22. sept 2015

Arvustus: Versapers ja Greenis aeglaste mahlapresside võrdlus


Mäletan, kuidas ema tegi kunagi maailma parimat värskelt pressitud mahla. Seal oli sees õun, peet, porgand, ingver ja jõhvikad. Mahla peal oli kerge vaht ning me kulistasime selle vedela kulla ühe sõõmuga alla. Meil oli siis tsentrifugaalne mahlapress, mis mingi aeg tegi oma tööd täitsa hästi, aga kahjuks kärssas see varsti peetide ja porgandite koorma all läbi. Langetasime nukralt pea ning pidime leppima, et värsket mahla ei saa niipea. Vahel oleme ikka jutu emaga sinna viinud ja mõelnud, et tahaks uut mahlapressi. Ema on selle peale kostnud, et "küll ta meile jälle tuleb".

Elu on üllatav, sest päris tihti lähevad soovid täide. Teinekord võtavad need täitumiseks lihtsalt kõvasti rohkem aega. Nii oligi ühel päeval minu postkastis kiri koostööpakkumisega. Greenis ja Versapers aeglaste mahlapresside esindaja Miikael soovis mulle arvustamiseks saata kaks mahlapressi. Mis mul sai selle vastu olla? Eriti, kuna praegu on kohale hiilinud sügis koos hunniku värskelt valminud mahlaste viljadega. Sügisel kipub ka viirusi levima ning seetõttu kuluvad ekstra vitamiinid ikka marjaks ära. Juba mõte sellest, et sa jood endale klaasitäiega hunniku köögivilju-puuvilju-marju sisse, annab rammu.




Mahlapressid võtavad ka üsna mõistlikult elektrit, nii-et esimesed pressimised said tehtud meie metsatares, kus need isegi off-grid päikeseelektriga töötasid. Kuna aga varsti sõitsime külla mu vanematele, võtsime ka pressid kaasa. Plaanisime emaga kohe terve eraldi päeva, kus katsetame põhjalikult mõlemaid masinaid ja pressime erinevaid mahlasid. Seda enam, et ka vanemate enda aias oli nii palju head kraami valminud. Lisaks poest kaasa ostetud puuviljadele saimegi kokku suure kastitäie külluslikku mahlamaterjali.

Kuna ma ise ei olnud kunagi mahla pressinud, siis päris alguses tundus see üsna tüütu. Võib-olla just sellepärast, et olen harjunud smuutidega. Viskad kõik kannmikserisse, suristad minutike ja ongi kraam valmis. Pluss puhastamist on smuutidega nii vähe. Nii-et esimene mahlapressimine oli üsna tülikas. Hästi palju köögivilju pidi puhastama, et üldse mingi kogus mahla kätte saada ja hästi palju tekib eraldi ka seda paksu kraami. Alguses valmistasin porgandimassist kotlette ja risottot, aga lõpuks oli seda ülejääki nii palju, et enam ei viitsinud. Eks me proovisime kõige alguses ka põhiliselt porgandiga. Sellest ei tulegi nii palju mahla kui näiteks õunast või ananassist. Oleneb ka täiesti viljast endast. Mõnest porgandist tuleb rohkem mahla, mõnest vähem. Lisaks tundus kogu see masina kokkupanek ja puhastamine aeganõudev. Aga tegelikult, kui oled asja juba käppa saanud, läheb kõik lennates. Nii kokkupanek, viljade puhastamine, mahlapressimine ja masina puhastus. Kõik on seda väärt - suur klaasitäis värsket vitamiinidest pungil mahla maitseb lihtsalt taevalikult ja mahlapress on köögis täiesti omal kohal.


Esimesena tutvustan teile Versapers aeglast mahlapressi, mis on Greenisest natuke kallim. Aeglased mahlapressid ongi üldse kallimad kui tsentrifugaalsed, aga pressivad ka rohkem mahla ning aeglaselt pressides jäävad alles kõik vajalikud toitained. Pealegi töötavad aeglased mahlapressid palju vaiksemalt ja nendega mahla tegemine (minu arvates) on täiesti teraapiline kogemus. Muudkui viskad vilju sisse ja kuulad seda mõnusat õrna purustamishäält ja vaatad, kuidas välja tuleb värviline värske mahl.


Versapers on Hollandi bränd, mida toodetakse Huromi tehases. Hurom oli nimelt esimene tootja, kes patenteeris aeglase mahlapressi. Minule meeldis kohe Versapersi disain ja tunnetus. Muide, neil on lisaks hõbedasele müügil ka eriti kaunist baklažaanilillat ja mererohelist värvi mudelid. Absoluutselt mingeid tõkkeid ei tekkinud ühegi mahla pressimisel ning me katsetasime ikka mitmeid versioone. Alustame algusest.


Käärisime emaga käised üles ning asusime tööle. Ema muudkui kooris, puhastas ja tükeldas, mina panin masinaid kokku, pressisin, pildistasin ja puhastasin. Korralik tiimitöö. Esimesena tahtsin proovida kohe sellist klassikalisemat maitset - apelsini-greibi.

Versapers tööhoos

Mahla sisse läks:
  • 3 apelsini (koorituna 650 g)
  • 1 suur greip (koorituna 300 g)

Mahla tuli välja: 700 ml ehk kaks suuremat klaasitäit.

Apelsini-greibimahl

Pean vahemärkusena mainima, et mulle väga meeldivad Versapersi mõõdukannud, mis on natuke detailsemad ja nägusamad, kui Greenise omad.

Kuidas aga mahl maitses? Hästi kosutavalt aga väga hapult! Ma millegipärast kahtlustan ka seda, et praegu pole apelsinihooaeg ning apelsinid ise võisid väga hapud olla. Või oli hoopis greip see, mis asja liiga hapuks tegi? Igatahes proovin ma seda kooslust talvehooajal kindlasti uuesti.


Järgmisena sai ette võetud mahl kiivi ja kurgiga. Mahla sisse läks:

  • 6 kiivit (koorituna 460 g)
  • 4 väikest värsket kurki (350 g)

Mahla tuli välja: 420 ml.

Kuidas mahl maitses? Taas hirmus hapu :D Aga jää minuga, sest katsetused lähevad järjest mõnusamaks. Jällegi arvan, et kiivid ise olid lihtsalt ülihapud. Lisaks paneksin siia järgmine kord näiteks varssellerit (sellest tuleb muide väga palju mahla) ja midagi veel lisaks.

Kiivi-kurgimahl

Järgmisena tegime ühte põnevat kooslust. Mahla sisse rändasid koduaia küpsed tomatid, pool paprikat ja värske petersell ning basiilik. Täpsed kogused said sellised:

  • 3 tomatit (450 g)
  • pool paprikat (150 g)
  • mõni oksake värsket peterselli ja basiilikut

Mahla sai kokku: 420 ml.

Kuidas mahl mekkis? Väga-väga meeldivalt. See oli tõeline üllatus. Maitse oli mahe, värskendav ja õrnalt kreemjas ning kerge ürdimekiga. Kui tahta sellist klassikalist tomatimahlamekki, siis tasub lõpus mahlale ka natuke soola ja pipart peale raputada. Kindlasti hea ka toorsupina.

Tomati-paprika-ürdimahl

Neljandaks mahlaks pressisime segu kodu viinamarjadest ja õunast. Täpselt olid kogused sellised:

  • 300 g viinamarju
  • 400 g puhastatud õunu (koorima ei pea)

Mahla tuli kokku: 500 ml.

Mahlal oli hea kosutav maitse, aga taas natuke liiga hapukas. Mina paneksin järgmine kord vähem viinamarju või kasutaksin poeomi, mis on sutsuke magusamad.

Viinamarja-õunamahl

Viiendaks mahlaks pressisimegi seda legendaarset lemmikut - peedi-õuna-porgandi-ingveri-jõhvikamahla. Täpsed kogused sellised:

  • peet (koorituna 150 g)
  • porgand (400 g)
  • jupike kooritud ingverit (1-2 cm)
  • suur peotäis jõhvikaid (50 g)
  • õuna (puhastatuna 100 g)

Mahla tuli kokku: 340 ml.

Mahl maitses taevalikult! Täiesti ideaalne kooslus magusast peedist, mahlasest ja magusast porgandist, õrnalt vürtsikast ingverist, hapukatest jõhvikatest ja mahlasest-magusast õunast. Ja mõelda vaid, milline tervisepomm see on!

Peedi-porgandi-ingveri-jõhvika-õunamahl

Viimase Versapersi mahlana pressisime ananassi-porgandimahla. Võin kohe ära öelda, et see osutus meie teiseks suureks lemmikuks. Täpsed kogused olid sellised:

  • ananass (koorituna 400 g)
  • porgand (200 g)

Mahl oli hästi-hästi meeldivalt magus, mahe ja õrnalt troopilise mekiga. Kindlasti minu uus lemmikkooslus.

Ananassi-porgandimahl

Liigume edasi Greenis aeglase mahlapressi juurde. Tegelikult on mõlemad pressid välimuselt ja sisemuselt väga sarnased, seetõttu tuleb Greenise kirjeldus natuke lühem, kuna mahlapressimise põhikulg sai juba eespool ära kirjeldatud.


Pressisin ka Greenisega mõned samad mahlad, mida Versapersiga. Näiteks apelsini-greibimahla, kuhu seekord lisasin ka natuke porgandit, lootes, et mahl sellest magusamaks muutub. Aga ei muutunud. Oma tööd tegi Greenis samuti väga hästi ja minu arust tuli mahla ka sama palju, kuigi tegelikult peaks vist Versapers hästi sutsuke rohkem mahla välja pressima. Minu silm seda vahet väga ei tuvastanud. Samuti tegin tomati-paprika-ürdimahla, mis maitses täpselt sama hea ja ka koguseliselt tuli mahla sama palju.

Greenise mahlapressi leiad siit.

Mis ma oskan öelda? Mõlemad mahlapressid on väga tublid tööhobused ja mingeid tõkkeid mul nendega ei esinenud. Lisaks on need tõepoolest oma olemuselt ja välimuselt väga sarnased. Kui aga peab valima ning näiteks rahaline erinevus ei ole probleem, siis eelistan Versapersi. Lihtsalt tunnetus ja disain oli sutsuke parem ning ka mõõdunõud detailsemad ja nägusamad.

Kui sul on suur isu osta mahlapressi ja sulle on summa oluline, siis Greenis on samuti super valik. Lisaks on erinevalt Versapersist Greenisel kaasas kolm eraldi sõela ja tofuvalmistamise komplekt. Ka Versapersil on kaks standardsõela olemas (tihedam ja suuremate aukudega, et soovi korral rohkem viljaliha saada). Greenise kolmas sõel on aga ilma aukudega ning sellega saab valmistada näiteks banaani- või marjajäätist. Üldse väärib ära mainimist see, et mahlapressid sobivad ka taimepiimade valmistamiseks. Näiteks mandlipiima või mõne muu pähklipiima tegemiseks. Või kui tahad eriti kreemjat mahla, siis lisa mahlaks minevatele köögiviljadele, puuviljadele ja marjadele veel peotäis leotatud pähkleid või seemneid. Mmm...


Mõned üldisemad nipid aeglaste mahlapresside kasutamiseks:

  • Tükelda mahlaks pressitavad viljad paraja suurusega tükkideks. Näiteks avastasin, et porgand on ratasteks lõigatuna ikkagi parem, kui pikkupidiste "halgudena". Ananassilt eemalda kindlasti see keskmine puine osa. Õunu koorima ei pea, küll aga soovitan õunte sisud eemaldada.
  • Kui pressid mahla puuviljadest, siis vali kindlasti võimalikult hooajalised puuviljad. Minu kogemus näitas, et suviste apelsinidega võib tulemus päris hapu saada. Küll oli aga imehea jälle peedi- ja porgandimahl. 
  • Kui teed mitut erinevat mahla järjest, siis pole vaja masinat vahepeal lahti võtta ja puhastada. Vala lihtsalt masinasse natuke vett ja lase tal korra ennast veega puhastada. Seejärel asu uut mahla pressima.
  • Kui pressid ainult ühte mahla, siis tasub masin pärast korralikult ära puhastada ja kuivama panna. Voolava vee all saab kõik kiirelt puhtaks ning kaasas on ka spetsiaalsed harjakesed. Siiamaani polegi mul neid vaja läinud, veest on täiesti piisanud.
  • Alguses tundus masinate kokkupanek natuke keeruline. Tegelikult on see väga lihtne. Tuleb lihtsalt jälgida, et kõige esimesena pandavad osad saaksid võimalikult täpselt paika, siis asetuvad ülejäänud osad imelihtsalt. Erilist tähelepanu pööra sellele, et mahla pressiv "tigu" saaks ilusasti paika, siis kinnitub ka mahlapressi kaas kenasti.
  • Värske mahl tasub ära tarbida samal päeval.
  • Katseta erinevate köögiviljade, marjade, puuviljade, pähklite ja seemnetega, kuni leiad enda lemmikkoosluse.

Tekkis huvi? Mine uuri väga informatiivset videote, retseptide, juhendite ja netipoega varustatud Greenise ja Versapersi kodulehte või hakka Greenise ja Versapersi fänniks Facebookis.

PS! Mahlapresse saab tellida ka järelmaksuga.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar