3. juuni 2013

Mahlased oa-peedikotletid

Kõik sai alguse sellest, et hommikul üles ärgates oli mul kõht hirmus tühi ja tahtsin midagi toekat. Õnneks olin ma eelmisel õhtul terve kilo põldube likku pannud, nii-et panin pool neist niisama keema, et hiljem erinevatele toitudele lisada ning teise poole otsustasin kotlettideks teha. Külmikus ootas ka 4 keedupeeti ning kuna peet on kotlettides alati maitsev ja mahlane lisand, sündisidki oa-peedikotletid. Pean ütlema, et retsept on üsna robustne, kuna tegelikult ei olnud mul plaanis selle toidu retsepti kirja panna. Kuna aga kotletid tulid tõeliselt maitsvad ja nägid ka ääretult ilusad välja, otsustasin neid kaunitare inspiratsiooni mõttes pildistada ja ka retsepti tunde järgi kirja panna. Koguseliselt tuleb neid terve suur kuhi, nii-et soovi korral võib esialgu ka pool kogusest teha.



  • umbes 500 g põldube (enne leotamist)
  • 4 keedupeeti (tükelda)
  • paar spl jahu (peaaegu kõik sobivad, minu panin natuke nisujahu ja natuke rukkijahu)
  • paar spl riisiputru (selle asemel võib panna paar spl jahu)
  • 1 toores sibul (tükelda)
  • paar tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 2-3 spl karripulbrit
  • maitse järgi köögiviljapuljongi pulbrit (ilma maitsetugevdajata) või soola

Leota ube üle öö. Kurna ja loputa korralikult. Kasuta köögikombaini, saumiksrit või hakklihamasinat et kõik koostisosad purustada ja et need omavahel korralikult seguneksid. Maitse ja lisa vajadusel veel mõnda maitseainet või soolakuse lisamiseks köögiviljapuljongi pulbrit. Sega hoolikalt, vormi kotletid ja prae pannil kuumas õlis mõlemalt poolt kergelt krõbedaks. Jälgi, et õli oleks kuum ja seda oleks piisavalt ning et üks kotletipool oleks korralikult küpsenud, enne kui üritad seda pannil ümber keerata (keeramiseks kasuta võimalikult õhukest pannilabidat). Kotletid on eriti maitsvad, kui lased neil enne söömist natuke jahtuda. Serveeri eineleiva peal, kartulipudru ja kastme kõrvale või kus iganes tuju tuleb :)





9 kommentaari :

  1. Ega ube enne keetma ei pea? Tegin tooretest leotatud ubadest. Teistele maitses väga, aga mulle endale tundus, et miski oli nagu valesti. Võib-olla ei olnud oad piisavalt ligunenud.

    VastaKustuta
  2. Keetma ei pea, aga võib. Aitab, kui leotatud ubade mass väga-väga peeneks purustada, siis saab tekstuur ja maitse parem. Aga alati võib ka ube keeta enne purustamist.

    VastaKustuta
  3. Proovisin minagi selle retsepti just hetk tagasi järele. Õigemini tegin juba eile õhtul algust kui pool kilo ubasid veega üle kallasin. Täna lõunapaiku tundusid aga oad ikka veel suhteliselt krõmpsud ja ma hakkasin enda saumikseri võimsuses kahtlema. Seega panin oad veel keema kuni need üsna pehmed olid. Maitseainetest lisasin veel laimipipart (Santa Maria) ja soola. Minu kotletid tulid ehk veidi õhemad, kuid maitsevad suurepäraselt! Serveerimiseks valmistasin täiesti lihtsa sojaköögikoore kastme, mille maitsestasin soola, kuivatatud kukeseente ja värske tilliga. Imeline retsept ja lõpuks seisid ka minu kaunviljakotletid praadimise ajal ilusasti koos. Aga veidi jahtunult on need kõige mõnusamad. Aitäh taaskord!

    VastaKustuta
  4. Suu hakkas vett jooksma Sinu kirjelduse peale, Marie! Selline kukeseenekastme isu tuli :) Nii tore, et kotlette katsetasid ja et maitses!

    VastaKustuta
  5. Aitäh Sulle, Sandra, selle ja paljude teiste vapustavate retseptide eest! Tegin täna õhtul neid peedikotlette ning kasutasin köömnete ja soolaga keedetud põldube. Kuna isu oli hästi naturaalse maitse järgi, siis jätsin karri ja vürtsköömned välja. Maitse tuli suurepärane! Praadimine oli küll veidi keerukas, sest enne saumikserdamist olin taignale lisanud vett, et parem mikseradada oleks... see oli ilmselgelt vale samm, sest taigen jäi vedel ning pannil ümberkeeramine oli kunst omaette:) Aga elukaaslane sõi ja kiitis ning soovitas ka küüslauku sisse panna.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vahel on tõesti isu klassikalisemate maitsete järele. Ja küüslauk sobiks ka kindlasti sinna sisse väga hästi. Suur aitäh katsetamast ja kommenteerimast! :)

      Kustuta
  6. Proovisin siin ka seda retsepti teha, aga kahjuks tulid need väga kehvad välja. Maitsesid nagu saepuru kui jahtunud olid ja järgmine päev ei tahtnud neid üldse enam näha :( Omast arust tegin kõik retsepti järgi.

    Aga teised retseptid mis ma proovinud olen on kõik ilusti välja tulnud. Kahju, et seekord nii läks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahju kuulda. Olen neid korduvalt valmistanud ja iga kord on väga maitsvad saanud.

      Kustuta
    2. Kas kasutasid muidu praadimisel piisavalt õli? Ilma paraja õlikoguseta võivad kotletid kuivad tulla. Samuti peab soola ja maitseainete kogus olema piisav. Vürtsköömne võib ka mõne muu meelepärase ürdi või vürtsiga asendada, kui see maitsejärgi pole.

      Kustuta