25. sept 2012

Magushapud kapsad ja natuke tuska

Vaatamata ühele küllaltki riivavale raamatuarvustusele, jätkan oma koduste, soodsate, lihtsate ja "maavillaste" retseptide kokkamist ja postitamist. Sest just selline on minu köök ja just nii mina kokkan, mida ütleb ka sõna "kodune" raamatupealkirjas. Ei häbenegi seda, et olen terve oma elu elanud maal, väikeses külas Läti piiri ääres (ja mitte Kalamajas) ning arvatavasti maale ma ka jään. Ehitame endale Valgamaale ise käsitsi väikest palkmaja, mis sünnib ilma laenuta ja ainult raske töö ja tahtmisega. Inimene ja eriti taimetoitlane peab ju väljaspool Tallinnat ka kuidagi ellu jääma ja hästi sööma ning seda aastaringselt, ka siis, kui oma aia saadused juba otsas on ja värsket kraami raskem leida. Ma ei arva, et hea toidu saamiseks peab tingimata tohutult koostisaineid kasutama. Mind on alati võlunud just toidud, kus on võimalike väheste vahenditega loodud korralik, soodne ja maitsev kõhutäis. Hea toit ei pea olema kallis ega keeruline.

Aga õnneks on ülejäänud tagasiside väga hea ning raamatut ostetakse päris usinalt. Aitäh teile kõigile, kes olete selle soetanud!

Lubage esitleda - taas üks häbiväärselt lihtne ja soodne retsept ning toit, mis mulle lapsepõlves ei meeldinud, aga nüüd söön suurima rõõmuga. Magushapud kapsad!




  • 2 suurt sibulat
  • keskmine kapsapea
  • 2 suurt hapumat õunat (näiteks antoonovka)
  • 250 ml vett
  • vastavalt maitsele soola ja natuke pipart ning suhkrut
  • (hakitud tilli)
  • (vastavalt maitsele sojakastet)
  • 3 spl õli
Kuumuta suurema poti põhjas õli ning prae seal sibulatükid kuldpruuniks. Lisa hakitud kapsas ning kooritud ja viilutatud õunad. Vala peale vesi ning hauta keskmisel kuumusel kaane all kapsas pehmeks. Lõpus maitsesta vastavalt soovile - mina lisasin natuke soola, pipart, suhkrut ja sojakastet. Kõige lõpus lisasin ka hakitud tilli. Sõin kauboikartulitega, mis olid seekord valmistatud soola, õli ja Meira veiselihamaitseainega, mis vaatamata hirmutavast nimest, ei sisalda näiteks terakestki soola ja ohtlikke aineid, vaid ainult häid vürtse.

Ma lihtsalt ei näe mitte midagi halba selles, kui kasutada maitseained ja puljongipulbreid, mis sisaldavad ainult soola (kui sedagi) ja kuivatatud ürte ja vürtse. Muidugi on enda keedetud köögiviljapuljong parim, aga sellised maitseainesegud on väga mugavad kasutada ning ei sisalda midagi ohtlikku.

PS! Krõbedate kartulite juurde sobib eriti hästi mahe sinep.


Proovisin täna esimest korda elus ka kapsaid hapendada. Võtsin esialgu ette ühe kapsapea, mille peenikesteks ribadeks tükeldasin. Seejärel segasin kapsaribad pesukausis soola ja suhkruga läbi ning hakkasin kiht kihi haaval suurde potti/nõusse laudma. Peale iga kihi lisamist pressisin rusikatega. Ja kõige lõpus pressisin niikaua, kuni tuli vedelik kapsa peale. Seejärel panin peale taldriku ja 0,5 liitrise purgitäie vett raskuseks ning asetasin kapsapoti köögipõrandale hapnema. Eks näis, mis sellest välja tuleb:)

EDIT: Kapsad õnnestusid suurepäraselt! Asun kohe-varsti suppi keetma:)


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...