollel ajal oli väga populaarne Eesti Veg foorum, kust sai väga palju infot ja abi. Seal jagasin ma ka oma esimesi retseptikatsetusi. Raamatutest tuleb meelde üks ingliskeelne raamat "Skinny Bitch", mis on väga pealiskaudse pealkirjaga, aga sisukas ja meeldiv lugeda.  Sellel ajal eksisteeris ka juba Kadri Aaviku retseptiblogi, mis nüüd kannab nime Veganmaailm.com. Muidugi sain ka palju infot internetist.

7)Mis on Sinu arvates levinumad valearvamused täistaimetoitluse kohta?

Neid on nii palju ja ma pean neid iga päev nägema, aga mainin siin paari tähtsamat. 
Kõige levinum valearvamus on kindlasti see, et taimselt toitudes jääb ilmtingimata organismil midagi tähtsat vajaka. See ei ole tõsi ja seda näen ma juba enda pealt ja enda vereteste vaadates. Teen vahel nalja, et kui ma saaks sendi iga kord, kui minult küsitakse, kust ma oma valgud saan, oleksin ma rikkam kui Oprah. Tegelikult on pea igas toidus valku ja ma ei ole kunagi kohanud inimest, kellel oleks valgupuudus. Isegi nisujahus on valku. Kui vähegi mõelda oma menüü läbi, ei tohiks probleeme tekkida.

Kohtan ka seda arvamust, et meestele taimetoit ei sobi ja taimetoitlus on ebamehelik. Pole tõsi, minu elukaaslane on olnud oma 7 aastat vegan ja ehitas meile käsitsi palkmaja ja kaevas käsitsi kaevu. Valgurikas taimne toit teeb kindlasti kõhu täis ja minu arust on laiemalt mõtlev ja ka teistest elusolenditest hooliv mees väga mehelik. 

Samamoodi arvatakse, et taimetoit pole lastele sobilik. Tegelikult on mitmed suured toitumisorganisatsioonid üle maailma heaks kiitnud taimetoitluse igas vanuses. Loomulikult peab toitumine olema läbi mõeldud. Just hiljuti avaldati ka Soome ametlikud uued toitumissoovitused, mis on taimetoitluse poolt ja kinnitasid, et see on sobilik igas eluetapis. 

Arvatakse ka, et taimetoit on kallis või ainult linnainimeste moeröögatus. Teravili, kaunvili ja köögivili pole tegelikult kallis. Minu arust on näiteks paljud loomsed tooted kallid. Olen terve elu maal elanud ja ligi 10 aastat taimetoitlane olnud. See ei ole kindlasti ajutine mööduv trend, vaid tugev eetiline uskumus, et loomad ei ole lihtsalt tooraine. Nad on elusolendid ja neil on õigus elule. 

8)Sinu retseptid on tohutult mitmekesised. Kellelt õppisid ära söögitegemise kunsti?

Kokkama õppisin juba väga väikesena, kui jälgisin oma ema toimetamisi köögis. Tihti küsisin, et kuidas ta seda toitu valmistab ning miks ta nüüd seda lisas ja nii tegi. Mulle meeldis juba varakult ka kõikvõimalikke kokaraamatuid ja ajakirjade retseptinurki lapata. Ning kui vähegi näitas telekast mõnda kokasaadet, olin kindlasti jälle platsis. Näiteks tuleb mulle praegu meelde üks tore kokasaade nimega "Lõbus kokk Keith Floyd". Mäletan, et ta kogu aeg purjutas ka sööke tehes, mida oli üsna naljakas vaadata. Alati oli veiniklaas käes. Eriti eredalt jäi mulle meelde episood, kus ühes söögikohas serveeriti sellist rooga, et suur kandiline vormisai oli seest tühjaks tehtud ja õõnsuse sisse oli valatud mingi isuäratav kaste, mida ta sealt supilusikaga sõi. Jälgisin ka Eesti oma kokasaateid ja juba lapsena tundsin mõne telekas olnud koka tänaval ära ning olin sellepärast elevil.

9)Kust leiad inspiratsiooni põnevate maitsekoosluste leiutamiseks?

Praegusel ajal on suurimaks inspiratsiooniks mu enda kogemused. Maitsekooslused ja toiduainete kooslused, mida olen juba varem loonud, aga nüüd näiteks hoopis uues võtmes kasutan. Ma juba peas tean, kuidas mitmed asjad omavahel sobivad ning alati ongi retsept mul mõttes enne kokkamist valmis loodud ja ka toidu mõtteline maitse suus. Sellist hetke eriti pole, et ma lihtsalt lähen kööki ja hakkan umbropsu katsetama, kuni midagi välja tuleb. Kuigi vahel on ka see värskendav, eriti kui lihtsalt meile lõuna- või õhtusööki kokkan. Aga endiselt annavad lisainspiratsiooni ka erinevad kokaraamatud, hooajalised toiduained, toidublogid, jutuajamised inimestega, väljas söömised, mälestused ja kokasaated. 

10)Sul on nüüdseks ilmunud kolm kokaraamatut. Mis on iga kokaraamatu eristavaks tunnuseks, kellele võiksid nad kõige rohkem huvi pakkuda? Milline on olnud tagasiside?

Tegelikult on mul lausa neli kokaraamatut. Kolm neist on ilmunud Eestis kirjastus Varrak alt ja üks neist on välja lastud USA's Skyhorse Publishing (New York) poolt. Viimane on müügil üle maailma ja ka Amazoni e-poes. 

"Kodused ja maitsvad taimetoidud" (2012) on juba ammu läbi müüdud ja siiani saan igapäevaselt kirju, et ega seda enam kuskil müügil pole. Kahjuks tõesti pole ning ka kordustrükki pole plaanis. Raamat sisaldab endas ligi 100 taimset retsepti. Seal on kõike, soolasest magusani. Ja just väga-väga lihtsad, kodused ja maitsvad toidud nagu ka pealkiri lubab. Usun, et eriti algajale veganile on see raamat olnud abiks. Seal on mitmed kuldvara retseptid, mis on mul siiani au sees. Näiteks seenepasteet, meie pere kõige lemmikum kartulisalat, rosolje punaste ubade ja päikesekuivatatud tomatitega, hernepihvid, baklažaani panniroog, kodutehtud pasta küüslaugukastmega, oapilaff, läätsepirukas ja jäätise-piparkoogikokteil. 

Teine kokaraamat "Taimsed magustoidud" (2014) on praegu ilusasti müügil ja sealt leiab kõik vajaliku imelisteks taimseteks magustoitudeks. Raamatus on 70 retsepti. Tean, et lugejate erilised lemmikud on sealt kõikvõimalikud muffinid, Napoleoni tort, trühvlitort, unelmate šokolaaditort, kohukesed, kodune Raffaello ja rikkalik küpsiste peatükk. Kõik magustoidud on siis muna- ja piimavabad. Just hiljuti kommenteeris üks tore lugeja, et taimsed magustoidud on sellepoolest eriti head, et kui tavaliselt on koogiteoks vaja muna, piima, kohupiima või muud sellist, siis taimsed magustoidud saab tihti ilma ekstra poodi minemata valmis teha. Kindlasti peab siin mainima, et see "ilma" ei tähenda absoluutselt, et toidust midagi puudu oleks. Vastupidi - tulemus jääb võrratu. 

Kolmas kokaraamat "Vegan Dinner Party" (2014) on ingliskeelne ja raamatus on 64 retsepti. Sealt leiab väga põnevaid retsepte, mida just pidudel pakkuda. Näiteks taimsed "kala"pulgad, täidetud ahjusibulad, brownied, erinevad salatid, võided jne. Tahtsin raamatusse ka paar eestipärast retsepti panna, nii-et nüüd teavad välismaalastest raamatuomanikud, kuidas valmistada ka taimsed "veri"vorste, küpsisetorti ja "Kasukat". Raamatul on Amazonis kõik arvustused viis viiest  ja ka müüginumbrid on üllatavalt head - isegi rohkem, kui mu Eesti raamatutel. Eks Amazon on muidugi tohutult suur võrgustik ka. 

Minu neljas kokaraamat "Taimsed õhtusöögid" (2016) on kõige värskem. Sealt leiab 70 retsepti ning olen silmas pidanud just seda, et oleks palju korralikke taimseid pearoogi, mis oleksid tõepoolest tehtavad, lihtsad ja maitsvad. Nii argiõhtuteks kui ka nädalavahetuseks. Tihti ongi just taimsete pearoogade retseptidest vajaka. Seal on väga-väga palju minu lemmikretsepte. Nii blogi hitte kui ka täiesti uusi, ainult selle raamatu jaoks loodud toite. Raamatust leiad nii-öelda baasretsepte, ehk erinevaid tainaid ja kastmeid. Lisaks palju toitvaid suppe, salateid, pastaroogi, kotlette, karrisid, põhiroogi, pitsasid ja pirukaid ning muidugi magustoite. Pooled raamatu retseptid on gluteenivabad ja raamatu lõpust leiad ka neli nädalamenüüd poenimekirjadega. Tagasiside on olnud ulmeliselt tore ja südantsoojendav. Olen selle eest nii tänulik. Paljudel on juba raamat kodus olemas ja ka enamus retseptidki järgi proovitud. Raamat on ka mitmel korral suurimate raamatupoodide TOP 10-s figureerinud. 

Kõikidel raamatutel on ka iga retsepti juures ilus suur värviline foto. See on minu jaoks kokaraamatu puhul väga oluline. Kõik fotod teen nii raamatutesse kui ka blogisse ise. Üldse on minu jaoks oluline, et taimsed retseptid oleksid tõepoolest lihtsalt järele tehtavad, et need toimiksid ja oleksid väga maitsvad ja toitvad.

11)Kas järgmine juba soojas?

 Mõtted on olemas. Aga lõppproduktini läheb kindlasti veel aega. 

12)Millise retsepti üle oled kõige uhkem?

Mul on neid mitmeid. Võib-olla kõige märgilisemad on olnud oa-suvikõrvitsakotletid, imeline rabarberikook, unelmate šokolaaditort, taimsed "veri"vorstid, vürtsikas kikerherne-avokaadosalat, õhuke krõbe pärmita pitsapõhi, oapilaff, päevalilleseemne hapukoor, pirakad peediburgerid ja köögivilja-klimbisupp. Need on kõik väga-väga lihtsad retseptid, aga ometi kõige populaarsemad. See annab taas kinnitust, et lugejatele ei meeldi keerulised ja pikad retseptid. Õnneks mulle ka mitte.

13)Sinu blogi, taimetoit.ee, on samuti üliedukas ning saab peagi 7 aastaseks. Kuidas otsustad, millised retseptid lähevad üles blogisse ning milliseid hoiad kokaraamatute tarbeks?

See on minu jaoks igavene dilemma. Ma tahaksin kõik ülihead retseptid panna nii blogisse kui ka raamatusse. Tahan, et parimad taimsed retseptid oleksid kõigile tasuta saadaval, samas tahan ka oma kokaraamatutele lisaväärtust anda ja osad retseptid eksklusiivsena hoida. Siis nuputangi teatud retseptide juures pikalt. Oleneb muidugi ka sellest, kas mul on parasjagu kokaraamat just kirjutamisel ja mis teemaga see raamat on. 

14)Lugejatele soovituseks, kui tuleks mõte keeta kohe kodus olemasolevatest asjadest kokku üks mõnus taimne õhtusöök, siis milliseid rusikareegleid soovitaksid järgida?

Kindlasti soovitan toitu korralikult maitsestada. Soolaga ei tasu koonerdada. Samuti annavad pea kõikidele toitudele hea maitse natuke sojakastet või karripulbrit. Kui tahta kõht korralikult täis saada, siis soovitan kasutada ka kaunvilju - kikerherneid, ube, läätsi. Ka natuke head õli ei tee toitudele paha. 

15)Mis toiduained on Sinu külmkapis või sahvris alati tingimata olemas?

Viimasel ajal on see kujunenud nii: oliiviõli, sibulad, küüslauk, kartul, porgand, brokoli või lillkapsas, peet või kaalikas, šampinjonid, suure varuga tomateid (neist ei saa ma küll), mõni salatiline (jääkapsas või hiina kapsas), palsamiäädikas, tavaline nisujahu ja täistera nisujahu, tomatimahl või tomatipasta, kaerakoor, korralik kookospiimade varu (sooja kastme, pastaroa või karride jaoks), rukkileib, purgioad, purgikikerherned, kikerhernejahu, jodeeritud sool, must pipar, karripulber, kuivatatud tüümian, tatrahelbed, riisinuudlid ja nisupasta.

16)Mida sa ise kõige meelsamini valmistad, ja mida kõige meelsamini sööd?

Minu lemmikud vahetuvad tihti olenevalt tujust või aastaajast. Aga kunagi ei ütle ma ära ühest mahlasest pastaroast, toekast taimsest burgerist, vanast heast kartulist ja kastmest, kapsarullidest, soolasest plaadipirukast, värskest salatist, kikerhernestega tehtud toitudest, köögivilja-klimbisupist, boršist või seeneseljankast, ahjukartulist ja erinevatest kosutavatest karridest. Hommikuti meeldib mulle süüa tatrahelbeputru, kikerhernejahust tehtud omletti ja puuviljasmuutit. Lõunaks vaaritan mingi soolase sooja toidu ja seda sööme tihti ka õhtuti. 

17) Sa elad oma kaaslasega iseehitatud vahvas palkmajas, selle ümber on ka aed. Räägi meile pisut oma kodu loomisest ja sellest, mis su aias kasvab.

Usun, et nagu iga paar, unistasime ka meie päris oma kodust. Ostsime masu ajal maatüki ja ehitasime sinna oma võimalusi arvestades pisikese murukatusega palktare. Minu elukaaslane tegi muidugi enamuse raskest tööst - kaevas vundamendi, tassis maakive, ladus vundamenti, langetas puid, kooris palke, varas ja tahus. Siis ehitas katuse ja kaevas kaevu. Tarekeses olles loksub alati kõik paika ja ma tunnen ennast seal kõige paremini. Meie oma vaikne koht looduse keskel, kus saame rahus oma projektidega tegeleda ja igapäevaelu rõõme nautida. 
Kuna me liigume praegu veel väga palju ringi, siis aialappi meie tare juures pole. Suvisel ajal saadab värsket kraami meile minu ema, kellel on võrratult rikkalik aed, millega ta on väga palju vaeva näinud.

18)Kas oled pigem maa- või linnainimene? Kas veganil on maal kergem või raskem?

Kindlasti maainimene. Alati olnud. Mulle meeldib linnas vahel käia, aga elada meeldib mulle maal. Naudin nii väga seda, et välja vaadates näen ainult loodust. Ma hetkel tõesti ei kujuta oma elus linnas ette. See lihtsalt ei sobi mulle. Maal elades on veganil väga lihtne hakkama saada. Poes käies tuleb lihtsalt natuke ette mõelda. Linnas kipun rohkem valmistooteid ostma, maal teen aga toidud nullist ise, mis on ka natuke tervislikum ja kõvasti soodsam.

19)Kas vastab tõele, et oled täiskohaga blogija-retseptiarendaja-kokk? Millega veel tegeled?

See on tõesti nii. Olen blogi pidanud ja kokakoolitusi teinud üle 7 aasta. Järjest on lisandunud ka kokaraamatud. Olen selle kõige nimel palju aastaid igapäevaselt väga palju tööd teinud. Teenitu läheb niikuinii jälle töösse tagasi - toiduained retseptide loomiseks ja kõik muud kulud, mis sellega kaasnevad. Ma olen tegelikult üsna vähenõudlik inimene. Mõtlen just materiaalseid asju. Aga see ei tähenda, et ma enda tööd ei väärtustaks. Vabadust ja iseseisvust pean oluliseks. Seda on mulle minu elukutse võimaldanud. Kahes keeles retseptilehtede haldamine, kokaraamatute kirjutamine, uute retseptide loomine ja kokakoolitused võtavad suure osa ajast. Küll aga meeldib mulle veel jooksmas käia, bändi teha (mängin trumme metalbändis Neoandertals), raamatuid lugeda, videomänge mängida ning häid filme ja kvaliteetseid sarju vaadata. 

20)Mis on kõige olulisem tarkustera, mis võiks lugejale veganluse kohta meelde jääda?

Läbimõeldud veganlus on jätkusuutlik, maitsev, tervislik ja loomasõbralik eluviis. Soovitan kõik eelarvamused unustada ning proovida mõnda head ja lihtsat taimset retsepti. Võite meeldivalt üllatuda.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

Lisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly