14. dets 2012

Õhuke krõbe pärmita pitsapõhi


Iga kord ei viitsi ju pärmitainaga mässata ja niikuinii paljud kokkajad kardavad pärmitainast kui tuld (tegelikult ei ole põhjust). Pealegi olen ma ammu tahtnud ka kodus süüa seda õiget paberõhukese krõbeda põhjaga ümmargust pitsat, sest kogu aeg ei ole isu selle paksema saiasema põhja järele.  Ülimalt odav, kiire ja lihtne. Soovi korral võid tainasse lisada ka meelepäraseid ürte ning loomulikult sobib pitsa peale sinu lemmik kate. Mina tegin seekord sibula-hakksoja-seene-mar.kurgi-pehme tofu-tomatikatte. Võid proovida ka seda imelist kukeseene-suvikõrvitsapitsat!

Aeg: 30 minutit, millest 10 minutit aktiivset.
Kogus: üks suur 40 cm läbimõõduga ümmargune pitsapõhi

  • 90 g täistera-nisujahu 
  • 160 g nisujahu 
  • ½ tl soola 
  • ½ tl kuivatatud tüümiani 
  • 150 ml külma vett 
  • ½ sl õli 

Sega täistera-nisujahu valge nisujahu, soola ja tüümianiga läbi. Lisa vesi ja sega veel. Hakka tainast sõtkuma. Poole peal lisa õli ja sõtku, kuni tekib ühtlane elastne tainapall. Jäta pallike räti või kile alla toatemperatuurile vähemalt kümneks minutiks seisma. Samal ajal pane ahi 250 kraadi peale kuumenema ja valmista sobiv pitsakate. Võta tainapall ja aseta see jahusele pinnale. Rulli pallike suureks ümmarguseks õhukeseks pitsapõhjaks, mille läbimõõt on umbes 40 sentimeetrit. Tõsta pitsapõhi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Enne pitsakatte lisamist soovitan pitsapõhjale määrida veel 1 – 2 supilusikatäit õli ja seejärel pitsakaste või kvaliteetne ketšup ning kõige lõpus endale meeldiv kate ja taimne juust. Õli ei lase tomatikastmel tainasse imbuda ning nii jäävad ka pitsaääred krõbedamad. Küpseta 250-kraadides ahjus 12 – 15 minutit, kuni tainaääred on krõbedad ja kuldpruunid.