12. sept 2013

Oa-suvikõrvitsakotletid


Nende kotlettide retsept sündis suvel, kui oma metsatarekese juures toimetasime ning kõht tühjaks läks. Mul oli just käepärast jupp suvikõrvitsat ja purk ube ning nii need maitsvad kotletid sündisidki. Hetkel võin öelda, et need on vist ühed maitsvamad taimsed kotletid, mida ma valmistanud olen. Tekstuurilt, lõhnalt ja maitselt meenutavad üsna palju klassikalisi kotlette, mida minu vanaema ikka valmistas. Minu arust teeb need kotletid eriliseks ka see, et kotletitainas ei ole ühtlane mass nagu tavaliselt, vaid sisaldab sibula- ja suvikõrvitsatükikesi, mis kotletid eriliselt mahlaseks ja maitsvaks teevad. Kuna väga paljud on selle retsepti vastu huvi tundnud, siis nüüd on viimane aeg see lõpuks kirja panna, sest suvikõrvitsa hooaeg veel kestab.


Kogus: umbes 20 keskmist kotletti

Valmistamisaeg: 35 - 40 minutit.

  • 1 purk punaseid või pruune ube (1 purk on 400 g)
  • 1 purk kikerherneid 
  • 3 suuremat sibulat 
  • üks väike või pool keskmisest suvikõrvitsast (400 g) 
  • 3 tl karripulbrit 
  • soola vastavalt maitsele (üks kuni paar teelusikatäit)
  • 120 g täistera nisujahu või kaerajahu 
  • õli praadimiseks


Kurna ja loputa oad, vala suuremasse kaussi ning masseeri kätega pudiks. Kurna ja loputa kikerherned, masseeri pudiks ja lisa oapudile. Pole hullu, kui mõni kikerhernes terveks jääb. Lisa peeneks hakitud sibulad, väikesteks kuubikuteks lõigatud suvikõrvits, karripulber, sool ning täisterajahu. Masseeri ja sega kõik kätega läbi, kuni kõik on ühtlaselt segunenud ja maitsestunud. Maitse kotletitainast ja lisa vajadusel soola. Aja pann kuumaks, vala sinna paar supilusikatäit õli, vormi kätega tainast ilusad ümarad kotletid (mitte liiga paksud) ning aseta kuuma õli sisse. Prae mõlemalt poolt krõbedaks ja kuldpruuniks. Liiga vara ei tasu ümber keerata. Kui kotletitainas ei taha kokku jääda, lisa veel jahu. PS! Soovitan praadida kahe panniga korraga, läheb topeltkiiremini. Serveeri näiteks kartuli ja kastme juurde, leiva peal koos natukese sinepiga või näiteks burgeri vahel.

Vaata ka retsepti videoõpetust: