25. sept 2012

Magushapud kapsad ja natuke tuska

Vaatamata ühele küllaltki riivavale raamatuarvustusele, jätkan oma koduste, soodsate, lihtsate ja "maavillaste" retseptide kokkamist ja postitamist. Sest just selline on minu köök ja just nii mina kokkan, mida ütleb ka sõna "kodune" raamatupealkirjas. Ei häbenegi seda, et olen terve oma elu elanud maal, väikeses külas Läti piiri ääres (ja mitte Kalamajas) ning arvatavasti maale ma ka jään. Ehitame endale Valgamaale ise käsitsi väikest palkmaja, mis sünnib ilma laenuta ja ainult raske töö ja tahtmisega. Inimene ja eriti taimetoitlane peab ju väljaspool Tallinnat ka kuidagi ellu jääma ja hästi sööma ning seda aastaringselt, ka siis, kui oma aia saadused juba otsas on ja värsket kraami raskem leida. Ma ei arva, et hea toidu saamiseks peab tingimata tohutult koostisaineid kasutama. Mind on alati võlunud just toidud, kus on võimalike väheste vahenditega loodud korralik, soodne ja maitsev kõhutäis. Hea toit ei pea olema kallis ega keeruline.

Aga õnneks on ülejäänud tagasiside väga hea ning raamatut ostetakse päris usinalt. Aitäh teile kõigile, kes olete selle soetanud!

Lubage esitleda - taas üks häbiväärselt lihtne ja soodne retsept ning toit, mis mulle lapsepõlves ei meeldinud, aga nüüd söön suurima rõõmuga. Magushapud kapsad!




  • 2 suurt sibulat
  • keskmine kapsapea
  • 2 suurt hapumat õunat (näiteks antoonovka)
  • 250 ml vett
  • vastavalt maitsele soola ja natuke pipart ning suhkrut
  • (hakitud tilli)
  • (vastavalt maitsele sojakastet)
  • 3 spl õli
Kuumuta suurema poti põhjas õli ning prae seal sibulatükid kuldpruuniks. Lisa hakitud kapsas ning kooritud ja viilutatud õunad. Vala peale vesi ning hauta keskmisel kuumusel kaane all kapsas pehmeks. Lõpus maitsesta vastavalt soovile - mina lisasin natuke soola, pipart, suhkrut ja sojakastet. Kõige lõpus lisasin ka hakitud tilli. Sõin kauboikartulitega, mis olid seekord valmistatud soola, õli ja Meira veiselihamaitseainega, mis vaatamata hirmutavast nimest, ei sisalda näiteks terakestki soola ja ohtlikke aineid, vaid ainult häid vürtse.

Ma lihtsalt ei näe mitte midagi halba selles, kui kasutada maitseained ja puljongipulbreid, mis sisaldavad ainult soola (kui sedagi) ja kuivatatud ürte ja vürtse. Muidugi on enda keedetud köögiviljapuljong parim, aga sellised maitseainesegud on väga mugavad kasutada ning ei sisalda midagi ohtlikku.

PS! Krõbedate kartulite juurde sobib eriti hästi mahe sinep.


Proovisin täna esimest korda elus ka kapsaid hapendada. Võtsin esialgu ette ühe kapsapea, mille peenikesteks ribadeks tükeldasin. Seejärel segasin kapsaribad pesukausis soola ja suhkruga läbi ning hakkasin kiht kihi haaval suurde potti/nõusse laudma. Peale iga kihi lisamist pressisin rusikatega. Ja kõige lõpus pressisin niikaua, kuni tuli vedelik kapsa peale. Seejärel panin peale taldriku ja 0,5 liitrise purgitäie vett raskuseks ning asetasin kapsapoti köögipõrandale hapnema. Eks näis, mis sellest välja tuleb:)

EDIT: Kapsad õnnestusid suurepäraselt! Asun kohe-varsti suppi keetma:)


31 kommentaari :

  1. Armas Sandra! Mul kahjuks ei ole veel Sinu kokaraamatut, kuna elan teises maailma otsas. Kunagi Eestisse naastes plaanin selle kindlasti soetada, kuna olen Sinu retseptide suur austaja.
    Sattusin ka seda arvustust lugema ning kuigi ma selle teise kokaraamatu retseptidega tuttav pole, tundsin samuti arvustust lugedes nördimust. Kui see tõesti oli tolle arvustaja arvamus, siis seda oleks saanud palju taktitundelisemalt sõnastada.
    Sinu retseptid on just see, mida algaja taimetoitlane vajab. Lihtsad ja kiired. Kõigil ei ole viitsimist ega aegagi jännata tunde ja otsida taga koostisosi argitoitude valmistamiseks. Sinu retseptide järgi on kõik mõnus, lihtne ja justnimelt kodune.
    Jätka ja ära tee sellest kriitikast välja. Kõik teised ju kiidavad! :)
    Päikest Filipiinidelt! :)

    VastaKustuta
  2. Tere Sandra! Ostsin Sinu raamatu ja mulle just meeldis, et on sellised lihtsad ja kodused toidud. Ja 3 lapse emana pole selle peale tulnud, et teha viineripirukaid sojaviineritega(ma pole neid lihtsalt teinud). Meie pere sööb liha aga vähe ja kvaliteetset ning tänu Sinu raamatule on maailm palju avaram!

    VastaKustuta
  3. Suurimad tänud Sulle heade sõnade eest, Eleriin. See tähendab väga palju. Ja aitäh, et raamatu ostsid! :)

    VastaKustuta
  4. võtaks ampsu küll

    VastaKustuta
  5. Aitäh, Priit! Ja Sinu puhul on see väga suur kompliment, tean, et Sa ei ole väga suur köögiviljalemb:)

    VastaKustuta
  6. vaata palun seda linki...mulle oli see suureks abiks http://www.toidutare.ee/toidutv.php?id=43219

    VastaKustuta
  7. Sandra, ära pane kriitikat pahaks. Kriitika on õppetund. Tänu seekordsele kriitikale õppisid Sa näiteks iseennast paremini tundma ja veendusid, et just sellised "maavillased" toidud ongi see, mida teha ja pakkuda armastad. Ja päris kindlasti armastatakse Sind selle eest vastu. Toit on maitse asi.
    Olen endiselt Sinu retseptide fänn ja väga tänulik selle eest, et vaatamata raamatu ilmutamisele uut kraami vabalt lugemiseks ka üles paned. Ja küll on tore, et hapukapsahooaeg taas lähenema hakkab. :)

    VastaKustuta
  8. Tere Sandra! Me armastame väga sinu lihtsaid toite :) Lihtsuses peitub ilu, seda ka toidutegemisel. Ja just seda me sinu toitude juures imetlemegi.

    VastaKustuta
  9. Hei Hanna! Aitäh nii õigete sõnade eest. Ja ma veendusin tõesti paljudes tähtsates asjades.

    VastaKustuta
  10. Tohutu suured tänud Sulle, Leevi, nii heade sõnade eest. Need läksid praegu just õigesse kohta:) Kõige soojemad tervitused Sulle sinna kaugele!

    VastaKustuta
  11. Mindki ärritas natuke see eelmainitud arvustus, mida sattusin lugema. Tean paljusid tuttavaid, kes on hakanud taimetoitlasteks, kuid selle lõpetanud, sest ei osata teha igapäevaselt maitsvaid, kuid samas lihtsaid ja kiireid toite ilma lihata. Sellepärast arvan, et täpselt selline kokaraamat, mis annaks häid ideid, kuidas igapäevaselt taimedest toitu valmistada just poelettidelt puudu oligi. Samas leidus selliseid kolme-koostisosa-retsepte ka ''Toidud Ainult Taimedest'' raamatus, niiet mina ei saanud aru, miks selline asi (ja veel negatiivselt) ainult sinu raamatust esile toodi. Pealegi kokaraamatute idee ongi ju anda inspiratsiooni, mida sinu raamat kindlasti teeb. Niiet aitäh ja soovin sulle edu edaspidiseks!

    VastaKustuta
  12. Aitäh Sulle toetuse eest, Britta! Ma ise ka imestan, miks mulle see arvustus nii hinge läks. Olen ju bändiinimesena igasuguse kriitikaga ammu harjunud. Aga see konkreetne arvustus tundus lihtsalt kuidagi ebaõiglane ning tundub, et ilma igasuguse taustuuringuta. Kritiseerisin Terevisioonis avalikult ühte Päevalehe tagurlikku taimetoidu artiklit, võib-olla see neile ei meeldinud:)

    VastaKustuta
  13. Aitäh, Sandra, et teed just seda kõike nii nagu teed. Ma ei ole taimetoitlane aga sinu inspireerivad retseptid on mind juba väga kaua köitnud. Enamus siit blogist on ka juba proovitud. Raamatu plaanin kindlasti osta endale sünnipäeva kingiks. Aitäh!

    VastaKustuta
  14. Armasta seda, mida teed ja valesid tegusid pole olemas:) See, kuidas sind keegi hindab sõltub hindaja enda rahulolust maailma ja iseendaga. Mina algaja taimetoitlasena soovingi lihtsaid retsepte oma ellu, kindlasti soetan sinu raamatu, kui Eestis käimas olen.

    VastaKustuta
  15. minule meeldib sinu kokaraamat väga! eriti, et see rõhub loovale mõtlemisele toidust. suund on mõne komponendi väljavahetamise, maitseainetega mängimise, avarama mõtlemise poole! retseptid on mõnusad ja inspireerivad- mitte ei pane kramplikult gramme ja detsiliitreid mõõtma. lehitsedes leian ikka mõne malli, mille järele kõht ja vaim hüüab.

    olen muna sööv taimetoitlane. toiduvalmistamises ja maitse-eelistustes olen alati end veidi tavapärasest erinevaks pidanud. minu jaoks on kõige keerulisem taluda arvamusharjumusi. mulle lihtsalt tundub, et igaühe jaoks on nende arvamus kõige tähtsam ja ma ei näe vajadust rünnata sama pika puuga minu "ektreemsele" eluviisile vastandunud leeri ja tegelikult pole neid mõtet vastandadagi. tavaliselt võõras seltskonnas pidulaua ääres on lihtsam oma eelistustest vaikida ja vaikselt välja noppida toitu, mida söön ja vältida kära, mida selline teema tõstatab. see näitab, et probleem on just arvamustes, mitte asjas eneses. tunnen end elavana just elavat ja värvilist toitu süües. toitude valmistamine sõltub samamoodi tugevalt harjumustest- harjumus kasutada igas roas liha ja piima- teeb minule keeruliseks jätta mõni toidukord juhuslikkuse hoolde ja valmistan läbimõeldult alati kõik ise. taimetoit on andnud hea võimaluse toituda (end ehitada) tasakaalustatult ja vastutustundlikult. sinu kokaraamatu puhul ongi minu meelest just kõige tänuväärsem osa sellel stiilsel ja "kodusel" meetodil, kuidas viis toituda taimselt tuuakse laiemale ringkonnale lähemale. veganism ja taimetoit on eestis veel jätkuvalt lapse kingades ja selline suur samm (sinu raamatu ja sellele koondunud tähelepanu ümber) muudab igale taimetoitlasele veidi lihtsamaks seletada taolise toidu (valiku) kasulikkust ja lihtsust. minu jaoks ongi sinu raamatu üheks võtmesõnaks Avatus. igasugustest liha/piima retseptidest saab loominguliselt kombineerides taimetoidu retsepti. tähtis ongi viis seda normaalseks pidada. sinu retseptid on ideaalseks eeskujuks (paletiks)- kõike spetsiifilisemat võib alati juurde kombineerida ja alati võib ju ka veidi Ise Mõelda.

    ka mina olen pärit läti piiri äärsest külast. põhilise aja olen küll tartus, aga eile korjasin maapõllult kimpude viisi piparmünti kuivama, panin viimased murulaugu-, peterselli- ja tillikimbud sügavkülma. hea on mõelda, et talveks sellised toiduained minu tartukodus kuldaväärt staatusesse tõusevad, mis siinmail hooajas külluslikult lokkavad. asi pole niivõrd kõige keerulisuses või lihtuses, kuivõrd asjas eneses. toiduainete kvaliteet on samamoodi iga ühe oma vaba valik. kas osta sinep või ise teha sinep. vaba valik - nagu taimetoitluski. tahtsin eelkõige lihtsalt sind tänada- väärt inspireeriva raamatu eest. pai!

    liis

    VastaKustuta
  16. Suur tänu Sulle, Kadi! Võrratu, kui oled siit inspiratsiooni leidnud:)

    VastaKustuta
  17. Aitäh, Maria Helena! Ütlesid väga õigesti:)

    VastaKustuta
  18. Väga suured tänud Sulle, Liis, et võtsid aega ning kirjutasid nii põhjaliku, huvitava ja südantsoojendava kommentaari. See tõesti tähendab mulle palju. Ja nõustun väga paljude Sinu mõtetega. Palju jõudu ja jaksu Sulle edaspidiseks!

    VastaKustuta
  19. Mina avaldaks ka omalt poolt suurt toetust sinu mõnusalt lihtsatele, maitsvatele ja kiiretele toitudele. Olen ise olnud peaaegu 3 aastat lakto-ovo-taimetoitlane ja tänu sinu blogile (ja ka sünnipäevaks saadud retseptiraamatule, jei!) osanud poest otsida kas või näiteks kaeravahukoort ja proovida taimset pasta bologneset jne. EPL-is ilmunud arvustus mõjus üleoleva ja peenutsevana ning ma usun, et Eestis on väga palju inimesi, kellel on igapäevast praktilist kasu sinu raamatust. Usun, et see oli just selline täitmata tühimik, tõestamaks näiteks igapäevaselt liha söövatele inimestele, et taimedest toidu tegemine on lihtne, kõhtutäitev ega piirdu ainult toorsalati krõmpsutamisega:)

    VastaKustuta
  20. Suur-suur tänu Sulle, Liina! Nii tore kuulda, et oled retseptidest kasu leidnud. Palju tervitusi ja häid soove!

    VastaKustuta
  21. Oh, kulla Sandra, Sinu lihtne ja "maavillane" retseptiraamat ongi köitev ja aus ja sobib just nimelt trendikalt praegusesse kulinaariamaailma, kus hooaeg+klassika põhirolli mängivad. Armas ja sorav oli ka Su Terevisioonis esinemine. Ma ei ole küll taimetoitlane, aga aina enam ja enam suur köögiviljasõber. Kriitikat taluvad vähesed, ära heida meelt sellest Veenre lobedast sõnaosavusest, kuigi vahel tahaks kohe pikksilmaga näha kritiseerija hingesoppi, et kui hea tunne tal pärast järjekordset miinusekülvi on.
    Palju väärtuslikum on Sinu pakutu ja energia eeskuju ka noortele, usun sellesse siiralt. Edu ja pea püsti!:)

    VastaKustuta
  22. Aitäh Sulle, armas Mustikas! Saadan Sulle palju häid soove ja tervitusi!:)

    VastaKustuta
  23. Mina armastan sinu retsepte just sellepärast, et need on tõesti inspireerivad! Ja tead miks minu jaoks need veel nii eriliselt mõjuvad? Sellepärast, et... Esiteks ütlen kohe, et ma pole taimetoitlane. Pean tunnistama, et liha süües ei mõtle ma loomadele, vaid söön lihtsalt kõhu täis. Küll aga on nii, et kui olen teadlikult teinud taimetoite, siis neid toite on kuidagi puhtam süüa. Tekib selline tunne, nagu oleks kellelegi head teinud ja maitsev toit, mida ma söön, oleks justkui tänu selle eest.

    Aitäh.

    VastaKustuta
  24. Nii armsad sõnad, Elis! Suur tänu Sulle! :)

    VastaKustuta
  25. Ma veel ei ole kahjuks sinu retsepte kasutanud, aga kindlasti plaanin seda teha. Ma tahan sulle soovida ainult jõudu sinna Läti piiri äärde, ma tean omast käest kui raske on ilma pangalaenuta seda kõike teha, mis teete. Ise käime sama teed. Head!

    VastaKustuta
  26. Aitäh Sulle, Marje, ja palju edu teilegi!:)

    VastaKustuta
  27. Oled olnud minu suur abiline sellest hetkest, kui minust sai taimetoitlane. Suur suur aitäh selle toreda blogi eest ning samuti raamatu! Kiire elutempo ei võimalda pikki poeretki, ega tunde köögis askeldamist. Sinu retseptid on supper head, lihtsad valmistada ja ülimaitsvad :) Tänu sellele oli minu elustiili muutus oluliselt kergem. Sai selgeks, et toidu tegemisel ei ole reegleid, tuleb vaid rõõmsalt katsetada.
    Päikest :)

    VastaKustuta
  28. Südamest suured tänud Sulle, T! Tõsiselt armas kommentaar, mis läks mulle väga hinge. Super, et minu retseptid on saanud Sulle rõõmu valmistada!

    VastaKustuta
  29. Kallis Sandra!
    Ma ei ole seda arvustust lugenud ega tea, mida seal öeldakse, kuid mulle just meeldib Sinu retseptide juures see lihtsus! Tulin siia üle pika aja retsepte uurima, kui olid teinud gluteenivaba kategooria - meie pere on küll lihasööja, kuid talumatuste tõttu ei saa me süüa piimatooteid ega gluteeni sisaldavaid tooteid. Vegan retseptid piima puudumise tõttu hea baas, kust edasi liikuda. Liigume selles suunas, et lauale jõuaks vähem liha (päris taimetoitluse plaane meil tänase päeva seisuga pole) ja rohkem taimetoite. Sinu blogist oleme leidnud palju ja kõik, mida proovinud olen, on olnud imemaitsvad! Hetkeseisu lemmik oapilaff.
    Täna tegingi menüüd/ostunimekirja, et enne "raskeid" jõule veidi paastuda (see veidi ebakorrektne, sest kõht on alati täis) nädal taimetoitu süüa ja olin nii laisk, et võtsin kõigi 8 päeva tarvis retseptid siit :) Ja kui rõõmus ma olin, et see nimekiri tuli nii lühike! Ma olen alati pisut pahane, kui tahan midagi erilist teha ja siis olen sunnitud mingeid asju kokku ostma, mida ma tavaliselt ei söö. Sinu retseptides leiduvast me sööme pea kõike, v.a soja.
    MIks ma aga hoopis kommentaari kirjutama tulin - põhjus selles, et ma hüppasin rõõmust, sest leidsin mitu retsepti siit nn umbrohtudest!!! Seda enam ootan kevadet, et naadipestot, umbohusuppi (või mis selle nimi oligi?) teha! Mul Miku raamat on kodus olemas ja ainus tõsine pettumus tema raamatu juures oligi umbrohuretseptide puudumine. Sinul on see olemas!
    Ja edu kodu ehitamisel! Me taastame vana maja ja tean, et see on üks palju energiat nõudev tegevus, aga tulemus on seda väärt!

    VastaKustuta
  30. Armas Katri! Suur tänu Sulle niivõrd toreda kommentaari ja heade sõnade eest! Ülimalt tore kuulda, kui minu retseptidest on kellelegi kasu olnud. Peaksingi rohkem umbrohutoite veel valmistama, tegemist on ju põhimõtteliselt tasuta toiduga :) Palju tervitusi ja häid soove Sulle!

    VastaKustuta

Lisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly