26. sept 2015

Lihtne, maitsev ja mahlane õunakook


Kogu selle värske õunalaadungi all kulub alati üks väga lihtne ja maitsev õunakoogi retsept ära. Ma tahtsin luua just sellise retsepti, mida tehes ei pea tingimata ekstra toidupoodi sõitma. Et enamus toiduained oleksid juba kodus olemas. Vähemalt minul on peaaegu alati köögis natuke jahu, suhkrut, õunu, õli, küpsetuspulbrit ja kaneeli.

Minu kallim armastab väga magusat. Küpsised on muidugi tema number üks valik, aga kooke fännab ta samuti. Ta on vahel ikka rääkinud, kuidas ta vana-vanaema tegi sellist õunakooki, mis "lausa mustas kaneelist". Kaneeli oli nii palju, et õunad ei paistnud väga väljagi. Eks ma olen ka siis rohkem kaneeli koogile uhanud. Paha see ju ei tee ja kook jääb nii kuidagi eriliselt aromaatne.

See õunakook on aga nii lihtne, et isegi laps saab selle tegemisega hakkama. Lihtsalt sega kuivained läbi, vispelda suhkur märgade koostisosadega, seejärel sega kõik kokku, vala tainas vormi, lisa õunaviilud, suhkur, kaneel ja küpseta. Kook jääb mõnusalt mahlane ja pehme ning sobib eriti hästi piparmündi- või ingveriteega. 


Valmistamisaeg: 10 minutit aktiivset, 40 minutit passiivset. Kokku: 50 minutit.

Kogus: 26 cm läbimõõduga ümmarguse koogivormi täis. Umbes 12 lõiku.

Koostis:

Tainas:
  • 150 g nisujahu 
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 75 g suhkrut
  • 50 ml õli
  • 150 ml taimset piima või vett
  • 1 tl õunaäädikat või valge veini äädikat

Õunakate:
  • 500 g õunaviile (umbes 5 keskmist õuna, kooritud ja puhastatud)
  • 2 sl suhkrut
  • 1 kuhjaga tl kaneeli

Valmistamine:

Pane ahi 180 kraadi juurde kuumenema. Sega nisujahu küpsetuspulbriga läbi. Teises kausis vispelda suhkur õliga. Lisa taimne piim või vesi ja äädikas. Vispelda veel natuke. Kui ahi on temperatuuri saavutanud, määri koogivorm õliga. Sega kuiv segu märja seguga läbi, kuni tekib ühtlane vedel tainas. Vala tainas koogivormi. Liiguta vormi, et tainas ühtlaselt jaotuks. Aseta tainale õunaviilud ja raputa peale suhkur ja kaneel. Küpseta 40 minutit või kuni tikuga katsudes tuleb see koogist puhtalt välja.


2 kommentaari :

  1. Imehea! Olen sellest vaimustuses, koostisosad on alati kapis olemas ja kook tuleb ülimõnus <3

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No küll on tore, et meeldib! See on tõesti täpselt selline kook, et alati saab koogiisu rahuldatud, sest kõik asjad on niikuinii kodus olemas.

      Kustuta