26. sept 2013

Vegan Cheddar juust kookospiimast (sulab ka!)

Mul oli juba ammu silm pidama jäänud sellele retseptile. Tõepoolest ainuke asi, mida ma vahel harva veganina oma "vanast elust" igatsenud olen, on üks korralik juust, mis maitseb hästi ning ka sulab. Kunagi ammu ostsin ökopoest vegan Cheddar juustu. See oli täitsa maitsev ning isegi hästi natuke sulas. Aga kui ma seda retsepti silmasin ja koostisosi nägin, teadsin kohe, et pean selle järele proovima. Tundus uskumatu, et saan ise oma kodus valmistada SULAVA taimse juustu.
Võtsin ette retke ökopoodi ning varustasin end vajalike koostisosadega. Maisitärklist saab väga paljudest toidupoodidest, aga maitsepärmi ja agaripulbrit leidub ikkagi pigem ökopoodides. Kui need ära osta, siis jagub neist kohe paariks juustuteoks.




Olgu öeldud, et muutsin seda retsepti nii, et seda oleks võimalikult lihtne ka Eesti kodudes valmistada. Juust on tehtud kookospiimast just selle tõttu, et kookospiim on üks kõrgema rasvasisaldusega taimseid piimasid ning seetõttu see juust ka sulab hästi. Kartsin, et kookose maik jääb domineerima, aga see oli ainult kergelt aimatav. Ning kuna tegemist on just Cheddar juustuga, siis maitse on krehvtisem ja täidlasem ja seetõttu piisab ka väiksemast kogusest näiteks pitsa peal. Juust jääb üsna soolakas. Soovi korral vähenda natuke soolakogust.

Nii-et kui sa oled vegan või ei talu laktoosi või soovid lihtsalt väga head maitseelamust ja oled igatsenud sulava juustuga pitsat, lasanjet või lihtsalt juustuleiba, siis kääri käised üles ja asu kokkama. Vannun, et tegemist on väga lihtsa retseptiga, mis valmib kiirelt. Soovitan varuda enda lähedusse ainult hea vispel ning umbes 3 supilusikat ja 2 teelusikat. Samuti tasub pliidi kõrvale valmis panna kõik koostisained, et neid siis jooksvalt lisada.

Sellest kogusest saab ühe piraka juustu poolkera, millest jagub kahele inimesele mitmeks päevaks. Pealegi säilib see juust õhukindlas pakendis (näiteks kaanega karbikeses) päris kaua.

NB! Kui kasutad juustu pitsa peal, on riivitud juust või juustutükid kõige parem lisada umbes 5-10 minutit enne pitsa ahjust välja võtmist.

UUENDUS! Olen seda juustu nüüd väga palju kordi valmistanud ning selle aja jooksul on selgunud paar nippi, mida tasuks kindlasti meeles pidada:

1) Varu kõik koostisained kindlasti enda lähedusse ja pane valmis ka 3 supilusikat ja 2 teelusikat (koostisainete mõõtmiseks). Juust valmib küll kiirelt, kuid selle aja jooksul on vaja ka üsna kiiresti tegutseda.


2) Esimest korda seda juustu valmistades soovitan seda retsepti väga täpselt järgida. Ei tasu muuta maitseaineid ega midagi muud lisada või ära jätta. Siis saab selgeks, mis tulemust täpselt saavutada taheti ning järgmine kord saab juba rohkem eksperimenteerida.

3) Juustusegu peab kogu aeg üsna korralikult mullitama ja keema, et kõik koostisained ilusasti seguneksid. Seetõttu ei tasu kuumust liialt madalaks muuta, pigem hoida kõrgema peal. Aga sel juhul võib ka natuke pritsida.

4) Jälgi, et kasutad ikka agaripulbrit, mitte agarihelbeid!

5) Loodan, et nüüd keegi ära ei ehmunud. Kui korra see juust ära teha ja see õnnestub, siis järgmine kord valmib see juba unepealt. Ausalt! :)



Koguseliselt umbes 800 g juustu
  • 2 x 400 g purki täisrasvast kookospiima (näiteks Santa Maria purk, peaasi, et rasvasisaldus oleks 16-17%)
  • 1 tl (valge veini) äädikat
  • 2 tl (mere)soola
  • 3 kuhjaga tl agar-agari pulbrit (kindlasti pulber, mitte helbed!)
  • 1 tl paprikapulbrit
  • 3 tl Meira broilerimaitseainet (sisaldab ainult looduslikke aineid)
  • 5 kuhjaga spl maisitärklist
  • 6 spl maitsepärmi ehk pärmihelbeid





Varu kõigepealt üks väiksem keraamiline, plekist või klaasist kausikene ning määri (oliivi)õliga kokku. Jäta see kõrvale kuuma juustu ootama.

Sega maisitärklis natukese kookospiimaga läbi ja aseta kõrvale. Sega ka agar-agar natukese kookospiimaga läbi ja jäta kõrvale. Aja ülejäänud kookospiim kastrulis keema ning keeda umbes pool minutit, kuni piim on täiesti segunenud. Lisa äädikas, vispelda läbi, lisa sool ja vispelda. Lisa kookospiimaga läbi segatud agar-agar ja vispelda veel korralikult läbi. Keeda ja sega pidevalt vispeldades umbes minut aega. Lisa paprikapulber, broilerimaitseaine ning maitsepärm. Vispelda korralikult ning lisa kookospiimaga läbisegatud maisitärklis. Keeda umbes minut samal ajal jõuliselt vispeldades. Vala kuum ja vedel juust õliga määritud kausikesse ning jäta välja või toatemperatuurile umbes pooleks tunniks jahtuma. Seejärel pane juust umbes 40 minutiks sügavkülma. Lõika juustuääred võinoaga kausi küljest kergelt lahti ning kummuta juustupall lõikelauale või taldrikule. 







92 kommentaari :

  1. Mul on nii hea meel lugeda, et Sa välismaiste vegan-juusturetseptide vastu huvi tundnud oled ja üht neist eestistada viitsinud :) . Ma ise olen ajapuuduse ettekäändel pikalt "juustu"näljas kannatanud.. Kuidas selline juust kuubikutena toimiks? Igatsen filmiõhtutel juustukuubikutega maiustamist, aga millegipärast kardan siinse retsepti puhul, et toasoojas tahab vegan juust ära sulada...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on ka hea meel, et lõpuks minu menüüs üks korralik taimne juust on. See rahuldab täielikult minu juustuisu! :) Ma arvan, et kui kuubikud panna kaussi, siis kipuvad nad lõpuks natuke kokku kleepuma. Võib-olla siis pigem panna kuubikut puutikukeste otsa ja taldrikule.

      Kustuta
  2. Hei,

    Kas äädika võib ära ka jätta?

    Tänud:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Äädikas peaks siin aitama jälle juustusegu paksendada. Äkki kasutada selle asemel näiteks sidrunimahla?

      Kustuta
  3. Millises eesti e-poes või pärispoes on korraga müügil agar-agari pulber ja maitsepärm? Tervitustega

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina ostsin maitsepärmi Tartust Via Naturalest ja agaripulbri Tartust Lõuna-Eesti ökokeskusest. Maitsepärmi saab muidu ka siit tellida: http://bonsoya.ee/est/telli-koju Kõikides suuremates ökopoodides peaks vähemalt agaripulber olemas olemas ja väga paljudes leidub ka maitsepärmi.

      Kustuta
    2. Tallinna Kaubamaja toidumaailmas.

      Kustuta
    3. Kui mälu ei peta, siis Mustamäe tee Mahemarketis silmasin mõlemat. Maitsepärm tuli kindlalt minuga tol korral koju kaasa.

      Kustuta
    4. Tartus Tervisepesas on mõlemad olemas (pärm on küll Rapunzli, mitte BonSoya oma) ja mahekauplus.eu lehel ka. Võid proovida ka Ökosahvri kodulehekülge (sahver.ee).

      Kustuta
  4. Tegin täna seda juustu, väga hea tuli! Eriti hästi maitseb pitsa peal sulanult! :P Meira broilerimaitseainet ma poest ei leidnud, kasutasin selle asemel ühte mahedat grillmaitseainesegu ja küüslaugupulbrit.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii äge, et ära proovisid, Kadri! Mul just praegu ka pitsa selle juustuga ahjus :D Ja kindlasti sobisid sinu kasutatud maitseained ka väga hästi.

      Kustuta
  5. Minul õnnestus nii agar-agar kui maitsepärm osta Tallinnas Mustamäe tee 3a asuvast Mahemarketist. Tegin ka laupäeval seda juustu ja olen tulemusega rahul, ühtlasi hakkasid ka minul mõtted liikuma, milliste teiste maitseainetega seda veel võiks teha proovida. Huvitav, et ka minu mittetaimetoitlasest elukaaslane on nüüd mitu päeva seda juustu söönud, tema pärisjuust lihtsalt seisab külmikus :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suurepärane, et juust õnnestus Anni! Olen ise ka mõelnud, et saaks veel teha näiteks küüslaugujuustu ja piprajuustu jne. Ühesõnaga katsetada erinevate maitseainetega. Ja ma itsitasin ikka korralikult, et elukaaslane oma teist juustu ei taha. Saan temast täitsa aru, tegemist ju mõnusalt hea ja natuke teistmoodi elamusega.

      Kustuta
  6. Väga isuäratavad pildid, proovin kindlasti järgi. Tahtsin küsida, kas sügavkülma panid ka klaaskausiga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suur aitäh, Elen! Kindlasti tasub järele proovida. Usun, et Sa ei pea pettuma :) Ja sügavkülma panin tõepoolest klaaskausiga. Aga eelnevalt lasin juustul (siis on ta veel üsna vedel seal kausis) toatemperatuuril või väljas pool tunnikest jahtuda.

      Kustuta
  7. Nii mõnus juust paistab olevat :) Kas maitsepärmi on võimalik ka millegagi asendada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Maitsepärm ei ole tegelikult kohustuslik, aga minu arust annab see lihtsalt suurepärase juustuse maitse ja lõhna. Et tegelikult saab ka ilma, aga parim on maitsepärmiga.

      Kustuta
  8. Me proovisime seda samuti teha, kuid tulemus jäi väga(!) kookosene ja üldse mitte hea. Broilerimaitseaine asemel kasutasime muid vürtse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tarmo, väga kahju kuulda. Mul on siiamaani kõik juustulaarid väga maitsvad saanud, just tänagi tegin jälle ja kõik kiitsid. Kookost oli vaevu tunda. Mis vürtse kasutasite? Soovitan esimest korda proovides äkki esialgse retsepti järgi katsetada.

      Kustuta
  9. Tegin ka seda ja olen retseptiga väga rahul, endale annaks kolm pluss :p Järgmine kord teen viiele, aga allpool on siis põhjendus. Muidu mekkis hästi ja oli põnev vaheldus ka mu abikaasa vanematele, kes on suured pärisjuustufännid.
    1. Maisitärklis läks juustu sisse lisades tükki. Oleks võinud seda ennetada ja sõeluda selle sisse. Vispeldasin, mis ma vispeldasin, aga ei õnnestunud päästa.
    2. Kuna tärklis oli kodus otsakorral ja poodi ei viitsinud minna, siis jäi seda tsipake kogusest puudu. Mõtlesin, et õige mul asja, kuid oleks vist võinud retsepti järgida. St tuli väga hea maitsega juust, aga mitte väga kõva, pigem selline pasteedine.
    3. Kõik koostisained oleks võinud eelnevalt välja mõõta. Tegin juustu üksinda ning siis vahepeal pidin tule ära keerama, kuna oli vaja midagi jälle lisada, kuid muidu oleks üle keenud. Aga ma ei tea, kui hästi-halvasti selline pausitamine lõpptulemusele mõjub.
    4. Sügavkülma ei pannud, kuna mul see hetkel pilgeni täis. Panin pärast massi jahtumist lihtsalt tavakülmikusse ja ootasin 24 h. Sandra, mis Sa arvad, kas see lühike sügavkülmutamine muudab miskit või on see lihtsalt kalgendumisprotsessi kiirendamiseks?
    5. Mul ei olnud kodus ka broilerimaitseainet. Võtsin Meira kodulehe lahti ja segasin selle ise kokku. Samas on kodulehel vaid koostisained, koguseid pole. Minu kodukootud broilerimaitseaine maitse tuli üsna autentne, kuid kui selle juustu sisse segasin, siis lõpptulemuse värv ei jäänud nii särav oranž kui pildil. Mis tähendab, et ikkagi midagi läks teistmoodi. Ehk siis esteetilisele poolele mõeldes kasutan järgmine kord Meira versiooni.
    Nii et märkmed mulle endale, kuid äkki aitavad mõnda minusugust katsetajat paremale tulemusele. Muidu suur tänu retsepti eest! Olen ennegi vegan juustu proovinud teha (nt seda Miku raamatust), kuid siinne retsept ja saadus hakkas minu suuga paremini kokku. Nii et varsti üritan uuesti!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Annika, suur aitäh Sulle katsetamast ja et nii põhjalikud märkmed kirja panid. Maisitärklise sõelumise panen kohe retsepti ka kirja, olen isegi sellele mõelnud. Ma ise olen sügavkülma pannud tõesti sellepärast, et lihtsalt protsessi kiirendada. Ja see Meira broilerimaitseaine on tõesti siiani väga hästi toiminud selles retseptis ning õnneks ei sisalda see mingisugust jama ka.
      Ei usu, et väike pausitamine väga hullult lõpptulemust mõjutab. Muidu mul endal on ka juba eos teelusikad ja supilusikad valmis varutud, samuti kõik koostisained kohe kõrval, siis on hea järjest lisada.

      Kustuta
    2. Unustasin veel öelda, et meil oli juustu alla panekuks täisterasai rohkete pähklite, seemnete ja puuviljadega. Saiale veel kookosrasva peale ning kõik kolm kokku andsid ülimõnusa ampsu :)

      Kustuta
  10. Meie tegime täpselt retsepti järgi, ilma ühegi möönduseta...va see, et meil puudub sügavkülm ja panime juustu hoopis ööseks õue (seal on parasjagu öösiti -8 kanti meie kandis). Sellegipoolest on juust pehme..selline määrdejuustu-pasteedi laadne...vetrub. Mis võis valesti minna?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hmm, selles mõttes ta ei tulegi täiesti elastne ja kumjas nagu tavaline juust, vaid jääbki selline natuke muredam ja pehmem. Samas mitte päris pasteedi- või määrdejuustulaadne. Kui kõik retsepti järgi tegite, siis ma tõesti ei kujuta ette, mis võis valesti minna :S Ma ise ei ole muidugi ilma sügavkülmata proovinud teha. Ei tea, kas tõesti nii palju oleneb siis sellest.

      Kustuta
    2. Ainuke asi, mis ma suudan mõelda on see, et selle 5-10 minutilise vispeldamise ajal (kusjuures ma ei tea kes see imeinimene on, kes seda üksi suudab teha, me mehega vahetasime pidevalt, sest minul väsis käsi ja ranne ikka 1-2 minutiga totaalselt ära :D) ei keenud möks nii korralikult kui sinul pildi peal ja kuigi koostisained olid samad ja samas suurusjärgus, siis polnud meie segu ka pooltki nii kollane kui sinul pildil. Kookospiim oli teist sorti, samas oli tal sama rasvasisaldus. Hmm.

      Kustuta
    3. Ahsoo, võib-olla tõesti selles asi, et ei mullitanud korralikult. Sest agarit sisaldavad asjad peavad alati ilusasti läbi keema, samuti peab maisitärklis korralikult lahustuma. Kas muidu juust jäi samasugune pall nagu pildil või oli konsistenstilt hoopis teistsugune?

      Kustuta
    4. Muudan selle 5-10 minutit ka ära, 5-st peaks piisama tegelikult.

      Kustuta
    5. Teagi..pigem jäi ikka samsaugune pall....palju rohkem, tundub, tuli teda ka. Ehk siis jäigi vedelam juba algusest saati selle mitte nii korraliku keemise tõttu vast....

      Kustuta
  11. Mul läks asi untsu. Pärast maisitärklise sõelumist ajas segu kõik rasva välja nii, et rasva sisse jäi hulpima käsnjas pallike. Mis võis valesti minna?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Igatahes mul on hirmus kahju, et sul asi untsu läks! :( Muutsin nüüd retsepti ära nii nagu ta enne oli. Mõtlesin, et ehk sõelumine aitab ja ei jää sisse tärklisetükke, aga tegi asja hoopis hullemaks.

      Kustuta
  12. Kusjuures mul juhtus täpselt sama lugu täna! Muidu õnnestus juust kogu aeg, aga nüüd kui maisitärklist sõelusin, siis ajas samamoodi rasva välja ja suht hirmus tulemus tuli. Muudan ära selle retseptis. Ei tasu ikka sõeluda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Maisitärklist on parim lisada lahuses. Ma segan alati (nt kisselli tehes) eraldi kausis külma veega kokku, ainult nii palju vett, et ära lahustuks ilusti, ja siis kärmesti vispeldades nirena juustu sisse segada. Segunes väga ilusti ära, ei jäänud tükki ega midagi :)

      Kustuta
    2. See ka väga hea mõte, Maiu!

      Kustuta
  13. Tervist, kas keegi Tartus seda juustu lähiajal valmistab? Ma sokutaksin ennast tulemust maitsma :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Roy, kui enne ei õnnestu mekkida, siis Taimetoidumessil saab kindlasti minu letis seda proovida! :)

      Kustuta
  14. Mina sõelusin tärklist ja ei juhtunud midagi katastroofilist. Broilerimaitseainet mul ka polnud, kasutasin karrit (kuna olen karrifänn), küüslaugu- ja paprikapulbrit. Tulemus sai LIIGA hea, nii et ma hävitasin korraga 2/3 saadusest. Mõtlen, kas julgen enam uut portsu tehagi, sest ikka väga raske on ennast külmkapist eemale hoida, kui midagi veel alles on. See on PARIM retsept ever, AITÄH SULLE!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, kui tore!! Nii hea lugeda, et Sul juust õnnestus! Ja ma tean, mida Sa tunned. Pidin ka ennast kõvasti taltsutama selle juustu söömisega! Aga ma igaks juhuks jätan ikka selle retsepti sisse, et mitte sõeluda, kuna kahel inimesel läks sellega ikkagi millegipärast nihu asi.

      Kustuta
  15. Huvitav mis maitseparm inglise keeles on?

    VastaKustuta
  16. Kas kookospiimast läheb ainult see tahestunud osa või siis terve purgi sisu koos vedelikuga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kookospiimast läheb kogu kupatus, mis purgis leidub, ehk siis nii tahke kui ka vedel osa. Kastrulis keedes segunevad need ühtlaseks rammusaks piimaks.

      Kustuta
  17. Väga huvitav retsept ja tahaksin väga proovida, kuid takistuseks on pärmitalumatus (ja tegelikult ei soovitata üldse ka äädikat, aga selle ehk elaksin üle või siis tõesti sidrunimahlaga). Millist rolli see maitsepärm retseptis täidab? Kas oleks mingit lootust teda millegagi asendada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pärm ei ole siin tõesti kohustuslik, vaid annab lihtsalt maitsele juurde. Ma ise ei ole ilma pärmita katsetanud, aga arvan, et jääb päris hea. Ja sidrunimahl sobib ka äädika asemel.

      Kustuta
    2. jäin siin vanu kommentaare lugema,, ma ei usu, et keegi seda nüüd tagantjärele siin loeb.
      Aga jäi silma see pärmi teema.
      Kuna tean inimest, kellel ka pärmitalumatus, hakkas seda uurima ja selgus, et maitsepärmil pole mingisugust pistmist päris pärmiga. St. et ei tekita neid sümptomeid inimeses mis päris pärm...
      Igal juhul tasuks järele uurida seda.. :)

      Kustuta
  18. Kas taimse vahukoore (Slastena)ga tasuks proovida.Kookose maitse ei istu kohe sugugi.Tegin täpselt retsepti järgi,jube vänge maitsega.Maitseaineid on vist sutsu palju aga kookose maitset on ikka tunda!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Usun, et kui see taimne koor on piisavalt rasvane (vähemalt 16% rasva oleks parim), siis peaks isegi õnnestuma.

      Kustuta
  19. Proovin lähiajal teha. Värvi osas tuli mõte, et kui veidi kurkumit lisada, peaks värv ilus kuldkollane tulema :)

    VastaKustuta
  20. Kas maisitärklise või asendada kartulitärklise või hoopis millegi kolmandaga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kardan, et kartulitärklis reageerib natuke teistmoodi ja seetõttu soovitan vähemalt esimest korda katsetades kindlasti maisitärklist kasutada.

      Kustuta
    2. Proovisin kartulitärklisega - tuleb välja küll.

      Kustuta
    3. Seda on hea teada, Marta! Aitäh katsetamast!

      Kustuta
  21. Tegin eile 2. x seda juustu ja kui esimesel korral maitsestasin veidi üle, siis eilne tuli niiiiiiiiiiiiii hea! Kartsin seda maisitärklise-jama ja lahustasin veidikese kookospiimaga enne asja ära ja kõik õnnestus:)
    Nüüd hakkan pitsat tegema ja juba neelud käivad.
    Aitäh!!!

    Terv, Ann

    VastaKustuta
  22. Olen nüüdseks kaks korda seda juustu teinud. Eile oli siis teine kord. Kuna mul visplit ei ole, kasutasin segamiseks miksrit (lõpupoole, kui segu juba paksem, ka mikserdasin veidi aega). Esimesel korral jäid juustu sisse maisitärklise tükid, siis seekord mitte, segu oli ühtlane ja mõnusalt kreemjas (tänu sellele, et olin eelnevalt tassis tärklise kookospiimaga ära lahustanud ning võimalik, et väike osa oli siin ka mikserdamisel). Kui esimesel korral kasutasin purgikookospiima poelettidelt, siis seekord valmistasin kookospiima ka ise (kookospähklitest). Serveerisin juustu koos endaküpsetatud täisterarukkileivaga. Vapustavalt hea! Sandra, suur aitäh Sulle selle imehea ja lihtsa retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas sa jätsid mingi osa kookospiima siis kohe algul kõrvale lahjendamiseks? Ma rumal üritasin lahjendada selle kuuma potis oleva seguga ja siis tuli mõnus plönn kokku :D Õnneks vispeldades sain suure tüki väiksemateks aga tükid jäid juustus siiski näha.

      Kustuta
    2. Ma jätsin jah kohe algul natuke kookospiima kõrvale ja segasin selle tärklisega läbi. Eks mul endalgi mõnikord mõni väike tükk jäänud, aga mind pole see siiani häirinud. Aga tükke ei jää kindlasti siis kui tõesti kohe alguses külma kookospiimaga tärklis paksuks hapukoorelaadseks massiks segada ja siis pärast juustusegule juurde vispeldada.

      Kustuta
    3. Täpselt nii nagu Sandra juba vastas, nii ma tegingi - alguses kohe vajalik kogus piima ära võtta tärklisega segamiseks.
      Mõtlesin siin veel seda, et huvitav, kas mõne muu (lahjema) piimaga ka asi toimiks, nt mandlipiimaga.. Võimalik, et katsetan ära :)

      Kustuta
  23. Minul selline küsimus, et kas agar-agar'i asemel võiks zelatiini ka kasutada (kui eetiliselt see taimetoitluspõhimõtetele vastu ei käi)? Ja kui zelatiini peaks panema? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Taimetoitlased tõepoolest zelatiini ei kasuta ning ausalt öeldes pole ma vist kunagi zelatiini üheski toidus katsetanud, seetõttu ei oska üldse praegu koguse osas nõu anda.

      Kustuta
    2. PS! Kui agaripulber pole kättesaadav, siis peaks asja ära ajama ka RUF torditarretisepulber, mis on enamikes suuremates toidupoodides olemas. See on samuti vetikabaasil valmistatud.

      Kustuta
    3. Mõtlesin, et katsetaks ka seda juustu-tegu, praegu puudub koostisosadest vaid agar-agar, küll aga on mul 2 väikest rufi pakikest olemas, äkki oskate nõu anda, palju seda panna võiks? Kas keegi on katsetanud?

      Kustuta
  24. Kuna meie peres on tsöliaakia ja mais tekitab probleeme, siis tegin juustu riisitärklisega. Õnneks teatas Bonsoya, et nende maitsepärm on gluteenivaba. Mu juust jäi pigem nagu pasteet aga kahtlustan, et siin on küsimus selles, kui suur on kellegi lusikas. ja samuti kasutasin õunaäädikat ja Maximas müügil olevat mahegrillmaitseainet. Mu teismeline tütar kirtsutas nina aga õele maitses ja ema oli nii suures vaimustuses, et tahtis retsepti. Ise olen toortaimetoitlane, nii et ainult tegemise rõõm ;)

    VastaKustuta
  25. Mul tekkis küsimus selle kohta, et kuidas on võimalik see keedus poole tunniga ära jahutada? Mul läks tund aega ja praokil akna juures, et kauss nii palju maha jahtuks, et külmkapii saaks panna.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen vist tavaliselt nii kärsitu olnud, et juba leigena surun juustu sügavkülma :)

      Kustuta
  26. mmmmmm!!!!! tegin esimest korda, praegu läks siis kalgenduma, aga ma pole kindel, kui kaua ta kalgenduda saab :) Juba see nö "tainas" on nii nii hea! Ja tõepoolest - lase ainult fantaasial lennata, seda juustu saab ju igasuguse maitsega valmistada. Kärsitult ootan, millal saab seda päris tilli oma aiamaalt ja tomateid ja... Suur suur aitähh! Puhas õnnestumine :)! Jaksu ja jõudu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii vahva, et juust mekib! Loodan, et jääd lõpptulemusega rahule! :)

      Kustuta
  27. Superhea :) Tegin Chef's Choice'i kookospiimast, mis odavam kui Santa Maria oma (ja rasvasisaldus veidi madalam - 14.9 g/ 100 ml), aga välja tuli ikka täpselt nagu pildil ja pitsa peal sulas ka ilusti ära. Teistele veel ütleks hoiatuseks, et kui kasutate Meira broilerimaitseaine asemel Santa Maria oma, siis tasub soola vähem panna, sest Meira maitseaines on 0% soola ja Santa Maria omas tervelt 45% :)

    VastaKustuta
  28. Mida võiks võiks selle juustu tegemisel teisiti teha, et saada rohkem tavalise juustu moodi asi? Ma mõtlen maitselt nagu Edam juust vms, tavalisem, kui Cheddar juust. Midagi sellist, mida ohtramalt saaks pitsa peale puistata.. :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võib-olla jätta sel juhul paprikapulber ja broilerimaitseaine ära? Maitsestamiseks peaks piisama lihtsalt soolast ja pärmihelvestest või siis proovida lisada veel mõnda mahedamat maitseainet.

      Kustuta
  29. Tere!

    Leidsin eile selle retsepti ja tahtsin KOHE järgi proovida nii et ei ole jõudnud ökopoodi minna, küll aga leidsin (Rootsis) poeletilt pektiinisiirupi. Kas sellega on ka võimalik juustu teha? Kui jah, siis mis kogusega agar agari asemel?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hei! Ma natuke kahtlen, aga mine tea. See juust tahab üsna kõva tarretamist, milleks agar on parim variant. Kardan, et pektiin jääb äkki natuke lahjaks. Samas pead ei anna, tasub katsetada. Kui muud ei saa, siis väga maitsva määrdejuustu.

      Kustuta
  30. Tere Sandra!
    Olen su blogi mõnda aega jälginud ja eile otsustasin ette võtta selle juustuteo. Lugesin küll kõik kommentaarid läbi ja üritasin ettevaatlik ära, aga meelest läks, et santa maria maitseainesegu soolasisaldus on päris suur ja seega tuli juust väga-väga soolane :) Kuigi kui teha võileiba ja õhukese kihi juustu panna ja näiteks veel tomatit ja basiilikut lisada on tulemus super! Palju õnne veel 5 aasta juubeli puhul, jätka samas vaimus :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suur aitäh õnnesoovide eest! Santa Maria maitseainesegu on tõepoolest soolasem kui Meira oma. Mulle on see isegi sobinud, aga mõne inimese jaoks võib see tõesti liig olla. Aga tore, et juust koos tomati ja basiilikuga sobis! :)

      Kustuta
  31. Hei! Ma esimest korda elus puutun kokku tärklisega ja tardainega söögitegemisel, nii et kas Ruf´i Agaritine sobib( 3x 10g pakid), koostis:agar-agar 20%, maltodekstriin. Ja kui ma varem pannkooki tegin öko gluteenivaba maisitärklisega, siis kas toidule peabki jääma kibe järelmaitse? Kas juustus on ka seda tunda?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegelikult peaks ka selle RUFi agariseguga juustu tehtud saama, aga ma pole 100% kindel, palju teda juustule lisada, sest ise ei ole sellega katsetanud. Kuna see tundub lahjem, siis soovitan pigem julgemalt ja rohkem panna. Seal kindlasti pakil ka mingid juhtnöörid peal. Aga maisitärklis siiani juustu sees küll kibedaks ei ole jäänud. Mõnes teises toidus võib aga nii juhtuda. Sellisel juhul soovitan tärklise enne kuival ja kuumal pannil läbi röstida, maha jahutada ja alles siis toidule lisada. Äkki aitab.

      Kustuta
  32. Tere! Olen seda juustu kaks korda teinud ja meie perele väga maitseb, (isegi lapsele!!!) kuid pigem tuleb juust nagu saiakate mida saab saia peale määrida. Ei tea kas ma lasen lõpus liiga vähe keeda või mis aga muud seletust ma ei leia sest olen mõlemad korrad 100% retsepti järginud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga tore kuulda, et juust maitseb! Mul tuleb alati selline lõigatav kera ja järgin ka täpselt retsepti. Ei kujuta ette, mis nihu võib minna. Usun, et segad korralikult ja keedad piisavalt. Äkki igaks juhuks siis agaripulbri kogust kahekordistada? Ning kindlasti pulber mitte helbed.

      Kustuta
  33. Sooviks ka proovida, aga tekkis küsimus palju siis kookospiima olema peab? Purgid on ju väga erinevad.
    Tänud ette ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga õige tähelepanek. Purk peab olema 400 g.

      Kustuta
  34. Minul tuli 1. kord ka nagu määrdejuust, aga ikkagi imehea! Ilmselt oli asi selles, et polnud korralikku visplit ja agar-agar ei saanud täitsa segi. Täna tegime (uhiuue vispliga) uuesti, näis siis! Maitse on igatahes taevalik!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Korralik segamine on selle juustu puhul tõesti väga oluline. Agar-agar peab väga korralikult segunema ja parajalt keema. Viimasel ajal olen agari enne juustule lisamist natukese kookospiimaga veel eraldi läbi seganud.

      Kustuta
    2. Sandra! Kuna mulle maitseb see juust määrdena ka hirmus palju, kas võiks agar-agari üldse välja jätta? Või rikuks see totaalselt midagi ära?

      Kustuta
    3. Usun, et saab väga maitsev määrdejuust ilma agarita.

      Kustuta
  35. Tundus põnev ja proovisin ka. Valmistamisprotsessis midagi nihu ei läinud, segu tuli kena, aega ka palju ei läinud. Pärast kui "vormist" välja kallutasin, nägi ka täpselt samasugune välja nagu sinul. Ehk siis tõesti hästi arusaadav retsept! Aga jäi veidi selline määrde moodi siiski, lõigata ei saanud otseselt.

    Aga mis maitsesse puutub, siis minu jaoks ikkagi see kookos jäi liialt domineerima ja hakkas vastu. Ma kasutasin seda sama Santa Maria kookost, mis sul pildilt paistab. Lugesin kuskilt, et rafineeritud õlidel/rasvadel pole enam lõhna ega maitset, ehk siis võib-olla oleksin pidanud kasutama rafineeritud kookost. Praegu enam kuskilt välja ei loe, kas Santa Maria on rafineeritud või mitte, aga tundub, et mitte, sest lõhn ja maitse on tugev.
    Aga võib-olla mulle ei maitsenud seepärast, et ma pole lihtsalt harjunud, püüan alles paar päeva seda vegan asja järgida.

    VastaKustuta
  36. Aitäh retsepti eest, väga hea juust tuli. Ma kasutasin kartulitärklist maisitärklise asemel ja minu arust tegi see asja veel lihtsamaks, kuna seda ei tohi keeta, siis ainult kuumutasin segu pärast lisamist umbes minuti. Ei tea kas saaks sellest retseptist ka magusa juustukoogi leiutada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Usun, et kookospiima ja agariga saaks väga hea taimse juustukoogi!

      Kustuta
  37. Tegin ka seda juustu ja väga hea tuli välja. Külalised kiitsid. Lisasin paprikat ja broil. maitseainet rohkem, et oleks natsa vürtsikam.

    VastaKustuta
  38. Väga huvitav ning plaanin proovida! Aga kuidas seda säilitada ja kaua ta üldse säilib?

    VastaKustuta
  39. See peaks ikka omajagu säilima, eriti kui on õhukindlalt külmkapis. Mitu päeva kui mitte nädal kindlasti.

    VastaKustuta
  40. Where can I buy the cheese ? HELP

    VastaKustuta
  41. I'm sorry Christina, it's only a recipe for this cheese. You can make it at home :)

    VastaKustuta
  42. Tere, soovin väga seda juustu teha, aga millega saaksin asendada maitsepärmi? Kahjuks on minu menüüs kõik pärmid keelatud.

    VastaKustuta