21. dets 2012

Taimsed verivorstid ehk norivorstid ja taimne sült


Ja tegingi ära! Ja õnnestus! Ja veel kuidas! Olin tulemusega väga-väga rahul. Sült või õigemini köögivilja tarrend sai võrratult maitsev ja "verivorst" oli lausa hirmuäratavalt sarnane :) Loomulikult ei pea üldse selliste asjadega mässama, aga miks mitte? Kellel soovi on, sellel on nüüd vähemalt mingigi tõestus olemas, et see kõik on võimalik ja veel väga maitsvalt võimalik. Igatahes täna sõin ma hommikusöögiks süldileiba ja olin rahul.

Kauneid ja maitsvaid pühi kõikidele taimetoit.ee sõpradele!


Taimne sült

Võin öelda, et isegi, kui ma veel liha tarbisin, ostsin ma poest pigem neid köögiviljasülte. Need olid nii maitsvad. Kahjuks on nad tehtud aga želatiiniga. Need kaunid ja maitsvad süldikesed siin on aga täiesti taimsed ja ääretult hääd. Sobivad hästi kartuli-kapsa-sousti kõrvale, leiva peale ning eriti hea koos tilgakese lahjendatud äädikaga. Vängema elamuse otsijad saavad kindlasti hea koosluse süldist ja kangest sinepist. Ärge peljake ja mõnusat katsetamist!

Koguseliselt tuli mul kaks 400 g margariinikarbitäit ja mitu pisikest süldivormitäit
  • 1,5 l vett
  • 2 väikest koorega sibulat (lõika otsad ära)
  • 4 loorberilehte
  • 1 suurem porgand (lõika otsad ära, pese puhtaks ja ära koori)
  • 20 pipratera
  • 20 vürtsitera
  • 6 peotäit sojahelbeid + 3 spl sojakastet või ja natuke pipart
  • 1 spl köögiviljapuljongi pulbrit või selle asemel vastavalt maitsele soola
  • 5 pakki RUF torditarretist (klaari ehk ilma värvi ja maitseta) saadaval kindlasti Prismades, võib-olla ka mõnes Coopis ja Selveris. Torditarretise pulbri asemel võib kasutada ka 3 tl agar-agari pulbrit (ostsin Coopist).
  • paras ports sojakastet
  • konservherneid


Pane vesi keema. Lisa keevasse vette koorega sibulad, loorberilehed, porgand ning pipra- ja vürtsiterad. Keeda kogu kupatust umbes 45 minutit. Samal ajal keeda väikeses kastrulis või potis pehmeks sojahelbed, kurna ja loputa külma veega, sega läbi sojakastme ja natukese pipraga ning jäta kõrvale.

Kurna valminud puljong läbi õhukese sõela. Jäta alles porgand, koori ja tükelda see ratasteks ning lao porgandirattad süldivormide põhja koos natukese konservherneste ja sojahelvestega.

Lisa süldileemele puljongipulber ja korralik ports sojakastet (nii, et maitsmisel oleks mõnusalt soolakas ja maitsev leem, täpselt selline nagu sa tahad, et sült jääks). Lase veel korraks keema. Sega väikeses kausikeses torditarretise pulber natukese külma veega ning vala segu kiirelt segades süldipuljongisse. Lase korraks mullitama ja võta pott tulelt. Vala süldisegu ette valmistatud süldivormidesse. Pane vormid külmkappi, kus nad peaksid tahenema mitu tundi, soovitatavalt üle öö. Kui soovid sülti serveerida, vala suuremasse kaussi tulikuum vesi ning hoia süldikarpi põhjapidi kuumas vees umbes pool minutit. Seejärel aseta süldivorm teistpidi alusele ja kopsi ettevaatlikult.



Taimne "verivorst"

Nagu ma ütlesin, sai see vorst isegi hirmuäratavalt sarnane. Aga tõeliselt maitsev! Olin ääretult meeldivalt üllatunud. Tegelikult sündis see retsept kolme inimese koostööna. Kõigepealt soovitas üks hea tuttav mul katsetada mustade ubadega midagi verivorstilaadset. Võtsin väljakutse vastu. Nüüd oli probleem, et ta tõesti meenutaks välimuselt ja olemuselt ka natuke verivorsti ning minu kallim soovitas ümbriseks kasutada nori lehti. Olin natuke skeptiline, kuna kartsin, et nori meremaitse käib üle, aga nii see ei olnud õnneks kohe üldse!  Vorstid said väga maitsvad, just õigete vürtside ja ürtidega ning ääretult head koos maitsva pohlamoosiga.


Koguseliselt tuleb umbes 8 - 10 pirakat verivorsti

  • 10 kuhjaga spl keedetud odratangu või odrakruupi või gluteenivabaks variandiks kasuta toortatratangu
  • 4 spl õli praadimiseks
  • 3 sibulat
  • näpuotsaga soola
  • 2 tl majoraani
  • 1 tl jahvatatud muskaatpähklit
  • näpuotsaga rosmariini
  • näpuotsaga kaneeli
  • sojakastet vastavalt maitsele (soovi korral gluteenivaba varianti)
  • 2 purki musti ube (kokku 800 g) (sobivad ka teist värvi konservoad ning olen ka ilma ubadeta teinud)
  • 4 spl meelepärast jahu
  • 8 - 10 nori lehte

PS! Avastasin, et vorstid saavad küpsedes eriti head ja krõbedad siis, kui need juba tund-paar enne ahjupanekut valmis rullida ja õliga määrida ning hiljem küpsetada 20 - 30 minutit. 

Keeda odratangud magedas vees pudruks (umbes ¾ kruusitäis tange). Vala kuumale pannile õli ning lisa peeneks hakitud sibul. Prae paar minutit ja lisa natuke soola. Prae veel paar minutit. Seejärel lisa majoraan, muskaatpähkel, rosmariin ja kaneel. Sega ning lisa sojakaste. Prae veel minutike. Võta pann tulelt. Lisa pannil praadinud segu tangupudrule. Sega korralikult läbi. Kurna ja loputa mustad oad, tee näppudega pudruks ja lisa tangupudrule. Lisa ka jahu ning vastavalt maitsele sojakastet. Sega kõik väga korralikult läbi. Maitse ja lisa vajadusel sojakastet, sest sisu peab jääma maitserikas. 


Võta nori leht, määri karedamale poolele ühtlaselt umbes 1,5 supilusikatäit täidist. Keera leht pikaks vorstikeseks. Jätka, kuni täidis on otsas. Määri vorstikesed pealt õliga ja aseta kuuma ahju 200 kraadi juurde umbes 15-minutiks küpsema. Jälgi, et vorstid katki ei küpseks. Kui see hakkab juhtuma, võta need ahjust välja, nad on selleks ajaks kindlasti valmis. Katki küpsenud vorstid on endiselt väga maitsvad, lihtsalt mitte nii nägusad :)

Vaata ka retsepti videoõpetust: 






Siin pildil on pihvid, mis ma järelejäänud verivorstitäidisest küpsetasin (lisasin segule veel natuke jahu).